Saai product? Zo kan je bedrijf toch opmerkelijk zijn.

Een enhanced preview van ons e-book “Genuine Marketing Strategies”.

(Een commodity is een ongedifferentieerd goed. Meer lezen?)

Wat als je niet weet hoe je jouw producten kunt differentiëren?

Je wilt geen commodity zijn, dus je moet iets opmerkelijks aanbieden. Maar niet ieder type product kan even makkelijk opmerkelijk zijn. En soms is het onmogelijk om je kernproduct genoeg te differentiëren zonder je kernidentiteit te verliezen.

Dat hoeft geen probleem te zijn.

-

De ervaring van sushi eten, wordt niet alleen gevormd door het eten. Er is ook een locatie. Als je in een restaurant bent is er bedienend personeel. En geuren en geluiden en verlichting. Dit zijn allemaal non-products: ze zijn niet datgene waar jij als consument direct voor betaalt (je wilt gewoon lekkere sushi), maar die je ervaring (van sushi eten) enorm beinvloeden.

Soms is het niet de vraag wat je kan veranderen aan je product om het opmerkelijk te maken.

Soms is de vraag: ‘wat is er nog meer?’


Hoeveel kan je als muzikant nou veranderen aan Vivaldi’s L’estate (Zomer), zonder de integriteit van het stuk te verliezen? De noten zijn een gegeven en er is maar zoveel wat je kunt veranderen aan de manier waarop je ze speelt.

Natuurlijk, de muziek is er. Maar hoe zit het met de plaats van je optreden? Hoe zit het met de atmosfeer? Waar kijkt het publiek naar?

Met het Duitse kwartet Salut Salon is het antwoord, nouja, dit…

Jep, het is nog steeds een uitvoering van (onder andere) Vivaldi. Maar ze hebben het zoveel meer gemaakt dan een gewone uitvoering. Met het gebruik van humor in een anders standaard (hoewel leuk) muziekstuk hebben ze iets méér gecreëerd - iets waar mensen speciaal voor naar je toe komen.

Dat is de kracht van toevoegingen aan je kernproduct. Het publiek komt niet alleen om jou je kernproduct te zien opvoeren (in dit geval muziek), ze komen om wat er nog meer is.

-

Is jouw sushi praktisch hetzelfde als alle andere sushi?


Waarschijnlijk wel. Dus waarom serveer je het niet in het donker of op de maan? Waarom heb je niet de snelste thuisbezorging? Of accepteer je alleen eters die lid zijn en is het lidmaatschap invitation-only? Soms zijn je non-products de beste dingen om op te differentiëren.

We noemen deze non-product dingen die je product voor consumenten de moeite waard maken de ‘Free Prize Inside’. Seth Godin heeft die term bedacht en heeft een fantastisch boek met dezelfde titel geschreven over het vinden en creëren van deze ‘soft innovations’.

-

Als je geen commodity wilt zijn, moet je opmerkelijk zijn. Maar je hoeft niet groots te denken of alleen te denken aan je kernproduct.

Zoek naar manieren om te verrassen in de kleine dingen. Die zijn ook belangrijk. Soms zelfs belangrijker dan de grote dingen.


-

Dit artikel is een enhanced preview van PandaProgram’s e-book “Genuine Marketing Strategies - Be remarkable, cut through the noise, and speak to the natives”. Als je leuk vindt wat je net hebt gelezen en als je hier meer van wilt, laat je e-mailadres achter en we sturen je ons e-book eind oktober 2014, gelijk wanneer het uitkomt + 100% gratis.