Cinefòrum "Els futurs mestres"

Espai de debat

La Universitat de Barcelona et convida a assistir a l'espai de debat obert sobre les pel·licules "El pequeño tate (1991)", "Vitus (2006) i "Maria Montessori una vita per i bambini (2007)"

La ubicació serà al Castell de Montjuïc, la opertura de portes es realitzarà a les 20:30

És un esdeveniment completament gratuït"El pequeño tate"

"El pequeño tate"

Títol original:Little Man Tate

Any:1991

Duració:106 min.

País: Estats Units

Directora:Jodie Foster

Guió:Scott Frank

Música:Mark Isham

Fotografia:Mike Southon

Actors: Jodie Foster, Adam Hann-Byrd, Dianne Wiest, Harry Connick Jr., David Pierce,Debi Mazar, George Plimpton, Celia Weston, Josh Mostel

Productora:Metro-Goldwyn-Mayer

Sínopsi

Fred Tate és un nen de 8 anys amb unes qualitats intel·lectuals molt elevades. Aquest fet provoca que la convivència amb el seu entorn no sigui del tot fàcil. Fill d'una mare soltera, el nen cridarà l'atenció d'una mestra col·legi especialitzat, en el qual tot el que es trobarà serà completament diferent. La vida del nen es veurà condicionada per aquest fet, juntament amb les anades i vingudes que haurà de fer la seva mare per motius laborals.

Preguntes

  • Opines que el fet de detectar aquest tipus de casos és responsabilitat plena del mestre?Quina importancia té la seva figura en aquests processos?
  • Segons el que has observat en la pel·licula, consideres que a Fred l’hi és més fàcil relacionar-se amb adults?
  • Creus que les persones amb una intel·ligència superior són més sensibles?"Vitus"

"Vitus"


Títol original:Vitus

Any:2006

Duració:120 min.

País:Suissa

Director:Fredi M. Murer

Guió:Peter Luisi, Fredi M. Murer, Lukas B. Suter

Música:Mario Beretta

Fotografia:Pio Corradi

Actors:Bruno Ganz, Teo Gheorghiu, Julika Jenkins, Urs Jucker, Fabrizio Borsani

Productora:Vitusfilm / SRG SSR idée suisse / Arte / Teleclub AG

Sinopsi

Vitus es un jove amb un enorme talent, és un virtuós del piano. Els seus pares volíen un futur brillant per a ell com a pianista, però ell el que més vol és tenir una vida normal, com qualsevol nen de la seva edat. El protagonista té una estreta relació amb el seu avi . Serà un esdeveniment de la vida del jove el que farà que aquest hagi de decidir per ell mateix.

Preguntes

  • Que creus que porta a Vitus a buscar i desitjar "una vida normal"?
  • Com interpretaries el moment en el que Vitus decideix saltar per el balcó? Quina era la seva motivació a fer-ho? Quina opines que és la seva intenció?
  • Creus que la mare pot arribar a utilitzar a Vitus per a assolir somnis frustrats? Consideres que això ocurreix a la realitat?"Maria Montessori una vita per i bambini"

"Maria Montessori una vita per i bambini"

Títol original:Maria Montessori - Una vita per i bambini (TV)aka

Any: 2007

Duració: 200 min.

País Italia

Director: Gianluca Maria Tavarelli

Guió: Gianluca Maria Tavarelli

Música:Marco Betta

Fotografia:Roberto Forza

ActorsPaola Cortellesi, Massimo Poggio, Gianmarco Tognazzi, Alberto Maria Merli, Imma Piro, Lisa Gastoni, Giulia Lazzarini, Alberto Cracco, Alessandro Lucente, Gianni Bisacca, Anna Cianca, Silvana De Santis, Susy Laude, Alba Rohrwacher, Fulvio Pepe, Giusto Lo Piparo, Claudio Bertoni

Sinopsi

La pel·lícula narra les vivències de Maria Montessori, pedagoga de reconeixement mundial, la qual va crear un mètode que porta el seu nom i que es segueix utilitzant avui dia arreu del món. En aquests film estan recollits diferents moments de la vida personal i professional de la educadora, en les diferents etapes que va viure.

Preguntes

  • Que opines de la decisió que va prendre Maria Montessori a l'hora de canviar de vida? que creus que la va impulsar a fer-ho?
  • El mètode Montessori a dia d'avui encara rep moltes crítiques en relació a la metodologia emprada, es tracta aquest aspecte en la pel·lícula? Quina és la teva opinió?
  • Amb quins impediments i amb quins avantatges es trobaría Maria Montessori avui dia?


Qüestions sobre les pel·lícules escollides

El pequeño Tate (Foster, 1991)

·Tate és superdotat? Té altes capacitats? Comsón les seves habilitats socials?

Fred Tate és un nen superdotat que, a més, demostra grans qüalitats en diferents disciplines artístiques com les arts plàstiques o músicals. Es podria parlar d'un d'aquests infants que s'anomenen "nens prodigis". Tot i això, les seves habilitats socials no són bones, i té molta dificultat a l'hora de relacionar-se amb les persones del seu entorn. Les inquietuds i les preocupacions que té en Fred, així com les capacitats i qualitats, són molt diferents de les que tenen les persones que l'envolten i això fa que se senti desplaçat. Aquest fet afecta al petit fins al punt de provocar-li una


Vitus (Murer, 2006)

·Quin significat té el barret que Vitus tira a l’altre costat del riu?

El barret que Vitus tira a l'altre costat del riu simbolitza metafòricament els sacrificis que una persona ha de realitzar al llarg de la seva vida per tal d'aconseguir allò que vol, que en moltes ocasions hauran de ser coses que apreciem. Això també té relació amb la preocupació en la que es centra el nen al llarg de tota la pel·lícula, la qual és ser un nen normal com la resta.

Maria Montessori una vita per i bambini (Gianluca Maria Tavarelli, 2007)

·Per què quan Giuseppe Montesano la deixa, ella abandona al seu fill Mario? Perquè es va haver d’exiliar?

Perque en el moment en que es trobava,  tenir un fill il·legítim fora del matrimoni amb un home que ja estava compromés i que, a més a més, no el reconeixeria, no estava ben vist per la societat d'aquell moment. A més, Giuseppe Montesano no reconeixeria el seu fill, ja que això comportaria posar en perill la seva situació personal i laboral i el seu estatus social.

El motiu pel qual es va haver d'exiliar va ser que la seva ideologia i manera de pensar, així com l'esperit crític i reflexiu sobre la vida no congeniava amb la majoria de pensament d'aquella època, el qual era feixista i es trobava sota la supervisió del líder autoritarista Mussolini.Aitor Extravizz Frutos
#PDAAADM 5B

Col·laboren:

Comment Stream