Skräck

1.Vad är skräck? Skräck kan ses olika, det kan vara något som anses vara läskigt för en person, men inte för en annan. Skräck kan vara att man har rädsla för vissa speciella saker t.ex. för spöken efter att man har sett en läskig film. Sen kan skräck skillras som fobier som t.ex. coulrofobi, som är det medicinska namnet för clownfobi. Just för mig är skräck en genre inom film och böcker, men även min skräck för hissar, eftersom jag har en rädsla för att jag ska fastna i hissen och bli fast där i timmar,år eller livet ut.  A. Skräckfyllda företeelser som människor kan uppleva, är spöken, blod, jordens undergång och galna människor

B.Litteratur: Frankenstein, skriven av Mary Wollstonecraft Shelley. Handlar om en man som heter Viktor Frankenstein. Han blir intresserad av döda ting och kroppens anatomi. Till slut bestämmer han sig för att ge ett dött ting liv. Han lyckas att skapa ett monster, men det flyr iväg.

Film: 2012, som är en film som handlar om jordensundergång.

2.Varför gillar människor skräck? Snabba hjärtslag, ångest och tårar, är några av de vanligaste symptomerna som dyker upp när man kollar på, läser eller blir skrämd utav någon. Jag tror att människor lockas till skräck, för att det är då man har chansen att visa känslor. Man har en ursäkt till att gömma sig under filten och ligga tätt intill en annan person, därför brukar unga par oftast kolla skräckfilmer tillsammans.

Vissa kan tycka att det är kul med skräck, andra hatar det, men varför fortsätter då de två grupperna kolla på filmen eller att läsa boken? Mest kan jag tro att det är för att man har en ursäkt till att visa känslor, som jag nämnde ovan. Men det kan även bero på att när man blir rädd, börjar ens hjärta slå snabbare, och det kan ge dig adrenalinkickar som får dig att vilja kolla mer och mer, eller fortsätta läsa, för att det blir spännande och du på ett sätt tycker om hur taggad du blir av att få vänta tills du blir skrämd igen.

3.Hur såg man på skräcken förr? Jag tror att man tog skräcken mer seriöst förr än vad man gör nu. Det kan bero på att man trodde starkt på saker som häxor, vampyrer osv. Det var vanligt att man berättade kusliga skräckberättelser i tratidtion inom sin släkt

4.Om 50 år, hur är vår skräck då?  Precis som med allt annat, utvecklas det mesta mer och mer för varje år och så vill även skräcken göra. Jag tror att människor kommer vara rädda för mer nyare saker, eller de mer naturliga sakerna, som mördare och physkiskt störda människor. Och att de övernaturliga sakerna som häxor,vampyrer och varulvar kommer att minska, eftersom att det inte längre anses vara så läskigt av nutidens människor.  

5.Hur har skräcken påverkat samhället och samhället skräcken? Skräcken har påverkat oss människor, genom att göra oss paranoida och fördomsfulla. Hur många gånger har du inte blivit paranoid att det är någon som följer efter dig och som tänker mörda dig? Eller att bara för att man är hårig, förvandlas man till en  varulv vid fullmåne. Om vi ska se det från de motsatta sättet, har även samhället påverkat skräcken. Många skräckfilmer eller böcker inom den genren, är baserade på verkliga händelser. T.ex. Texas chain saw. Därför blir det allt fler skräckfilmer och böcker med genren skräck, till följd av saker som har hänt i samhället.

Marie

Comment Stream