Μυστικά των Windows

By Mike Jericho Ntamoulakis

Διαγραφή και αντικατάσταση του password των Windows


Αν για κάποιο λόγο ανοίξετε κάποια μέρα τον Η/Υ σας και έχετε ξεχάσει το password το login σας (ή τον έχουν αλλάξει κατά λάθος τα παιδιά σας και δεν τον θυμούνται), υπάρχει τρόπος να του κάνετε reset με ένα εύκολο τέχνασμα.

Το μόνο που χρειάζεται να έχετε στην κατοχή σας είναι ένα recovery δίσκο των windows (φτιαγμένο από το δικό σας σύστημα κατά προτίμηση).

H δημιουργία του είναι πανεύκολη, από Start/Control Panel/System And Security/Backup And Restore/Create A System Repair Disk

Τοποθετήστε ένα άδειο dvd και σε λίγα λεπτά θα έχετε έτοιμο το repair disk.

Επανεκκινήστε το σύστημα σας με το repair disk και αφού βγείτε στην οθόνη με τις επιλογές των windows επιλέξτε command prompt

Για την δουλειά μας θα χρειαστούμε 2 αρχεία, το sethc.exe και το cmd.

Sethc

Tα Windows έχουν ένα proccess το οποίο ονομάζετε sethc.exe (Windows Nt High Contrast Invocation) το οποίο ενεργοποιείτε (by default) πατώντας πέντε φορές το shift.
Αν το ενεργοποιήσετε θα εκτελεστεί το sticky keys ένα πρόγραμμα που αν και βασικά έχει σχεδιαστεί για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες χρησιμοποιείτε και από απλούς χρήστες για συντομία.

Cmd

Το γνωστό σε όλους command prompt των windows (ή αλλιώς κονσόλα) το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την εισαγωγή των εντολών που θα χρειαστούμε.

Από το command promp του δίσκου που αναφέραμε πρωτύτερα, πληκτρολογούμε...

c:\ (για επιστροφή στο root directory του σκληρού δίσκου)
md temp (για την δημιουργία ενώς φακέλου με το όνομα temp στο root directory)
cd c:\windows\system32 (για μετάβαση στο φάκελο που βρίσκονται τα αρχεία που χρειαζόμαστε)
copy sethc.exe c:\temp (για αντιγραφή (αλλά και backup) του process σε ασφαλές φάκελο)
copy cmd.exe sethc.exe (πατάμε Y όταν μας ρωτήσει αν θέλουμε να κάνουμε overwrite το αρχείο)

Στο τελευταίο βήμα ζητήσαμε από το command line να κάνει αντιγραφή τον εαυτό του στον φάκελο που βρισκόμαστε (μιας και δεν ορίσαμε κάποιον άλλο) αλλά με την ονομασία setch.exe άρα στην ουσία την επόμενη φορά που θα εκτελέσουμε το setch.exe θα εκτελέσει το command prompt ;) ).

Κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή (αφού έχουμε αφαιρέσει το repair disk) και μόλις εμφανιστεί η οθόνη του login πατάμε 5 φορές το shift, το οποίο θα εκτελέσει το command prompt.

Αν θυμάστε το user name σας πληκτρολογείτε net user onomaxristi * και πατήστε enter, η κονσόλα θα σας ζητήσει καινούργιο password, πατήστε enter και θα σας ζητηθεί να το ξαναδώσετε (και στις 2 περιπτώσεις δεν θα βλέπετε τι γράφετε παρά μόνο αστεράκια)

Στην περίπτωση που δεν θυμάστε το όνομα χρήστη η θέλετε να αλλάξετε password για περισσότερους από ένα χρήστες στο πρώτο βήμα πληκτρολογήστε net user και πατώντας enter θα σας εμφανιστούν όλοι οι χρήστες που υπάρχουν στα windows, επιλέξτε το όνομα χρήστη που θέλετε και προσθέστε το στην εντολή που προαναφέρθηκε.

Στην συνέχεια το μόνο που μένει είναι να επαναφέρουμε τα sticky keys στην αρχική τους λειτουργεία πληκτρολογώντας

copy c:\temp\sethc.exe c:\windows\system32\sethc.exe και πληκτρολογούμε Y στην ερώτηση του αν θέλουμε να κάνουμε αντικατάσταση του αρχείου.

Πληκτρολογούμε exit και enter για να κλείσει η κονσόλα.

Κάνουμε μία τελευταία επανεκκίνηση και... log in στα Windows. :)