Jelaskan bagaimana gambar ini mengajar nilai tanggung jawab?

Gambar ini menunjukkan tanggung jawab seorang anak terhadap ibunya.Anaknya menyuap makanan kepada ibunya yang sudah tua dan sakit. Tanggungjawab seorang anak adalah untuk menjaga kedua-dua ibu dan bapanya dan dengar segala nasihat mereka apibila ibu dan bapa sudah tua kita harus menjaga mereka seperti mana mereka menjaga kita waktu kita masih bayi.

Adakah kamu menunjukkan nilai yang sama?
Mengapa?

Saya ada menunjukkan nilai yang sama terhadap kedua ibu bapa saya kerana jika mereka tinggalkan saya, saya akan menyesal atas tidak dengar kata-kata dan segala nashihat mereka.

Mengapakah nilai tanggung jawab penting dalam kehidupan?

Nilai ini adalah salah satu nilai dalam hidup yang penting kerana ia memberi kita sesuatu kewajipan untuk di buat seperti seorang anak terhadap ibu bapa atau seorang pelajar terhadap guru-guru, ia sesuatu nilai yang semua manusia perlu .

Berikan 1 situasi yang memerlukan kamu bersifat tanggung jawab.

pabila kamu telah buat salah terhadap sesiapa kamu haruz bertanggung jawab atas kesalahan kamu dan mengakunya.

Comment Stream

2 years ago
0

Gambar yang dipilih oleh awak sesuai dengan nilai bertanggungjawab kerana gambar tersebut telah menunjukkan anaknya yang bertanggungjawab untuk menjaga ibunya.Nilai lain yang terdapat di gambar tersebut adalah, menghormati ibunya.

2 years ago
0
2 years ago
0
2 years ago
0

Gambar-gambar tersebut menunjukkan nilai bertanggungjawab.

2 years ago
0

Gambar ini sesuai untuk nilai tanggung jawab kerana seoang anak memberi makanan kepada ibunya apabila ibunya tidak ada tenaga untuk makan. Nilai lain yang boleh dipelajari daripada gambar tersebut adalah hormat. Gambar lain yang sesuai untuk nilai berikut adalah apabila seorang sedang mengemas. 👍 👍

2 years ago
0