Zorgboerderijen

Een zorgboerderij is een landbouwbedrijf waar mensen met bijvoorbeeld een handicap, ziekte, delinquent verleden of een slechte opvoedingssituatie terecht kunnen. Deze mensen krijgen daar zorg, hulp en begeleiding. De zorgboeren die dit doen houden rekening met de doelen en de mogelijkheden van hun deelnemers.

Ontstaan

Zorgboerderijen zijn er al langer dan vandaag. Boerderijen waren vroeger al een plek waar mensen konden helpen. Maar door de loop van de tijd zijn de zorgboerderijen een beetje vergeten, omdat er allemaal zorgvoorzieningen zijn gekomen. Maar de laatste tijd zijn de zorgboerderijen weer gegroeid. Dit komt omdat zorgvragers eigenlijk een zo normaal mogelijk leven moeten leven. Er is natuurlijk ook steeds meer vraag naar zorg. Maar het belangrijkste is dat die zorgvragers gewoon weer onderdeel maken van de samenleving.

Verschillende zorgboerderijen en hoe het te werk gaat

Je hebt fruitteelt bedrijven, varkens en rundveebedrijven, tuinbouwbedrijven en akkerbouw bedrijven. Soms zijn er ook gemengde bedrijven. Sommige zorgvragers die naar een zorgboerderij gaan hebben veel begeleiding nodig en sommige kunnen veel dingen zelfstandig. Op veel zorgboerderijen vind er een combinatie van doelgroepen plaats. Maar soms zijn er ook specifieke groepen die op een zorgboerderij zorg krijgen. Zoals alleen ex verslaafde, of alleen gehandicapten etc. Zorgboerderijen bieden meestal een dagbesteding voor mensen die begeleiding en zorg nodig hebben. Het belangrijkste doel van een zorgboerderij is om vaardigheden en sociale contacten op te doen, natuurlijk is arbeidsritme ook belangrijk. De zorgboer en boerin doen de zorg vaak zelf, maar de zorgvragers kunnen ook iemand meenemen die hun begeleid van de woongroep waar ze wonen etc. Vaak komen de zorgvragers een paar dagen meehelpen op de boerderij, maar het kan ook zijn dat zo’n zorgboerderij alleen af en toe een middagje open is. Er zijn ook zorgboerderijen waar ze kunnen wonen en werken. Alle zorgboerderijen hebben 1 ding gemeen, mensen komen tot rust en ze steken echt de handen uit de mouwen!

Comment Stream

3 years ago
0

De tekst is heel erg duidelijk en goed. Ook in de laatste zinnen is de conclusie heel erg duidelijk. Ook het plaatje met de koeien is heel erg leuk. ik vind dat je het goed hebt gedaan! je hebt de opdracht heel goed gevolgd.

3 years ago
0

hele duidelijke goed verwoorde tekst met veel informatie alles wat je moet weten staat erin!