Workshop Social Media en Web 2.0

MBO College Dienstverlening en Gastvrijheid

Programma 4 maart 2015

Tijdens deze workshop gaan we een aantal web 2.0 tools bekijken die een handig hulpmiddel kunnen zijn in het onderwijs. Ondanks dat het leuke tools zijn, is het altijd belangrijk dat je kritisch blijft kijken naar wat je wilt overdragen (inhoud), welke didactische werkvorm je hiervoor kiest (didactiek) en tenslotte welke middelen (technologie) je daarbij effectief kunt inzetten.

Michel van Ast schreef een Whitepaper 'Leren en ICT' dat je hier kunt downloaden.

1. QR Codes

We beginnen met de QR (Quick Response) codes. Dit zijn barcodes die je kunt scannen met een QR code reader op je smartphones. Deze QR code bespaart het moeizaam op een telefoon intypen van een internetadres. Tijdens deze workshop zul je vaak allerlei websites moeten intikken dus die reader gaat zeker van pas komen.

QR scanners

2. Mentimeter

Vervolgens is Mentimeter aan de beurt. Aan de hand van de vraag "Met welke social media tool wil je starten", gaan we kijken waar de voorkeur van de groep naar uitgaat.

3. Een (of meerdere) keuze(s) uit:

Tackk

Deze site is gemaakt met Tackk. Het is een webpagina opgebouwd uit verschillende blokken waarin je allerlei materialen rond een bepaald thema bij elkaar kunt zetten.

AnswerGarden

Eenvoudige tool waarmee je snel feedback kunt krijgen van het publiek op een vraag die je online stelt. Het is ook een handig instrument om te brainstormen.

TodaysMeet

Met Todaysmeet kun je in een gesloten 'room' berichten plaatsen die maximaal 140 tekens lang zijn.

Kahoot

Kahoot is een nuttige maar vooral erg leuke quiz-tool voor het onderwijs. Studenten kunnen met hun smartphones vragen beantwoorden. Na elke vraag wordt een tussenstand geprojecteerd op het bord. Dat en het spannende muziekje maken dat studenten het ontzettend leuk vinden om een Kahoot te spelen.

Socrative

Met Socrative kun je je leerlingen een toets laten maken of samen met je leerlingen allerlei vragen en stellingen klassikaal behandelen en bespreken. De resultaten van de antwoorden kun je direct online bekijken.

Doodle

Doodle is handig als je een afspraak moet maken met een groep studenten of collega's. Bijvoorbijld bij het plannen van alle BPV- of loopbaangesprekken. Maar ook voor het plannen van een klassenavond of een vergadermoment.