Hoogbegaafdheid

Wat is hoogbegaafdheid?

                     Bas Paalman, Laisa Martins Rodrigues Vieira, Josephina Gabraail

Als je hoogbegaafd bent heb je een IQ boven de 130. Het gemiddelde IQ is 100. Als je een IQ hebt rond de 150 word je een genie genoemd. Je IQ kan worden getest door iemand die dat als beroep heeft (een pedagoog). Je moet tijdens deze tijdens deze test allerlei puzzeltjes maken, vragen beantwoorden, doolhoven oplossen en dingen bouwen. Twee weken na de test krijg je de uitslag en word je IQ bekend. Als de test een positief uitslag heeft ben je officieel een hoogbegaafd.

Oorzaken van hoogbegaafdheid

De oorzaak van hoogbegaafdheid zitten voornamelijk in de genen, maar kan ook komen door de opvoeding en het onderwijs. Dus als iemand in jou familie hoogbegaafd is, is er een kans dat jij of iemand anders in jou familie hoogbegaafd wordt. Natuurlijk zijn er ook gevallen dat dit niet in de familie voorkomt, maar dus begint bij jou zelf. Uit onderzoek is gebleken dat opvoeding en onderwijs ervoor kunnen zorgen, dat je niet vanaf je geboorte maar vanaf een later leeftijd hoogbegaafd wordt.

Vijf soorten hoogbegaafdheid

Bij hoogbegaafdheid denken mensen dat kinderen allemaal het zelfde zijn, maar dat is niet het geval. Er zijn namelijk vijf verschillende soorten van hoogbegaafdheid, namelijk: de succesvolle, de uitdager, de onderduiker, de wegloper en de dubbel ge√ętiketteerde. Bij type een; de succesvolle: levert het kind goede prestaties en is het erg perfectionistisch. Dit kind is makkelijk in de omgang met anderen, en luistert naar de leraar. Bij type twee (de uitdager) is het juist andersom. Het verbetert de leerkracht en durft discussies aan te gaan. Het kind is creatief, eerlijk en direct, maar het kind heeft ook grote stemmingswisselingen en heeft een slechte zelfcontrole. Type drie; de onderduiker: dit kind is bang om buiten de groep te vallen waardoor zijn hoogbegaafdheid vermijd. Het kind is vooral bezig met sociale contacten zodat hij niet buiten de groep valt. Type vier; de wegloper: de wegloper presteert ondergemiddeld in de klas. Alles is voor dit kind te makkelijk waardoor zich gaat vervelen en zijn taken niet afkrijgt. Type vijf; dubbel ge√ętiketteerd: dit kind is onregelmatig. Hij presteert soms ondergemiddeld maar soms ook bovengemiddeld. Net als bij type vier verstoort het kind zich waardoor hij de boel vaat verstoren.

Perfectionisme

Hoogbegaafde kinderen weten heel goed hoe iets moet worden. Ze willen hun werk heel goed doen en kunnen daardoor wel eens te hoge eisen aan zichzelf stellen. De kinderen zijn minder gewend aan het maken van fouten dan hun andere klasgenoten, omdat ze bijna alles perfect doen.Volwassenen moeten deze kinderen helpen, door hen te begeleiden in het maken van redelijke eisen. Zo kunnen zij leren omgaan met fouten maken en teleurstellingen. Het nemen van risico's en het maken van fouten is soms onvermijdelijk.

onderpresteren en faalangst

Ook hoogbegaafde kinderen kunnen last krijgen van faalangst. Want ieder mens die iets tegenkomt wat hij nog niet kent, kan onzeker reageren. Een hoogbegaafde jongen of meisje is daar dus geen uitzondering bij.

Kinderen die hoogbegaafd zijn kunnen ook onderpresteren, hier kunnen meerdere redenen voor zijn. Ten eerste kan dit komen omdat het kind niet het juiste materiaal aangeboden krijgt. Wanneer het kind niet de uitdaging ziet in iets zou hij of zij daar ook niet zo zijn best voor doen. Een andere reden kan zijn dat het kind niet buiten de groep wil vallen. Wanneer hij of zij niet begrepen wordt doordat hij hogere cijfers heeft kan hij buiten de groep vallen. Door net zo te gaan presteren als de rest van de klas probeert hij er weer bij te horen. Ook hoogbegaafde kinderen kunnen last krijgen van faalangst. Want ieder mens die iets tegenkomt wat hij nog niet kent, kan onzeker reageren. Een hoogbegaafde jongen of meisje is daar dus geen uitzondering bij.Kinderen die hoogbegaafd zijn kunnen ook onderpresteren, hier kunnen meerdere redenen voor zijn. Ten eerste kan dit komen omdat het kind niet het juiste materiaal aangeboden krijgt. Wanneer het kind niet de uitdaging ziet in iets zou hij of zij daar ook niet zo zijn best voor doen. Een andere reden kan zijn dat het kind niet buiten de groep wil vallen. Wanneer hij of zij niet begrepen wordt doordat hij hogere cijfers heeft kan hij buiten de groep vallen. Door net zo te gaan presteren als de rest van de klas probeert hij er weer bij te horen.

                              Pesten

Een hoogbegaafd kind wordt in een groep als anders gezien. Hij of zij haalt hogere cijfers, krijgt extra werk en hoeven er niet zoveel voor te doen. Meestal wordt hij gepest omdat anderen jaloers op hem zijn. Net zo als bij andere kinderen die gepest worden heeft het een slechte invloed op die kinderen. Zo vertrouwen ze minder snel mensen en hebben ze weinig kinderen om mee te spelen. Ook veranderen hoogbegaafde kinderen vaak vak klas, omdat ze een hoger niveau aankunnen. Hierdoor went het kind nooit aan 1 groep, waardoor hij of zij altijd buiten de groep blijft vallen.

omgang met hoogbegaafde kinderen en voorzieningen

Hoogbegaafde kinderen willen het liefste bij de groep horen, daarom moet je het kind zo normaal mogelijk behandelen. Natuurlijk hebben hoogbegaafde kinderen ook uitdaging nodig, daarom moet je ze uitdagende stof aanbieden. De overheid geeft basisscholen geld om zelf deze voorzieningen te kunnen aanschaffen. Ze kunnen bijvoorbeeld moeilijkere leerstof aanschaffen.