OLOVO

Internacionalni naziv za olovo je Plumbum. Olovo je element ugljikove skupine.

POVIJEST OLOVA

Olovo je prastara kovina. Olovni nakit nalazio se na grobnicama egipatskih i kineskih faraona, odnosno vladara. Austrijski toksikolog Hofmann olovo je nazvao kao pošast koja je uništila Rimsko carstvo. Olovo je bilo u izobilju jer se dobivalo kao nusprodukt prilikom taljenja srebrne rude. Rimljani su olovne bačve koristili za kuhanje grožđanog soka. Oni su olovne bačve koristili iz razloga što su olovne soli,koje su nastajele djelovanjem kiselina iz mošta na stijenku lonca, štitile ugušćeni mošt (grožđani sok) od kvarenja. Uživajući u  ugušćenom moštu Rimljani se nisu samo ubijali mikrobima već su se doslovno i sterilizirali. Olovne soli izazivaju sterilnost- kako muškaraca, tako i žena.

Miligram olova je količina koju čovjek na dan može uzeti, a da se ne otruje. Trovanje olovom naziva se saturnizam. Tek nakon dugotrajnijeg  trovanja pojavljuje se bljedilo, plavosivo obojenje zubnog mesa i tvrdokorni zatvori. Olovo djeluje na krv i to na način da ometa metabolizam hemoglobina.

Olovo je prisutno svugdje. Vodovodne i kanalizacijske cijevi, plaštevi kabela za električnu struju, puščana zrna i utezi za ribarske mreže i ribičke udice. Olovne ploče se stavljaju ispod mostova radi gušenja vibracije. Olovni acetat i nitrat upotrebljavaju se u tekstilnoj industriji. Olovni jodid koristi se u tiskarama i fotografiji. Olovni (II) oksid koristi se u proizvodnji stakla, glazura za porculan , te staljen sa sodom u natrijev plumbat - za uklanjanje sumpora iz benzina. Olovni (IV) oksid rabi se u proizvodnji boja, šibica i polimera.Olovo ima važnu primjenu zbog svoje kovnost, niske točke topljenja i dobroj otpornosti prema atmosferskoj koroziji.Olovni sulfid rabi se u proizvodnji poluvodiča i fotoelektričnih čelija.

Tetraetilolovo sprječava samozapaljenje benzinski para u motoru.

Štetno je djelovanje malih količina olova izuzetno teško otkriti - može se naslutiti tek nakon višegodišnjih epidemioloških istraživanja, u kojima se prate promjene na tisuće ispitanika.

(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/Gas_pump_lead_warning.jpg)
Please RSVP
0 people are going
Invite Friends
0 going0 maybe0 no
No responses so far. Be the first to respond...

Comment Stream