De huid

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam. Het helpt je lichaam te beschermen tegen schadelijke stoffen en ziekteverwekkers. In de huid zitten verschillende zintuigcellen waarmee je kou, warmte, tast, druk en pijn waarneemt. Deze zintuigcellen liggen in de lederhuid. In de lederhuid liggen ook bloedvaatjes, lymfevaten, zweetkliertjes, talgkliertjes, haarzakjes en zenuwen.

De buitenste laag van je huid is de opperhuid. De opperhuid bestaat uit drie lagen. Van binnen naar buiten:ta

Kiemlaag: In de kiemlaag worden nieuwe cellen gevormd. Deze cellen schuiven langzaam naar de buitenste laag van de huid, de hoornlaag.

Slijmlaag: In de slijmlaag liggen levende cellen. Deze cellen verhoornen langzaam en gaan dood.

Hoornlaag: In de buitenste laag van de huid liggen alleen dode verhoornde cellen. Deze cellen beschermen je lichaam tegen beschadigingen en het binnendringen van bacteriën, virussen en schimmels.

Je hebt twee soorten klieren. Ze liggen verspreid over de hele huid. De zweetklier en de talgklier. De belangrijkste rol van de zweetklieren is dat ze de lichaamstemperatuur helpen regelen. De talgklieren  produceren talg, een vettige stof. De functie van talg is om de huid soepel te houden.

Psoriasis

Psoriasis wordt gekenmerkt door een versnelde celdeling in de opperhuid en door ontstekingsverschijnselen in de lederhuid. De precieze oorzaak is niet bekend, maar een erfelijke aanleg is zeker belangrijk. Bij mensen met deze aanleg kunnen diverse factoren psoriasis laten uitbreken. Voorbeelden hiervan zijn beschadiging van de huid, infecties, geneesmiddelengebruik en psychologische stress.

Wratten

Wratten worden veroorzaakt door virussen. Een virus is een klein micro-organisme, dat ziekte kan veroorzaken. Wratten zijn besmettelijk. De virussen die de verwekkers zijn van de gewone wratten, worden officieel ‘humane papillomavirussen’ genoemd. Bolhoedwratjes worden door een ander virus veroorzaakt. De tijd die verloopt tussen een besmetting en het ontstaan van een wrat kan 3-6 maanden of zelfs langer bedragen.

Schaamluis en schurftmijt

Schaamluis

Schaamluizen (platjes) zijn kleine insecten van ongeveer 3 millimeter groot. Ze leven op de huid op plaatsen met veel haar, warmte en vocht. Ze veroorzaken jeuk, maar kunnen op zich geen kwaad. Tijdens seksueel contact kan schaamluis van de ene partner naar de andere kruipen. Besmetting kan ook door tegen iemand met schaamluis aan te liggen, elkaars kleren te dragen, elkaars handdoek te gebruiken of kort na elkaar in hetzelfde bed te liggen. Een condoom helpt niet om besmetting met schaamluis te voorkomen. Je kunt de schaamluis doden met medicijnen (een crème of spray). Je kunt ook je schaamhaar afscheren om van schaamluis af te komen.

Schurtmijt


Schurft is een besmettelijke huidziekte die ontstaat door schurftmijten (Sarcoptes scabiei). Dit zijn heel kleine spinachtige beestjes, die in de huid gangetjes graven van ongeveer 1 cm. Daar leggen ze eitjes in, die na drie dagen uitkomen. Die nieuwe mijten kruipen uit het gangetje en na twee weken leggen ze ergens anders in de huid weer nieuwe eitjes. Schurft is vervelend, maar kan geen kwaad.

Comment Stream