Sejarah ciptaan kereta

Apakah kereta?

Sebuah kereta adalah, diri berkuasa kenderaan motor beroda yang digunakan untuk pengangkutan. Kebanyakan takrif istilah menentukan bahawa kereta yang direka untuk berjalan terutamanya di jalan raya, telah duduk untuk 1-8 orang, untuk biasanya mempunyai empat roda, dan yang akan dibina terutamanya untuk pengangkutan orang dan bukannya barangan. Tahun 1886 dianggap sebagai tahun kelahiran kereta moden. Pada tahun itu, pencipta Jerman Karl Benz membina Benz Patent-Motorwagen. Kereta tidak boleh didapati secara meluas sehingga abad ke-20 awal. Salah satu daripada kereta pertama yang boleh diakses kepada orang ramai adalah 1908 Model T, sebuah kereta Amerika dihasilkan oleh Ford Motor Company. Kereta telah cepat diterima pakai di Amerika Syarikat, di mana mereka digantikan gerabak haiwan yang ditarik dan kereta, tetapi mengambil masa yang lebih lama untuk diterima di Eropah Barat dan lain-lain bahagian-bahagian yang kurang maju di dunia.

Bilakah kereta yang dibuat?

Pada tahun 1879 , Benz telah diberikan paten bagi enjin yang pertama, yang telah direka pada tahun 1878. Kebanyakan daripada ciptaan yang lain dibuat menggunakan enjin pembakaran dalaman dilaksanakan untuk menjanakan kenderaan. Motorwagen pertama telah dibina pada tahun 1885 di Mannheim , Jerman . Beliau telah dianugerahkan paten untuk ciptaan sebagai permohonannya pada 29 Jan 1886 ( di bawah naungan syarikatnya utama , Benz & Cie . , Yang ditubuhkan pada tahun 1883 ) . Benz mula promosi kenderaan itu pada 3 Julai 1886, dan kira-kira 25 kenderaan Benz telah dijual antara 1888 dan 1893 , apabila pertama empat roda beliau telah diperkenalkan bersama-sama dengan model yang dimaksudkan untuk kemampuan. Mereka juga telah dikuasakan dengan enjin empat lejang reka bentuk sendiri . Emile Roger Perancis, telah menghasilkan Benz enjin di bawah lesen , kini ditambah Benz kereta untuk keturunannya produk. Oleh kerana Perancis adalah lebih terbuka kepada kereta awal , pada mulanya lebih telah dibina dan dijual di Perancis melalui Roger daripada Benz dijual di Jerman . Pada Ogos 1888 Bertha Benz , isteri kepada Karl Benz , mengambil perjalanan jalan pertama dengan kereta , untuk membuktikan jalan - kepercayaan ciptaan suaminya .

Apa perubahan dari masa lalu untuk sekarang?

Kini terdapat kereta yang menggunakan tenaga elektrik dan bukan gas.

Apa yang tidak boleh harapkan pada masa hadapan?

Kenderaan autonomi sepenuhnya , juga dikenali sebagai kereta tanpa pemandu , sudah wujud dalam prototaip ( seperti kereta tanpa pemandu Google ) , dan dijangka akan menjadi boleh didapati secara komersial sekitar 2020. Menurut pereka bandar dan futuris Michael E. Arth , pemandu kenderaan elektrik - bersempena dengan peningkatan penggunaan realiti maya untuk bekerja, perjalanan , dan keseronokan - boleh mengurangkan dunia 800 juta kenderaan kepada sebahagian kecil daripada jumlah itu dalam tempoh beberapa dekad .

Sumber:http://en.wikipedia.org/wiki/Car

Comment Stream