A közvetítő kapocs – a befektetési szolgáltató

Szilágyi Adrienn

Az értékpapírokkal való kereskedés speciális tudást igényel, ezért természetesen ritka az az eset, amikor két magánbefektető tárgyal le egy ügyletet, sokkal inkább valószínű, hogy profi szakértő segítségét kérik a tranzakcióhoz.
Az értékpapírpiacon ezek a profi szakértők a befektetési szolgáltató cégek, a befektetési vállalkozások, közkeletű nevükön brókercégek.

A legegyszerűbb dolga természetesen akkor lenne egy brókercégnek, ha a vevő és az eladó is nála jelentkezik egy időben, így e kettőt könnyen összekapcsolhatja és az ügyletet köztük lebonyolíthatja.

Az értékpapírpiacok klasszikus modelljében kétféle kereskedési helyet különítettek el élesen: a tőzsdei és tőzsdén kívüli kereskedést, ami természetszerűleg magában foglalt minden olyan kereskedési módot, ami nem a tőzsdéhez kötődött. Kicsit leegyszerűsítve a tőzsdei kereskedést tekinthettük azoknak a kereskedési helyeknek, amelyek szabályozott keretek között, előre meghatározott kereskedési szabályok között működtek, míg tőzsdén kívüli piacok voltak az ilyen szabályrendszerrel nem rendelkező kereskedési típusok.

Ez a felosztás ma már azonban idejétmúlt. A tőzsdekényszer Magyarországon is megszűnt, így szinte bármely értékpapírral lehet tőzsdén kívül is kereskedni. Eközben a tőzsdei és tőzsdén kívüli kereskedés közti határvonalak elmosódtak, és olyan új kereskedési platformok alakultak – alakulnak még ma is –, amelyek nem minősülnek tőzsdének, ugyanakkor a tőzsdén kívüli piacoknál jóval szervezettebbek.

Mindez azt jelenti, hogy a befektetési szolgáltatók jelentős szabadságot kaptak arra nézve, hogy az ügyfelek céljainak megfelelő tranzakciókat hol hajtsák végre. Az egyedüli alapelv, amelynek mindig érvényesülnie kell, hogy a befektetők a számukra lehető legjobb áron kapják meg, illetve adják el az értékpapírokat. Ezzel együtt gyakorlatilag idejétmúlttá vált az a kifejezés, hogy „tőzsdézés”, hiszen az értékpapírpiaci kereskedés már messze nem csak a tőzsdei ügyletkötéseket jelenti a részvénypiaci magánbefektetők számára sem.

Comment Stream