FY1
Oma Tarina
Marika Uusi-Simola

FY1 Kurssin aihepiiri:
Suureet, 10-potenssit, etuliitteet, nopeuden yksikönmuunnokset, nopeus (niin hetkellinen- kuin keskinopeus), kiihtyvyys, F=ma, perusvuorovaikutukset, atomin rakenne, alkeishiukkaset, E=mc2, radioaktiivisuus

Kursivoidut aiheet koin haastaviksi ja loput helpommiksi sisäistää.

KPL 1: Fysiikka tieteenä Täydensin käsitekarttaa fysiikasta ja sitä ympäröivistä tieteistä - mitä tieteitä fysiikka tarvitsee ja mihin tieteisiin perusfysiikkaa tarvitaan.

Kappale 2 kirjassamme käsittelee suureita, tässä käsitekartta erilaisista suureista.

Eräs fysiikan läksymme oli piirtää kuvaaja kappaleen 2 mukaisesti. Aihe oli graafinen menetelmä, ja tehtävä löytyi fysiikan YO-kokeen kevään 2013 kokeesta. Kyseessä oli auton liikettä kuvaava kuvaaja. Yllä saamani mittaustulokset millimetripaperilla.

Talviloman jälkeen oppitunnillemme saapui matematiikanopettajiksi opiskelevia tyttöjä Helsingin yliopistosta, jotka opettivat meitä käyttämään Enigmaa. Enigma on saksalaisten kehittämä toisen maailmansodan aikainen sähkömekaaninen salauslaite, jota käytettiin salaamaan tärkeitä viestejä. Lisäksi tunnilla oli monenlaista matemaattista päättelykykyä vaativaa toimintaa ja ryhmätehtäviä.

Enigma.

Revontuliryhmä vko 51

Olin osana revontulia ja niiden ennustuksia tutkivaa ryhmää. Otimme yhdessä ryhmämme kanssa tutkimuskohteeksemme Kilpisjärven ja kirjasimme ylös ennustuksia. Vertasimme ennustuksia saatuihin revontulihavaintoihin ja selvitimme myös, miltä revontulet näyttävät avaruudesta katsottuna. Yllä vielä video revontulista Rovaniemeltä, jossa satuin itsekin joululomalla käymään sopivasti revontulia katsomassa.

Hiukkasfysiikan standardimalli.

Fysiikan ensimmäisellä kurssillamme otimme tavoitteeksi suorittaa tehtäviä ja kerätä materiaalia käyttämällä internetiä. Kotiläksyt oli helppo katsoa Showbie -palvelusta. Käytimme myös oheista Socrativea. Esimerkkikuvassa on vastaukseni 1 Fysiikka tieteenä kappaleen tehtäviin.

Tässä linkki KPL 3 Tasainen liike -tehtävää varten kuvaama videoni. Välillä läksyt jäävät unholaan, onneksi video oli helppo kuvata uskonnon tunnilla luokkatoverin avustamana!
Yritin kokeilla videon analysointia Sensor Tools -appsilla, mutta en osannut käyttää sitä - tämänlaisen tuloksen sain:

Tässä kaksi kuvaa perussuureiden määrittelystä: ensimmäinen kuvaa sitä, mihin perussuureiden yksiköt on sidottu nyt, ja toinen sitä, mihin kenties tulevaisuudessa.

Alfa- ja Beetahajoaminen

Alfahajoaminen on ydinfysiikassa radioaktiivinen hajoaminen, jossa vapautuu alfahiukkanen. Alfahiukkanen on helium-atomin ydin, eli se koostuu kahdesta protonista ja kahdesta neutronista. Hajoamisessa ydin muuntuu tytärytimeksi, jonka järjestysluku on kahta pienempi. Esimerkki alfahajoamisesta:

Yllä oleva merkitsee että Uraani-238 hajoamisen tulos on Torium-234 ja alfahiukkanen.

Beetahajoaminen on ydinfysiikassa radioaktiivinen hajoaminen, jossa vapautuu beetahiukkanen (elektroni tai positroni). Elektronin, negatiivisesti varatun hiukkasen tapauksessa puhutaan beeta-miinus-hajoamisesta, (β−), positronin tapauksessa taas beeta-plus-hajoamisesta (β+). Myös elektronin sieppaus on sukua beetahajoamiselle.

Kokemus kurssista

Mielestäni fysiikan opiskelu on ollut tässä jaksossa mielenkiintoista ja ajoittain jopa hauskaa! Asenteeni fysiikkaa kohtaa on jo vuosia ollut hieman torjuva, enkä ole omaksunut sitä koskaan lempiaineekseni. Tämä kurssi kuitenkin osoitti, että fysiikan opiskeleminen voi poiketa paljonkin teoreettisesta opiskelusta, johon olen jo vuosia jäänyt jumiin. Käytimme paljon sosiaalista mediaa, videoita, internetiä, showbieta, appseja sekä testasimme muunmuassa tasaista liikettä ja sormenpäiden lämpötilaa yhdessä luokan kanssa. Koska opiskelutapoja oli monia, ei fysiikan opiskelu tuntunut läheskään niin pitkästyttävältä kuin aiemmin. Jopa vaikeita asioita, kuten hiukkasfysiikkaa oli mukava päntätä, kun sen sai tehdä itselleen sopivalla tavalla. Vastapainoksi helppoa oli perusvuorovaikutusten oppiminen. Fysiikan tunnilla koin satunnaiset laskut vaikeiksi, toivotaan että ne sujuisivat hyvin kokeessa!

Albert Einstein; tunnettu suhteellisuusteoriasta.

Mitä fyysikko vastasi poliisille ajaessaan ylinopeutta?
- Hiukkasen kiihdytin!

Comment Stream