Ingvar Kamprad

Ingvar Kamprad var han som skapade IKEA. Han föddes den 30 mars 1926 i Pjätteryd, just nu är han 88 år.

Vilket betyder Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd. Det är hans namn och hans adress.

Han var uppväxt i Småland med sin mamma och pappa. Hans farfars far var en förmögen godsägare i Tyskland. Hans farfar invandrade till Sverige från Tyskland med sin fru Franziska och deras barn år 1896.

Han var med i den fascistiska Nysvenska Rörelsen, vid 1942 till någon gång på 1950-talet. Han var även sedd som högerextremist och som medlem i det nationalsocialistiska partiet. Dock så beskyller han det på att detta är ett rykte då hans familj är tyska och nazistiska.

Hans drivkraft

Vid 5/6 års ålder började han sälja tändstickor. När han blev 10 började han cykla omkring och sälja julglitter, fisk, tändstickor m.m.

15 juli 1943 grundade han IKEA fast möbelförsäljningen började 1947.

Hans första IKEA katalog kom 1951, två år senare köpte han en snickerifabrik, som fanns i Älmhult.

Han utsattes för många bojkotter leverantörer och möbelmässor. Då fick han fixa leverantörer från utlandet. Tack vare detta så byggdes grunden till den framgångsrika billiga möbelförsäljningen som vi känner till.

Har Ingvar Kamprad bidragit med något till omvärlden?

Han har verkligen givit något till omvärlden. Alla vet vad IKEA är och vad dom erbjuder. De som behöver billiga och fina möbler, fast kan sätta ihop dom själva.

Some ikea music? Oh yes please

Fördjupandefrågor!

Fråga ett

Om vi skulle bryta all kontakt med alla andra länder så tror jag att det hade blivit kaos. För alla länder behöver byta grejer med varandra. Allt från mat till kläder, som man t.ex. inte kan odla i sitt eget land. All ''exotiska'' mat som vi anser vara vanlig mat. Som t.ex. bananer, ananaser och kiwi. Sen i länder som Sverige och andra som har ett långt vinterhalv år, så blir det lite och väldigt ovarierad kost.

Även så får vi inte veta vad som händer i andra länder, då kan det finnas en ny hitler och ingen vet om det, och ingen kan hjälpa till att stoppa honom/henne.

Nu är internet en stor del av våra liv och då blir internet väldigt begränsat och vi inte får dela saker med andra, vilket vi nu kan göra på 3 sekunder. Vi kan t.ex. inte använda Facebook, instagram eller youtube som är en vanegrej för oss, som att andra länder också kan nå detta. Då betyder det även att musik och filmer bara kommer hållas inom landet, då kommer verken film eller musik utvecklas. Troligen så kommer vetenskapen utvecklas men väldigt sakta, som man behöver inspiration eller hjälp från andra människor från andra länder. En bra sak är att smittsamma sjukdomar inte kommer sprida sig som Ebola som nu sakta men säkert tar sig från land till land.

Fråga två

Sjukvården går ner nu kanska mycket, som att det är så dålig lön och dåliga arbetstider. Det kan ändra om dom ökar lönerna och förbättrar tiderna eller iallafall bara en av dom. Sen utvecklas även tekniken så mycket så att snart kommer maskinerna kunna ta hand om sig själva, dock kommer det behövas dom som kan laga dom när dom går sönder. Då måste vi kunna briljera med kunskap. Detta går inte att undvika för vi vill hela tiden utveckla tekniken. Nu vill dom nya generationerna arbeta mindre och tjäna mer, vilket jag tror kommer leda till minskad arbetskraft inom arbetskraften. Då fler försöker satsa högt fast många vill slippa jobba för det.

Då färre personer vill skaffa jobb som är hårt arbete och hellre kanske är arbetslösa, för dom tycker att dem förtjänar mer än så. Fast många inte heller vill läsa på universitetet utan bli som Mark Zuckerberg. Vissa människor är ju allmänt smarta och klarar sig bra utan utbildning men det är bara en liten del av befolkningen.

Comment Stream