Qulan

Qulan är en multisportplan som byggdes på Tegs centralskola i Umeå. Planen invigdes på skolans baksida den 9 juni år 2006 klockan 16.20. Qulan är inte bara en fotbollsplan utan man kan även spela landhockey, basket och handboll där. Anläggningen brukar kallas för multisportarena/multisportplan, som står för att man kan spela fler sporter än bara fotboll. Det kostade 2 miljoner svenska kronor att bygga multisportplanen. Marken på planen består av plast gräs som kallas för konstgräs som inte är vanligt på multisport planer för det brukar oftast vara betong. Skolans tanke var att bygga den för att fler elever skulle känna viljan att vela gå ut och spela olika sporter och röra på sig och få i sig frisk luft, istället för att bara sitta inne som var mest vanligt innan den byggdes. Nu har fler och fler elever börjat gå ut spela olika sporter som de inte testat förr. Qulan används även för skolans fotbollsklasser ibland när Tegs IP är upptagen.  Eleverna nu på Tegs centralskola har efter detta projekt gjorts så har Projektansvarig entreprenör är det lokala företaget Svenska Multiparkerna ändrat syn på idrottsaktiviteter. Tegs eleverna som är mycket aktiva ser till sin träningfrekvens, andel föreningsidrottande elever eller elevernas allmänna aktivitet. Den vanligaste aktiviteten som brukar utföras på multisportanläggningen brukar oftast vara fotboll. Eleverna har tillgång till att låna fotbollar och andra saker som man kan ha användning för. Det lånar skolan ut i skolans café, man måste lämna in pant för att få låna ett objekt som skolan rår om. De flesta eleverna brukar lämna in skåp nycklarna. Eleverna träffar förhoppningsvis nya kompisar från andra klasser vilket är en bra grej för att bygga ny vänskap med andra på skolan. Det ser skolans personal positivt på.

- Jag tycker att det var ett bra val av skolan att bygga den här anläggningen för att man kan spela boll med sina vänner och träffa nya kompisar, säger en av skolans elever Ludvig Attefjord.

Här är en bild av Qulan. Vår solen lyser på och det är snart lunchrast för eleverna som snart oftast brukar vara ute och spela fotboll.
På bilderna här ser ni Qulan, multianläggningen som invigdes år 2006 på Tegs centralskola.

Comment Stream