Korte impressie bezoek scholen Finland

Muurame

Primary, Secondary en High school

In deze school een warme sfeer door kleur, wandversiering en belichting. Ruime gangen met overal zitjes waar studenten kunnen praten, overleggen of werken. Ook hoeken met lekkere banken.

In de docentenkamer centraal een zithoek, daarom heen (door kasten gescheiden) werkplekken en aan een kant een kleine keuken met eettafel.

Highschool heeft opleiding entrepeneurschap

Vaajakosken koula

Highschool. Elke verdieping heeft een eigen kleur. Lokalen hebben, ivm veiligheid, altijd een tweede uitgang. Ook hier weer overal zitjes in gangen. Kantine is ontwerp van Alvar Alto.

Grote docenten kamer met zithoeken. Hier hebben docenten aparte werkruimtes. Docenten geven ca. 20 uur les per week (fulltime) en hebben daarnaast 20 taakuren voor ontwikkeling, overleg, onderzoek, etc.

Jyväskylä Educational Consortium

In het Educational Consortium van Jyväskylä is zowel een Vocational school als ook een High school gevestigd. Innovatief is een lokaal met alleen banken, poefs, stoelen en "fatboys". Voorwaarde: alleen op sokken naar binnen. Dit is overigens heel normaal op alle Finse scholen. In het lokaal vier active boards, waarop les gegeven wordt maar waarop groepen studenten ook zelf aan het werk kunnen.

In de drukkerij is in een hoek een verdieping (vide) aangebracht waarop werkplekken zijn.