Motorische beperkingen

Door  Tim Semmekrot en Naomi Zagers

Inhoud

Verschillende motorische beperkingen

  • Oorzaken
  • Gevolgen
  • Hulpmiddelen
  • Aandachtspunten
  • Interview
  • Bronnen, Filmpje.


Verschillende motorische beperkingen

Een motorische beperking is een handicap waarbij sprake is van houdings- en bewegingshandicap en/of stoornissen in het bewegen. Motorische beperkingen worden ook wel mobiliteitsbeperkingen genoemd.

Er zijn verschillende soorten motorische beperkingen: Verlammingen, stoornissen in de samenwerking van de spieren, ontbreken van ledematen, misvorming of vergroeiing van botten en/of gewrichten, spierziekten en spieraandoeningen.

Oorzaak motorische beperking

Oorzaken van een motorische beperking kunnen heel verschillend zijn, de problemen met bewegen ontstaan door beschadiging van de spieren, zenuwen of van het gebied in de hersens dat de beweging regelt. Dit kan ontstaan tijdens de zwangerschap zonder duidelijke oorzaak, door zuurstofgebrek tijdens de bevalling( dan verkrampt een spier(spasticiteit)). Door een ziekte in de spieren en/of zenuwen, door een ongeluk en door ouderdom.

Gevolgen motorische beperking

Als je een motorische handicap hebt kan je snel moe worden van een kleine handeling, als een kind 10 stappen zet, kan het al moe zijn. Als een kind teveel moeite krijgt met bewegingen, moet het vaak een hulpmiddel (rolstoel). Soms zijn de beperkingen zo erg, dat het kind geen lange levensverwachting heeft. Er zijn ook milde beperkingen, deze kinderen merken zelf weinig van de beperking; het verbeterd niet maar het verslechterd ook niet.

Hulpmiddelen motorische beperkingen

Mensen die niet of bijna niet instaat zijn om te lopen, kunnen de volgende hulpmiddelen gebruiken: Krukken, rollator, rolstoel en scootmobiel.

Als je extra steun voor je gewrichten nodig hebt, kan je een elastieken kous of spalken gebruiken, deze geven stevigheid.

Ook bestaat er een hulphond, deze hond is erin getraind om gehandicapte mensen te helpen.

Aandachtspunten voor leerling met motorische beperking

- De leerkracht moet goed op de hoogte zijn van de algemene eisen aan de begeleiding van de ontwikkeling van kinderen met een beperking.                                                                 - Zorg dat je geïnformeerd bent over de beperkingen, risico's en mogelijkheden van elk kind. Praat met de ouders, bespreek de mogelijkheden..                                                          -Je begeleiding moet gericht zijn op de ontwikkeling, de toename van mogelijkheden, het verbreden van bestaande vaardigheden en het verminderen van ondersteuning, en het voorkomen van achteruitgang.                                                                                                     -Stel de beperkingen niet centraal, maar de mogelijkheden: wat kan ik het kind wél leren.                                                                                                                                                   -De omgeving en materialen zijn afgestemd op de groep en zorg eventueel voor extra hulpmiddelen.                                                                                                                                 -Zorg dat de omgeving veilig is.                                                                                                 -Zorg dat je goed op de hoogte bent van het gebruik van specifieke hulpmiddelen.

Interview

Wij hebben een kort interview gehouden met 2 personen, de eerste persoon 'S' is 11 jaar, en is lichamelijk beperkt vanwege zijn hypermobiliteitssyndroom. De andere persoon 'H' is 51 jaar, en is lichamelijk beperkt vanwege haar spasticiteit .

Samenvatting Interview persoon S

Persoon S is snel vermoeid door zijn beperking. Hij heeft op veel verschillende scholen gezeten, toen hij jonger was werd hij met zijn ouders van het kastje naar de muur gestuurd.  Hij wordt niet beperkt in dagelijkse activiteiten maar wordt wel sneller moe.Persoon S vindt het vooral erg jammer dat hij niet (lang) kan sporten,  hij heeft op voetbal gezeten maar hij moest hier vanaf toen we naar de D teams gingen, omdat hij de grote afstand velden niet vol houdt.  Hij ging vroeger wekelijks naar de fysiotherapie en een rugzakje, dit is jammer genoeg afgeschaft tegenwoordig. De spullen die werden aangeschaft met het geld van zijn rugzakje kon hij goed gebruiken.

Samenvatting Interview persoon H


Het leven is niet gemakkelijk, ik zit al mijn hele leven in een rolstoel, en ik word erg beperkt in mijn dagelijkse bezigheden. Gelukkig heb ik wel een bestuurbare rolstoel, zodat ik niet altijd hoef te worden gedrukt.

Het zijn hele simpele dingen, normaal als je 's ochtends wakker word, stap je uit bed en kleed je je aan, dit kan ik niet. Ik word uit bed gehaald, en ik mag ook niet zelf weten wanneer, dit komt ook omdat ik in een complex woon waarin ze met een vast tijdschema werken. Ik wil het liefste weer terug naar mijn oude woonplaats, dit is helaas niet mogelijk, omdat ik daar niet voldoende zorg krijg die ik wel nodig heb.

Het grootste nadeel vind ik dat ik soms moeilijk uit mijn woorden kom, ik weet heel goed wat ik wil zeggen, maar ik kan mezelf niet uiten, dit komt doordat mijn spieren allemaal niet optimaal werken. Soms denken mensen dat ik ook geestelijk gehandicapt ben, terwijl ik juist erg goed bij ben, alleen kan ik mijzelf niet goed uiten. Dit is erg frustrerend.

Een aantal websites/verenigingen

Een kort filmpje van Youtube

In dit fimpje van Pluryn zie je mensen met een lichamelijke beperking, ze worden ondersteund door jongeren en volwassenen.

Comment Stream