Aboriginerna

Förr och nu

Aboriginerna

Ordet aborigin betyder urinvånare, Aboriginerna är helt säkra på att de har tillhört landet sedan Skapelsen.

Aborginierna kom till Austrailen för 50.000 år sen. Dom bodde avskilt från resten av världen och det gjorde så att dom inte hade utvecklats på samma sätt som andra i världen. Dom kunde tex dö av en vanlig förkylning för att dom inte hade ett immunförsvar.

Aboriginerena levde på frukter, växter, jakt, fiske, rötter och insekter. Dom levde av det som fanns i naturen och odlade inget.

Dom bodde i hyddor av grenar, pinnar och löv.

Männen jagade med spjut och klubba av trä o ben och stenyxor

Kvinnorna letade mat bland rötter och naturen. Dom lagade mat och gjorde kläder av saker dom hittade i naturen. Man levde i stammar och man delade på maten i stammarna.

Så fort barnen föddes blev de bortlovade till giftemål.

Olika stammar dyrkade olika djur och hade olika ritualer som danser för att djuren skulle föröka sig. Regnbågsormen är den äldsta religiösa symbolerna i världen och den har olika namn i dom olika stammarna. Regnbågsormen är alltid kvinnlig och lever vid vattnet. Den äter allt utom flygande hundar. Om hon blir störd blir hon arg och orsakar naturkatarstrofer som jordbävningar.

Aboriginerna dansar mycket och deras mest berömda instrument kallas didjeridu. Dom spelar också mycket trummor

Aborginerna har olika stammar och alla stammar har sin egen religion.

På 1600-talet kom engelsmän till Australien. Britterna ansåg att dom hade rätt till marken där aborginerna bodde därför att dom inte odlade på marken. Britterna tog mer och mer mark och odlade och byggde hus. När aborginerna försökte ta tillbaka sin mark så började britterna använda vapen och då hade inte aboriginerna någon chans.

Britterna tog deras barn och placerade dem på uppfostringsanstalter eller “vita” fosterhem. Man tog 100.00 barn från olika stammar. Det kallas Den stulna generationen.

Hur lever dom idag?

Idag finns det ca 400.00 aboriginier och det är 2 % av Australiens befolkning. Aboriginerna har alltid varit utsatta för rasism, utrotning och diskriminering och så är det än i dag.

Medellivslängen är 62 år, 17 år kortare än resten av befolkningen.

Det är mycket missbruk och man dricker dubbelt så mycket som övriga befolkningen. Barnen lever i utsatt samhälle och dom är mycket sexuella övergrepp och porr. Barn säljer sina kroppar för att få tag i droger.

Dom lever i stammar och har dåliga hus utanför staden.

Aboriginerna har låg utbildning och många är arbetslösa. Staten har försökt förbättra för dom. Man har försökt få bättre utbildning och sjukvård. Många är rädda att någon ska ta barnen ifrån dom och därför åker dom ifrån städerna med sina barn till ödemarken. Många lever på bidrag från staten.

Aborigierna har blivit australienska medborgare och har fått samma rättigheter som dom andra. 1967 fick dom rösträtt. Dom är fortfarande diskriminerade fast inte lika mycket.

I olika byar som tex Arnhem Land arbetar invånarna på dagarna och senare på kvällen när dom kommer hem är dom med i gamla cermonier där dom har målade kroppar och dansar i en Corroboree.

Idag bor dom i hus med solceller, har rinnande vatten och el. Dom lever enkelt och deras inredning består av några madrasser, stolar, en tv och ett kylskåp. En vanlig familj är stor och huset delas oftast med släktningar. Byarna brukar vara några hundra personer till ca tusen invånare. Det finns oftast en sjukstuga, en skola, en butik, ett kommunhus och en bar där man har stränga regler om hur mycket alkohol man får dricka.

En berömd aborigin är Cathy Freeman som var idrottare och var med i OS i Sydney 2000. Hon representerade både Australien och aboriginerna och sprang med os-facklan.

MINA TANKAR

Jag tror att aboriginerna lever som dom gör i dag för att dom är rädda för att deras barn ska tas ifrån dom som hände när engelskmännen kom till Australien. Det verkar inte som om dom vill leva som övriga befolkningen. Dom vill hålla sina traditioner och jag tror att dom är rädda för att låta barnen gå i skolan och för sjukhusen. Det verkar som om staten har försökt att förbättra för dom och hjälpa dom att inte vara utsatta men dom vill inte ha hjälpen. Egentligen lever dom nästan som dom gjorde förr. Dom lever i sina byar, dom är utsatta, dom dör tidigare, mycket alkohol och den enda skillnaden är att dom har lite modernare hus. Det finns dom som kan leva med vanliga jobb och leva bland stammarna och jag tycker man ska försöka få fler att göra det för då tror jag att alla kommer få det bättre.

När jag har läst om indianer och samer och andra urbefolkningar verkar det som om alla blivit utsatta på något sätt.

Comment Stream