13 uur is alles wat we nodig hebben!

Vijf muziekfragmenten

1: ' Ze leeft nog Vusi, ze heeft haar vader in Amerika gebeld, een half uur geleden.'           Dit citaat geeft de eerste verhaallijn weer, er is een meisje vermoord en haar vriendin is nog net kunnen ontsnappen. Ze wisten niet of ze nog leefde maar na het telefoontje was er toch enige opluchting.

Ik heb dit fragment gekozen vanwege het belang in deze verhaallijn, ze wisten niet wat er met haar gebeurd was, dus dit telefoontje opende weer heel wat perspectieven.

Het muziekfragment geeft weer hoe blij de ouders van Rachel waren, toen ze hoorden dat hun dochter nog leefde, je kan ook zien dat er een vrouw uit haar 'doodsbed' kruipt dat moet dan Rachel zijn die het bijna niet overleefde. Je ziet ook dat de dokter slecht nieuws verteld over hun dochter, daarmee bedoel ik dan dat de connectie met het verhaal is dat ze te weten zijn gekomen dat ze nog leeft, maar ze is nog niet verlost van het kwade.

2: Het tweede fragment is er eentje uit het einde van het verhaal. Alles is voorbij en inspecteur Griesel gaat bloemen leggen bij het bed van Rachel Anderson die aan het genezen is. Het is dus allemaal goed afgelopen in verband met de moordzaken en de verdwijning. Daarom heb ik ook voor het liedje van Mika gekozen, het heet "Happy Ending" dat wel goed past bij het einde van het verhaal want er wordt gezegd dat het het moeilijkste verhaal is dat hij ooit heeft vertelt, en ik denk dat dat samengaat met de moeilijkste zaak die Bennie Griesel ooit heeft gehad.

3: Het liedje run van Snow Patrol geeft het goede beeld weer van een lopende Rachel op de Tafelberg in Kaapstad. Er wordt ook gezongen dat er moet gelopen worden voor je leven, en dat deed ze ook. Wat er ook gezongen wordt in het liedje is dat er een relatie is tussen twee personen, en die personen zijn dan Rachel en haar vriendin.

4: De alcoholverslaving van Bennie Griesel is ook een verhaallijn op zich in het verhaal, dus daar wil ik toch ook even bij stil staan. Inspecteur Griesel zag het probleem zelf ook in dus probeerde hij er iets tegen te doen, dat deed hij ook en zo probeerde hij ook zijn huwelijk te redden. Dat was net niet gelukt want zijn vrouw had iemand anders gevonden. Dit liedje geeft de verslaving van Bennie weer en die 'you' in het liedje moet dan de alcoholverslaving voorstellen.

5: Het laatste fragment gaat over de opdracht dat Griesel krijgt om twee nieuwelingen op te leiden. De twee moordzaken en de verdwijning waren net iets te hoog gegrepen dus moest hij ze goed de weg wijzen. In dit muziekfragment wordt er gezongen dat het zijn plicht is om andere mensen op te leiden en dat hij zelf ook nog wat kan leren van de nieuwelingen.

13 uur - Deon Meyer - A.W. Bruna uitgevers - 2008

Persoonlijke beoordeling

Ik vond het boek zeer spannend, ik vond dat de personages goed uitgediept waren en wanneer het verhaal eigenlijk een beetje in een hoek gedrongen was was er altijd wel een verrassende wending dat het verhaal weer open maakte, ik vond het vooral goed dat het boek meteen begon met actie zodat je meteen mee was in het verhaal. Ik vond het wel enerverend dat de schrijver telkens verwisselde van verhaallijn want soms moest je dan goed nadenken over wie het ging. Ik heb hiervoor nog geen boeken gelezen van deze schrijver, en omdat ik de schrijfstijl wat moeilijk vond ben ik niet echt een fan om nog een boek van hem te lezen.

Mats Hoho - 6WeWic

Comment Stream

2 years ago
0

Dag Mats. Je titel mocht pittiger, je stijl gevarieerder (lees bijvoorbeeld je persoonlijk oordeel nog een keertje na, vaak gebruik je dezelfde woordenschat). Lees grondiger na, let op spelling, woordkeuze, zinsbouw en leestekens. Te veel slordigheden bleven staan. Je lay-out klopt niet helemaal. Je argumenten zijn niet overal aanwezig/even stevig. Je cijfer: 5,5/10.