INSULINE


WAAROM WORDT ER BIJ EEN DIABEET INSULINE GESPOTEN?

Bij mensen met diabetes type 1 word er geen insuline meer aangemaakt in de alvleesklier. Mensen met diabetes spuiten insuline omdat het lichaam te weinig of geen insuline aanmaakt en daardoor kan het lichaam het de suikers niet op een natuurlijke manier opzetten in energie. De insuline die er word gespoten zorgt voor de ze omzetting. Doordat de suikers niet om worden gezet in energie blijft er te veel suiker in het bloed en daardoor is het bloedglucosespiegel te hoog.

HOE WERKT INSULINE?

Insuline is een hormoon. Deze hormonen regelen verschillende processen in het lichaam. Insuline regelt ook de glucose stofwisseling en de vetstofwisseling. Glucose (suiker) is een belangrijke brandstof, glucose levert energie. Glucose zit in veel voeding, maar is afkomstig in koolhydraten.  Insuline zorgt ervoor dat de glucose word vervoerd naar de cellen, en de cellen zich openen, zodat de glucose naar binnen kan en zich op kan zetten tot energie.  Bij onvoldoende insuline of als de cellen ongevoelig zijn voor insuline kan de glucose de cel niet goed in waardoor  de bloed glucose stijgt. Zo ontstaat er diabetes. Door insuline te spuiten gaan de cellen wel open en kan de glucose omgezet worden in energie. Als dit proces goed loopt blijft de bloedsuikerspiegel stabiel.

HOE KUN JE INSULINE TOEDIENEN?

Mensen met diabetes die insuline moeten gebruiken spuiten insuline onderhuis ofwel subcutaan injectie, in het bovenbeen of soms in de buik rondom de navel. Insuline kun je injecteren met een insuline pen waar jezelf een patroon met insuline in moet doen of een wegwerp insuline pen. Ook kunt je insuline toe dienen met een insuline pompje. Deze word met een klein naaldje in je buik gespoten, aan de spuit zit een slangetje, aan het eind het slangetje zit een pompje die de hoeveelheid insuline toedient. Insuline word toegediend in eenheden.

WELKE SOORTEN INSULINE ZIJN ER?

Er komen steeds meer soorten insuline, zodat de behandeling van diabetes zo goed mogelijk behandeld kan worden. De verschillende soorten insuline verlagen allemaal de bloedsuikerspiegel, maar in een verschillend tempo.

De verschillende soorten insuline, voor mensen met diabetes type 1 en type 2:

  • Superkort werkende insuline (kortwerkende insulineanaloga) die direct vóór de maaltijd of soms meteen erna wordt ingenomen (aspart, glulisine en lispro). Deze insuline werkt vier tot vijf uur.
  • Kort werkende insuline (gewone, zogenoemde ‘regular’ insuline) die een halfuur tot kwartier vóór de maaltijd wordt ingenomen (actrapid, humuline, insuman rapid). Deze insuline werkt zes tot acht uur.
  • Middellang werkende insuline (matig langzaam opgenomen) die bijvoorbeeld ’s avonds wordt ingenomen (NPH-insuline). Deze insuline heeft het maximale effect pas na 4-8 uur en werkt daarna nog een paar uur door.
  • Langwerkende insuline (zeer langzaam opgenomen insuline) die heel geleidelijk werkt voor ongeveer een dag (insuline glargine en detemir).
  • Mix-insulines zijn combinaties van de andere insulinesoorten. Ze worden meestal twee keer per dag ingenomen, vóór het ontbijt en vóór de avondmaaltijd (bijvoorbeeld humuline NPH, lispro/lispro protamine, aspart/aspart protamine).

WELKE SOORTEN PENNEN ZIJN ER?

Insulinepennen zijn in verschillende soorten verkrijgbaar. Zo zijn er navulbare pennen en wegwerppennen. De navulbare pennen kunt u zelf steeds opnieuw vullen met insulineampullen. De wegwerppennen zijn al gevuld met insuline en kunt u weggooien als ze leeg zijn. De ontwikkelingen op dit gebied staan niet stil: fabrikanten ontwikkelen steeds nieuwe soorten insulinepennen. Uw diabetesverpleegkundige kan u hierover altijd meer vertellen.

Jolien Nijmeijer.

Comment Stream