Het vervoegen van werkwoorden is en blijft voor veel leerlingen een hele opgave. Waarschijnlijk ook voor jou?

Op deze pagina liggen er links naar een aantal interessante websites met uitleg, overzichtjes en online oefeningen of downloadbare oefenblaadjes. Maar eerst....

Heb je het begrepen? Het beste advies vind je niet online, maar vooraan in de klas. Hij/zij kent je het best. Is dat geen optie meer? Dat kan... Kijk dan maar verder op deze pagina. Deze info is vooral geschikt voor leerlingen van de eerste graad van het secundair. De besproken tijden zijn Indicatif présent, Impératif présent, passé composé, imparfait, passé récent, futur proche, futur simple en Conditionnel présent.

Zoek je meer uitleg over het leren van Frans in het algemeen? Kijk dan hier.

Op deze site gebruiken we deze symbolen.

HEDEN: Indicatif en Impératif présent

De tegenwoordige tijd of Indicatif présent is de tijd met de meeste uitzonderingen en specifieke gevallen. Een mooi overzicht krijg je alvast op de site van het Spes Nostra in Heule. Klik op de knop om die te ontdekken.

Wil je vooral oefenen, dan vind je veel oefeningen op Educaplay, aangemaakt door Annique Thoelen. Ze zijn opgesplitst per type werkwoord.

De eerste collectie bevat twaalf oefeningen op de werkwoorden op -ER, de speciale gevallen:

  • werkwoorden als -GER (manger), -CER (commencer). Denk dan aan het trucje met de klinkers van het woordje auto.
  • werkwoorden die een klankverandering krijgen voor een doffe 'e', zoals -YER (nettoyer, payer, essayer), -E-ER (acheter, lever, peser), É-ER (répéter, espérer, préférer), -ELER (appeler) et -ETER (jeter).

De tweede collectie bevat acht oefeningen op de werkwoorden op -IR, vervoegd zoals partir. Dat zijn dus bv. sentir, dormir, sortir, ... Dat zijn dus niet de werkwoorden vervoegd als finir.

Ontdek de interactieve prent. Je opent die in een ander venster door hieronder op de knop te klikken. Wil je alleen wat oefenen, klik op het hartje in 'jouons'.

Ben je leerkracht Frans? Wil je wat inspiratie opdoen? Volg dan FLE op Pinterest.