Halve gedachte 1 
MOOC's in het MBO?

Jan Deutekom

MOOC.. Massive Open Online Course. Ben er aan begonnen. Het onderwerp is fascinerend. In dit geval gaat het over Theorie U. Dit is het inleidende filmpje...

Deze MOOC duurt 6 a 7 weken. Elke week is er een "live - session" waarin je gedurende een uur live bij een soort college bent. Je kunt deze sessies ook op een later moment bekijken. Hier kan je de eerste live session zien:

De organisatie er achter is interessant. Er doen ruim 25.000 mensen mee. Op allerlei plaatsen zijn "hubs" ontstaan. Plekken/bijeenkomsten waar mensen samen naar de live sessies kijken. Er omheen ontstaan "coaching circles" van deelnemers. Je kunt heel makkelijk contact maken met deelnemers die bij jou in de buurt wonen. En er zijn elke week "assignments". En een stevige hoeveelheid bronnen in de vorm van teksten, schema's, films en interviews. En er wordt gereageerd door deelnemers - soms spontaan, soms gevraagd, - via social media.

Natuurlijk. Het onderwerp is erg interessant maar mijn gedachten dwalen regelmatig af naar onze MBO werkelijkheid. Hoe zouden onze X-Stream trajecten bij het Friesland College er als een MOOCje (Mini Open Online Course) uit kunnen zien? Zouden we iets hiervan in de Praktijk Routes kunnen gebruiken?

Nu is het vaak lastig om tijd te nemen voor een docent om zich "in te werken" in nieuwe onderwerpen die niet voor iedere docent onmiddellijk gesneden koek is. Leren en Werken in de 21e eeuw bijvoorbeeld. Vaak zijn het hele goede trajecten maar soms ontstaat er een slap aftreksel en is het niet zo spannend meer als het zou kunnen zijn.

Zouden wij "Live Sessions" kunnen maken (ook al is het misschien niet helemaal live)? Zouden "Hubs" een groep cursisten kunnen zijn met hun docent? Die samen de live session bekijken en daarna in werkbijeenkomsten aan de "assignments" werken en de bronnen gebruiken? Voor een deel zal dit betekenen dat docenten en cursisten samen leren, zich samen inwerken in zo'n nieuw onderwerp. En een docent zou zo een soort HUB/werkplaats begeleider kunnen worden waar de assignments plaats kunnen vinden.

Ik zou zeggen. Schrijf je in voor deze MOOC. Het is even uitvogelen. Hier kan je beginnen (Of schrijf je in voor een van de vele andere MOOC's):

edX

En hier is edX op Facebook

En bedenk hoe wij dit zouden kunnen gebruiken in het MBO. Reageer! Dat kan hier onderaan.

Comment Stream

2 years ago
1

Een mooi experiment. Eerst binnen het Friesland College, maar mogelijk snel al binnen het MBO en/of met deelnemers die helemaal niet op school zitten.

2 years ago
1

Ja! Precies... Delen!

2 years ago
2

Voor sommige onderwerpen kun je ook werken met gratis coaches van buiten. Ik doe mee aan een Coachcafé van het Career Center van de Radboud Universiteit als gratis loopbaancoach. Er hadden zich 350 vrijwillige coaches gemeld van wie ze er 65 hebben geselecteerd om mee te doen. Ik heb er intussen 12 ontmoet, allemaal super interessante mensen. Kortom er lopen zoveel bronnen rond die je kunt aanboren.

2 years ago
1

Mogelijkheden te over! Albert van der Meulen is nu bezig met het nieuwe X-Stream traject "Creativiteit". Daar gaan we proberen een MOOC van te maken...

2 years ago
1

Klopt! We gaan het dan ook niet proberen, maar gewoon doen...ik denk absoluut dat een MOOC de kwaliteit van een thema of lesdagdeel of wat dan ook...verhoogt.