APL - Arbetsplats förlagt lärande

Vad ska du tänka på när du ringer?

1. Presentera dig vad du heter, vad du går för linje och anledningen till varför du ringer till dom. Varför du vill ha din APL där.

2. Prata inte för fort och ha varken tugummi eller mat i munnen.

3. Om du känner dig nervös inför att ringa, skriv upp lite punkter med vad du vill ha sagt på ett papper kanske till och med ditt namn.

4. Forska lite kring den arbetsplats du ringer till. Det låter mycket proffsigare och bättre om du vet lite.

5. Föreslå att du gärna kommer och hälsar på och presenterar dig.

TIPS FRÅN COACHEN

Dina första dagar på jobbet: Tio tips

1. Kom i tid. Tro inte att bara för att du är ny så kommer du att smälta in i bakgrunden och ingen kommer att märka att du är lite sen. Ingenting säger "Jag är en slöfock" lika tydligt som när man kommer för sent första dagen på jobbet. Om du kan är det bra att till och med komma lite tidigare första dagen.

2. Sätt på dig någonting lämpligt. Det första intrycket kan bli bestående. Bara för att du inte behöver imponera i intervjurummet längre betyder inte det att du inte ska klä dig för att göra intryck. Istället för att behöva jobba dubbelt så hårt för att sudda ut bilden av dig i de där skrynkliga eller fläckiga skjortorna som du bar den första arbetsveckan, är det bättre att slå alla med häpnad med en snygg och städad look.

3. Hälsa på arbetskollegorna. Försök också att komma ihåg deras namn. Ingenting är mer tilltalande än en personlig hälsning. Försök att lära dig namnen på alla dina kollegor, även underhållspersonalen. Det är det bästa sättet att snabbt få nya vänner.

4. Lyssna. Ett av de bästa sätten att lära är att lyssna. Se dig själv som ett tomt papper och anteckna allt, inte bara det som sägs på formella möten, utan även de guldkorn som sprids under informella kaffepauser eller i lunchrummet.

5. Ställ frågor. Att ställa frågor gör inte bara att man syns på möten eller blir engagerad i diskussioner, det är även ett bra sätt att lära sig och att visa upp vad man kan om branschen.

6. Engagera dig. Att leda ett projekt för att ditt namn ska spridas bland kollegorna är ett utmärkt sätt att lära känna dina medarbetare, även om du bara organiserar ett lunchmöte eller en efter-jobbet-aktivitet.

7. Kommunicera. Kommunikation är inte bara viktig under de första dagarna utan varje dag. Nästan alla företag har oskrivna regler, så var inte rädd att be dina kollegor om råd. Se också till att hålla din chef underrättad om ditt nuvarande projekt och berätta ifall det finns något särskilt projekt som du skulle vilja jobba med. Du kan inte räkna med att andra kan läsa dina tankar.

8. Undvik skvaller och tillåt dig inte att dras med i rykteskarusellen. Eftersom du är ny och fortfarande ganska okänd för de andra tycker kanske vissa kollegor att det är lättare att ventilera sina åsikter för dig. Svara inte och försök att inte ge outtalat medhåll till spydigheter genom att skratta, nicka eller uttrycka dig med överdrivna ansiktsuttryck.

9. Stanna kvar efter klockan fem. Även om du kanske inte har så mycket att göra än kan det aldrig skada att stanna ett par minuter extra efter att klockan slagit fem. Stäng inte av datorn klockan 16.59. Stanna hellre tio till femton minuter extra för att visa ditt engagemang.

10. Var glad och utåtriktad. De första dagarna kan vara besvärliga, förbryllande och fyllda av tvivel, men låt dig inte slås ned av dina känslor. Börja och sluta varje dag med ett leende och en glad hälsning. Din positiva attityd kommer att lysa upp kontoret.

Vad ni ska ha med på APL plats

* En pärm med praktisk info till arbetsplatsen, där i ska också finnas en närvaro lista som ni ska ta med till skolan var fjärde vecka.

*Loggbok där ni för lite anteckningar varje dag om hur det ser ut och vad ni får göra och vad ni ska göra.

*Ni ska skriva ett litet brev eller stolpa upp vad ni vill få ut av er APL, vad ni förväntar er, vilka mål ni själva har etc. Detta för att underlätta för er och de ni är hos att nå era mål.

Lycka till! Vi finns här för er och är det något finns vi på mail!
MvH Jessica och Åsa
Jessica.nilsson@dbgy.se
Asa.lilius@dbgy.se

STY14 APL TORSDAGAR
höstterminen 12 dagar vecka: 36, 37, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 48, 49, 50vårterminen 15 dagar vecka:3, 4 5, 6, 7, 9, 10, 11, 13, 14, 15, 16, 17, 20, 21

Comment Stream

2 years ago
0

STY14 APL TORSDAGAR
höstterminen 12 dagar vecka: 36, 37, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 48, 49, 50​
vårterminen 15 dagar vecka:3, 4 5, 6, 7, 9, 10, 11, 13, 14, 15, 16, 17, 20, 21