Insuline

Wat is het?!

Bij een diabeet wordt en geen of weinig insuline aangemaakt door de alvleesklier. Hierdoor kan het lichaam er niet voor zorgen dat de suikers in het lichaam, in de cellen komen. Daardoor blijven de suikers in het bloed zitten en gaat de bloedsuikerspiegel heel erg omhoog.

Insuline zorgt er voor dat glucose (of suiker) omgezet wordt in glycogeen (suikervoorraad). Je bloedsuikerziekte gaat dus dalen.

De arts zal eerst jouw eet- en leefpatroon in kaart brengen om samen vast te stellen hoeveel insuline je nodig hebt, van welke variant en op welke momenten die het beste kan worden geïnjecteerd. De meeste mensen injecteren één tot vier keer per dag insuline afhankelijk van de specifieke behoeften van de diabeticus.

Insuline wordt meestal toegediend met een insuline-pen, die is voorgevuld met een vast aantal doseringen. Wanneer je met zo'n pen prikt, wordt exact de juiste hoeveelheid insuline in het bloed opgenomen. Wanneer je een insuline pen gebruikt moet je die eerst een paar keer 'schudden' voordat je echt kunt gaan beginnen het prikken van insuline.

Ga rustig zitten voor het injecteren van de insuline en trek nooit de naald te snel terug uit de huid. Dit kan er namelijk voor zorgen dat er weer wat insuline mee terug komt en je niet de juiste dosering krijgt. Je kunt in de bovenarm, bovenbeen en in de buik spuiten. Let er op dat je bij het been en arm de buitenkant pakt. In de buik moet je er voor zorgen dat je minimaal 2 cm van de navel af zit.

Er bestaan drie soorten insuline. Je hebt langwerkende insuline, die je maar 1 keer per dag hoeft toe te dienen en die zorgt voor extra insuline in het bleod de gehele dag. Ook is er kortwerkende insuline. Deze geeft een 'boost' voor een beperkt aantal uren. De derde is een gecombineerde variant voor de personen die aan beide typen behoefte hebben.

Je hebt twee verschillende insuline pennen. Eentje die je kunt navullen (deze wordt vaak gebruikt) of eentje die je weg moet gooien als de ampul op is. Deze kun je namelijk dan niet van de pen afhalen.
Je hebt ook nog een insulinepomp. Dit is een klein, draagbaar apparaatje wat snelwerkende insuline afgeeft gedurende 24 uur. Je kan zelf het aantal insuline wat afgegeven wordt, veranderen. Deze wordt vlak onder de huid in de buik, dijbeen of bil geplaatst.

Comment Stream

3 years ago
0

Goed gedaan!