Sejarah Ciptaan Telefon

Alexander Graham Bell menyatakan perkataan-perkataan pertama ke dalam telefon pada 10 Mac, 1876. Sejak hari itu,telefon menjadi lebih maju dan juga berubah dalam segi bentuk dan juga fungsinya.

Telefon berputar menjadi popular . Untuk mendail , anda akan berputar dail ke nombor yang anda mahu , dan kemudian lepaskan . Berdasarkan interaksi saya terhad dengan telefon dail berputar , ini mesti telah sangat membosankan . Sebagai telefon tekan butang mendapatkan populariti pada 1960-an dan 70-an , telefon talian putar bersyukur kerana mula mati lambat .

'portable' atau 'cordless phone' adalah telefon setara dengan alat kawalan jauh TV . Anda tidak lagi secara fizikal dilampirkan ke stesen pangkalan telefon anda . Bermula pada tahun 1980-an , telefon mudah alih adalah seperti telefon bimbit berskala kecil . Anda boleh bercakap di telefon anda di mana sahaja di dalam rumah anda . Sekarang anda boleh bercakap di telefon anda di mana sahaja di dunia , telefon mudah alih kelihatan menarik . Tetapi pada masa itu, telefon mudah alih pada kedudukan yang baik boleh menjimatkan perjalanan di seluruh rumah .

sekaran, telefon bimbit semakin canggih dan juga senang untuk menggunakannya. Dengan 'touch-screen' telefon bimbit semakin senang untuk menggunakan kerana ia tidak perlu kami untuk menekan 'button' yang ada pada telefon zaman lama.   

Di bawah ini menunjukkan sebuah video menunjukkan secara ringkas tentang sejarah telefon.

http://www.youtube.com/watch?v=kgvQbBgRkSs