nilai kecekalan

jelaskan bagaimana video tersebut mengajar kamu nilai kecekalan?

Video ini mengajar nilai kecekalan kerana, walaupun mereka gagal atau sesiapa tidak percaya yang mereka boleh melalukan dan bermain dengan baik, seti

jika kamu watak dalam video tersebut , apakah kamu akan menunjukkan nilai yang sama? Mengapa?

Ya, kerana nilai itu amat penting, jika tidak semua kerja keras selama ini akan menjadi sia-sia hanya sebab hendak berputus asa. Jika saya watak dalam itu, saya juga akan bekerja keras untuk mencapai kejayaan dan tidak mendengar kata-kata negatif oleh orang ramai. Ia juga untuk membuktikan saya boleh melakukannya dengan lebih baik, berpegang teguh pada nilai kecekalan.

mengapa nilai cekal penting dalam kehidupan?

Nilai ini penting kerana ia menunjukkan keberanian diri untuk melawan fikiran negatif dan membalas dengan fikiran positif kita. Ia membolehkan kita untuk mempercayakan diri sendiri dari percakapan orang yang menghiyanati. Tanpa nilai ini, tiada siapa boleh mencapai keinginan sendiri, hanya orang yang berkata buruk tentang kita yang akan berpuas hati.

berikan dua situasi yang memerlukan kamu bersifat cekal. berikan penjelasan yang terang berkenaannya.

Situasi pertama, ketika gagal dalam satu subjek itu banayk kali tetapi tidak berputus asa dan berani untuk menempuhi fikiran negatif dengan bekerja lebih keras. Situasi kedua,ketika tidak memenangi satu  pertandingan dan tidak berputus asa untuk menunjukkan orang kelebihan sendiri, juga boleh membuktikan lagi ketika perduan yang seterusnya untuk mengkagumkan mereka dengan sifat diri sendiri iaitu kecekalan.

terima kasih ;')