GAME BASED LEARNING

Wat is het?

Game Based Learning is onderwijs in de vorm van een spel. Maar om het spel te kunnen spelen heb je kennis nodig. Spel geeft de mogelijkheid om te oefenen in een veilige omgeving. Kleine kinderen leren vrijwel alles spelend en voor grote kinderen geldt dezelfde drive om een doel te bereiken en een moeilijkheid te overwinnen. Daarbij zijn onze hersenen gemaakt om problemen op te lossen. Als je een probleem oplost schiet je dopaminespiegel omhoog, je wordt door je eigen chemische huishouding beloond.

vb: Frans Ottenhof, docent biologie, auteur en trainer bedacht Tara 207

Dit onderzoeksgroep is ontworpen om leerlingen te motiveren voor leerstof die minder aantrekkelijk of toegankelijk is. Het is een spel dat toepasbaar is in ieder vak en op ieder onderwerp. Het idee is: het is gewoon een hoofdstuk uit het boek, als spel. Het spel duurt een week of drie. Eerst worden er teams samengesteld met 3-4 leerlingen met verschillende competenties. Leerlingen moeten solliciteren om in een team te komen, ze moeten dus al gaan bedenken waar ze goed in zijn.
Daarna bestuderen ze samen de paragrafen uit het boek. Als ze denken dat ze de leerstof van die paragraaf beheersen beantwoorden ze een aantal quizvragen waar ze munten mee kunnen verdienen. Met die munten kopen ze puzzelstukjes. De puzzelstukjes vormen samen een antwoord op een complex probleem uit het vak. Hoe beter je studeert, hoe meer geld je krijgt en hoe sneller je het probleem hebt opgelost. Als afsluiting schrijven ze een werkstuk en maken ze een toets. Hoe ze tot de kennis komen mogen de leerlingen zelf beslissen, als aan het eind van het spel de kennis maar is verworven en verwerkt.

Wat is de connectie met het onderwijs?

Game Based Learning wordt toegepast in het onderwijs.

Wanneer zal het op grote schaal gebruikt worden?

In opdracht van Kennisnet wordt op het moment onderzoek gedaan naar het effect van ‘de Onderzoeksgroep’ op het leren. Het is geen spel naast de les, maar een goed voorbeeld van lesvervangend spelen, een eigenschap van alle spellen van Ottenhof.

De timing van het onderzoek is vrij eenvoudig te plannen. De eenheid van uitvoering zou tot in de (praktische) details nagelopen moeten worden. Bij voorkeur wordt een dergelijk spel voorafgaand aan het onderzoek al een keer gespeeld, waarbij de onderzoekers observeren of meespelen, zodat zij de details van dichtbij meemaken en op eventuele verschillen kunnen anticiperen.

Denk jij dat dit iets te bieden heeft?

Het is zeker een handig spel om leerrijk bezig te zijn. De jongeren denken na over de vragen en zijn zo bezig met kennis. Maar het is misschien ook wat afleidend, het is geen goede methode als men spreekt van verder studeren.

Comment Stream