Boekbespreking - De hongerspelen

De Hongerspelen (Deel 1)[bewerken] Zie De Hongerspelen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In het land Panem worden sinds 73 jaar verschrikkelijke spelen gehouden: de Hongerspelen. Alle 12 districten moeten één jongen en één meisje loten, die in een reusachtige arena worden gegooid en elkaar moeten vermoorden, zodat er nog maar een winnaar overblijft. Als het 12-jarige zusje van Katniss Everdeen, Primrose Everdeen, getrokken wordt, vervangt Katniss vrijwillig haar plaats. Samen met de jongenstribuut uit district 12, Peeta Mellark, gaat ze naar het Capitool. Peeta bekent zijn liefde aan Katniss, die echter niet die sterke gevoelens heeft. Als ze iedereen verslagen hebben, besluiten ze om zelfmoord te plegen, wat mislukt door het Capitool, en ze allebei tot winnaars gekroond worden.

Vlammen (Deel 2)[bewerken] Zie Vlammen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Katniss en Peeta hebben de Hongerspelen gewonnen. Maar het Capitool is woedend op hen. Door de opstanden die onder de districten zijn uitgebroken is hun motief dus zeer makkelijk. De enige manier om de opstanden de kop in te drukken, is de mensen ervan overtuigen dat zij en Peeta op het einde van de Spelen een wanhoopsdaad hebben gedaan, vanwege hun – toen bijna onmogelijke – liefde voor elkaar. Het Capitool organiseert de Hongerspelen voor de 75e keer met de Kwartskwelling. Deze keer worden kandidaten gekozen uit oude winnaars, waardoor Katniss en Peeta opnieuw de arena in moeten. Omdat ze vorige hongerspelen Katniss in leven hielden, probeert Katniss nu Peeta in leven te houden. Als ze achter de bedoeling van de arena komen, verzinnen ze een plan waardoor de arena explodeert. Peeta en Katniss overleven, maar district 12 is verwoest.

Spotgaai (Deel 3)[bewerken] Zie Spotgaai voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Katniss heeft de Hongerspelen voor de tweede keer overleefd. Maar nu ze uit de bloederige arena gekomen is, is ze nog niet veilig. District 12 is verwoest en de mensen leven nu in District 13, onder de grond. Er zijn opstanden uitgebroken in de districten en ze zien Katniss met haar spotgaai als leider. President Snow is woedend en neemt wraak. Katniss neemt haar leiderstaak op zich en start aan de missie. Primrose komt om bij een bomaanslag en Katniss is verscheurd van pijn. Als ze President Snow vermoord heeft, kiest ze om bij Peeta te blijven in plaats van bij Gale. De hongerspelen worden afgelast en het land keert in vrede.

Comment Stream