Cow Parade

Wat is een Cow Parade?

De CowParade is een kunstproject dat in een groot aantal steden in de wereld is uitgevoerd. Het idee is dat een aantal van glasvezelkunststof gemaakte standbeelden van koeien door (plaatselijke) kunstenaars worden beschilderd en verspreid in de stad worden neergezet. Na een aantal maanden worden de beelden geveild en gaat de opbrengst naar een goed doel.

Het verhaal

Het idee van CowParade is eind jaren `90 in Zürich, Zwitserland geboren. Drie levensgrote modellen van de koe als canvas voor kunst in het midden van de stad. Van de tentoonstelling in het centrum van de stad is CowParade verder ontwikkeld door een Amerikaans bedrijf. Zij staan aan de basis van `s werelds grootste publieke kunstevenement.

Het doel is om kunst toegankelijk te maken in de stedelijke omgeving. Voor iedereen, zonder barrières. Dat lukt tot nu toe aardig. Tot 2014 zijn bijna 80 CowParade evenementen georganiseerd, over de hele wereld. Naar schatting 300 miljoen mensen hebben minstens één evenement meegemaakt, ergens in de wereld.

Een CowParade evenement duurt typisch 2 tot 3 maanden en worden altijd met lokale partners georganiseerd. Een bijzonder element toegevoegd sinds 2000 is de veiling van de levensgrote kunstkoeien aan het einde van de tentoonstelling. Vele tientallen miljoenen zijn sindsdien opgehaald voor lokale goede doelen (de meter staat op ruim US$ 30 miljoen eind 2011).

Standaardmodellen

Er zijn drie standaardmodellen, die alle drie door Pascal Knappzijn ontworpen. Dit zijn een staande, liggende en een grazendekoe.

Cow Parade 2015

CowParade Shanghai 2014-2015 begint met een kick-off event, gepland voor eind september 2014. De kick-off evenement zal de introductie van de eerste officiële kunstenaars en koeien van CowParade Shanghai beschikken kondigen. Men verwacht dat er meer dan 500 koeien zullen gemaakt worden. CowParade Shanghai 2014-2015 zal worden georganiseerd door Shanghai Media Group en Halcyon Gallery.

Making off Cow Parade

Comment Stream