Waar draaien Facebook, Pinterest, etc. nou eigenlijk om? Een niet-tactische benadering.

De basic intro tot enkele digitale media platforms die je moet horen VOORDAT je nadenkt over tactiek.

Laten we het eens hebben over platforms. Als in, back to basics. Want als je fundering verrot is, wordt het bouwen van een huis een riskante onderneming. Voordat je na gaat denken over tactieken zoals ‘beste tijd om te posten’, moet je een paar dingen op een rijtje hebben staan.

Een hoop bedrijven knippen-plakken hun Facebook-berichten of tweets op ieder ander social media kanaal dat ze gebruiken. Zo werkt het niet. De platforms verschillen van elkaar, net zoals TV van radio verschilt. Zou jij dezelfde reclame gebruiken op TV én radio? (Ik hoop dat dat een harde ‘nee’ is.) Dus waarom wel op social media?

Elk platform heeft een ander publiek met een andere mindset; wanneer je de verschillen kent, is het makkelijk om je berichten zó aan te passen dat je dezelfde content op verschillende manieren op verschillende platforms kunt gebruiken (link). Je moet dezelfde taal spreken als de mensen op het platform, oftewel: je native gedragen.

In dit artikel gaan we kijken naar de identiteit van een paar mainstream platforms en het belang van de juiste mindset en native zijn. Ik hoop dat het je helpt om het grote plaatje te begrijpen.

Twitter

Twitter is een bijzondere plek op het web: het is de cocktailparty van het internet. Het is volledig geaccepteerd om een korte conversatie te hebben met willekeurige en/of onbekende mensen en daarna weer verder te lopen.

Je krijgt 140 tekens voor je bericht, maar de echte uitdaging ligt in het gebruiken van minder tekens. Less is more, in dit geval. Twitter is niet de plek voor gecomprimeerde persberichten; het draait om kort, gemeend en snel kletsen met wie je maar wilt.

Dat creëert een hele hoop mogelijkheden, dus de vraag is wat native en nuttig aanvoelt voor jou en je publiek. Van klantenservice bieden tot waardevolle links cureren, van korte verhalen schrijven tot mensen zoeken die vragen hebben die jij kunt beantwoorden. Opties genoeg! Zolang jij je maar gedraagt op een manier die natuurlijk is (voor een cocktailparty).

Facebook

Facebook draait om connecties, updates, en entertainment. Mensen komen naar Facebook om één van de volgende drie redenen: om te weten wat er gebeurt in de wereld, om de tijd door te komen met snappy entertainment en/of om relaties te onderhouden met andere mensen. Dat betekent dat wat je ook doet, je op z’n minst een van deze drie dingen moet faciliteren.

Kun je een verzamelplek worden van vermaak of informatie die zij (zij, niet jij!) relevant vinden? En – belangrijker – kun je ze helpen om zich (beter) te verbinden met de mensen waar ze om geven? Dat laatste is heel belangrijk en heel effectief. Als jij mensen kan helpen om te verbinden met andere mensen, heb jij daar ook baat bij.

Wanneer je denkt aan Facebook, denk aan die hoofdletter F: Faciliteer. Faciliteer vermaak, updates en vooral verbinding. Werk vanuit die gedachte en je zit op de juiste weg.

Pinterest

Foto’s, foto’s, en nog meer foto’s – het draait allemaal om de beelden. En dan vooral beelden die tot de verbeelding spreken. Mensen komen op Pinterest met maar één doel: om te kwijlen en dromen over de dingen die ze zien. Ze komen op Pinterest met een mindset die schreeuwt: “DAT WIL IK HEBBEN.”

Hoe kun je dat gebruiken voor je product? Hoe kun je jouw producten visualiseren op een superaanlokkelijke manier? Is er iets aan je lifestyle dat mensen misschien fantastisch vinden? Of de grotere dingen waar je organisatie om draait? Vind de dingen waar jij en anderen om geven en maak ze visueel. En je krijgt extra bonuspunten voor behulpzaam zijn (how-to’s, tips en tutorials delen).

Instagram

Net als bij Pinterest draait Instagram helemaal om foto’s. Het verschil ligt in de interactie. Instagram maakt het makkelijker om met mensen in contact te komen. Hashtags spelen hierbij een belangrijke rol en zijn net zo’n belangrijk onderdeel van de post als de foto is.

Over het algemeen komen mensen naar Instagram om dezelfde redenen als Facebook. Een beetje tijd doorbrengen door op een feed op hun telefoon te scrollen. Ook hier is de vraag wat jij kunt doen om je content visueel aantrekkelijk te maken. En hoe kan jij de beste hashtags creëren? (Bonus: user-generated content en achter-de-schermen-foto’s werken heel goed op Instagram).

Medium

Medium maakt het mogelijk je oprechte verhaal te vertellen aan een publiek dat wil lezen. Het onderwerp van je artikel maakt niet zoveel uit, zelfs niet als je normaal gesproken schrijft over vliegtuigen en je volgende artikel gaat over de bijzondere vriendschap tussen een kip en een ezel. Waar Medium naar vraagt zijn echte verhalen, zonder gedoe, gepresenteerd op een visueel aantrekkelijke manier.

Over welk inzicht of welke ervaring kun jij schrijven? Welke ontdekkingen wil jij delen? Alternatieve manieren om te helpen in het ontdekkingsproces van anderen zijn het cureren van collections en het toevoegen van nuttige notes en/of further reading-suggesties aan je eigen artikelen of die van anderen. Werk vanuit een mindset van gedeelde ontdekking en je zit goed.

Linkedin

Jij leest dit artikel waarschijnlijk via Linkedin - een platform waar wij ons pas net aan wagen. Wat voor mindset hoort er volgens jou bij dit platform, met zoveel (zakelijke) gebruikers maar ook veel inactieve profielen?

De sleutel tot succes in het gebruiken van deze en andere platforms ligt niet in tactieken zoals de beste tijd om te posten en het beste aantal tekens in links, maar is de juiste mindset, die de fundering vormt voor waarde-toevoegend, doelgericht gebruik.

De volgende keer wanneer je nadenkt over je tactieken en strategie, wat is je mindset? En mis ik nog andere geweldige toepassingen voor deze platforms? Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Medium (in het Engels) en Medium draait immers om gedeelde ontdekkingen, right? :)

-

-

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in het Engels hier.