De huid

De functies van de huid zijn: het beschermen tegen allerlei gevaren, het maken van vitamines, beschermen tegen mechanische invoeden zoals stoten en vallen, de huid is ook een zintuig. De huid heeft 2 soorten klieren: talgklieren en zweetklieren. De zweetklieren regelen de lichaamstemperatuur.De talgklieren produceren talg en vettige stof, de functie van talg is om de huid soepel te houden, talg voorkomt ook vochtverlies.

De ziekten van de huid

In de zorg kun je ook te maken krijgen met eczeem. Eczeem ontstaat door een ontstekingsreactie van de huid en daardoor krijg je jeuk die roodheid veroorzaakt. Om de eczeem tegen te gaan kan je een zalfje gebruiken. Ook kun je wratten krijgen, dat word veroorzaakt door een virus,het wrattenvirus is besmettelijk en word verspreid door huidcontact. Je hoeft niet iets te doen tegen wratten, ze verdwijnen in ongeveer 2 jaar. Je kan de wratten ook aan laten stippen.

In de verzorging krijg je soms ook last van zorgvragers met huidparasieten, dat kan zijn schaamluis of schurfmijt. Schaamluis krijg je vooral via direct contact, daarom hoort deze aandoening bij de soa's. Je kan dit bestrijden door de haren weg te scheren of je goed te wassen met water en zeep. De schurfmijt graaft een gangetje in de huid en dat is dan vooral op de plaatsen waarop de huid dun is. De jeuk ontstaat vaak s'nachts. Een oplossing is om in bad te gaan en je daarna in te smeren met een speciale zalf.

Comment Stream