DE HUID..

De huid

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam. Het helpt je lichaam te beschermen tegen schadelijke stoffen en ziekteverwekkers. In de huid zitten verschillende zintuigcellen waarmee je kou, warmte, tast, druk en pijn waarneemt. Deze zintuigcellen liggen in de lederhuid. In de lederhuid liggen ook bloedvaatjes, lymfevaten, zweetkliertjes, talgkliertjes, haarzakjes en zenuwen.

De buitenste laag van je huid is de opperhuid. De opperhuid bestaat uit drie lagen. Van binnen naar buiten:

  • Kiemlaag
    In de kiemlaag worden nieuwe cellen gevormd. Deze cellen schuiven langzaam naar de buitenste laag van de huid, de hoornlaag.
  • Slijmlaag
    In de slijmlaag liggen levende cellen. Deze cellen verhoornen langzaam en gaan dood.
  • Hoornlaag
    In de buitenste laag van de huid liggen alleen dode verhoornde cellen. Deze cellen beschermen je lichaam tegen beschadigingen en het binnendringen van bacteriƫn, virussen en schimmels.

De huid is opgebouwd uit drie lagen:

Al deze lagen hebben ieder hun eigen specifieke functies.

De opperhuid

Dit is het buitenste laagje van de huid. Het bestaat voor het grootste deel uit hoorncellen, die voortdurend worden vernieuwd vanuit de onderste laag van de opperhuid. De nieuw gevormde hoorncellen schuiven steeds verder op naar de oppervlakte van de huid. Ze worden door de voortdurende aan-maak van nieuwe cellen naar boven geduwd. Als ze eenmaal boven in de opperhuid terechtkomen, gaan ze dood. Eenmaal dood blijven ze toch heel belangrijk. Deze dode cellen vormen samen een moeilijk doordingbaar pantser voor ziekteverwekkers. Daarnaast biedt het pantser bescherming tegen uitdroging van de huid. De hoornlaag is op sommige delen van de huid extra dik, zoals op de voetzolen en de handpalmen.

De opperhuid is zeer actief en vernieuwt zich elke maand. De aangroei en afschilfering van dode huidcellen houden elkaar daarbij in evenwicht, zodat de huid niet steeds dikker wordt. De opperhuid vormt het laagje waar huid-verzorgingsproducten hun werking hebben. Doordat de opperhuid zichzelf continue vernieuwt zal er geen litteken achterblijven wanneer er een beschadiging optreedt.

De lederhuid

Onder de opperhuid ligt de lederhuid. Deze laag bestaat uit een stevige constructie van bindweefsel. De lederhuid is qua inhoud afwisselender dan de opperhuid. Hier bevinden zich de lymfevaten, die afvalstoffen afvoeren, en de zenuwen, die zorgen voor het tastgevoel, de pijngeleiding en het temperatuurgevoel. Ook de bloedvaten bevinden zich in de lederhuid. Zij spelen een belangrijke rol in de temperatuurregeling van het lichaam. Door verwijding van de bloedvaten kan extra warmte aan de buitenwereld worden afgegeven. Door vernauwing van de bloedvaten kan de afgifte van warmte worden beperkt, zodat geen kostbare energie verloren gaat. De bloed-voorziening is een ingenieus systeem dat de voedsel- en zuurstofvoor-ziening tot in de verste uithoeken van de lederhuid en de onderste lagen van de opperhuid nauwkeurig regelt.

In de lederhuid bevindt zich ook het belangrijkste deel van de actieve verdedigingsmechanismen van de huid. Via een systeem waarin speciale witte bloedcellen een belangrijke rol spelen, kunnen virussen en bacteriƫn worden herkend en gericht onschadelijk worden gemaakt.

De lederhuid zorgt ook voor de elasticiteit van de huid. Als de huid ver-oudert of beschadigt, door zonlicht bijvoorbeeld, nemen de elasticiteit en veerkracht af. De lederhuid wordt niet zoals de opperhuid vernieuwd. Een beschadiging aan de lederhuid blijft daarom altijd zichtbaar als een litteken.

Het onderhuids bindweefsel

Onder de lederhuid ligt het onderhuids bindweefsel. Dit bindweefsel vormt de scheidslijn tussen de huid en de spieren en pezen in ons lichaam. Het beschermt de onderliggende organen en bepaalt de veerkracht van de huid en lichaamsvorm. Het bestaat vooral uit vet, bindweefselschotten en bloed-vaten. Vet zorgt voor extra isolatie van het lichaam. Tevens is het ook een bron van energie in tijden van schaarste. De dikte van het onderhuidse bindweefsel verschilt van plaats tot plaats. Het is bijvoorbeeld heel dun op het scheenbeen en in de huid die over de gewrichten ligt. Op de buik, billen en rug kan het onderhuids bindweefsel heel dik zijn.

Structuur van de zweet- en talgklieren
De zweetklieren zijn verantwoordelijk voor het afscheiden van zweet, dat de huid bevochtigt en afkoelt. Gemiddeld hebben mensen twee tot vijf miljoen zweetklieren in hun huid; deze zitten verspreid over het hele lichaam. Deze klieren worden verzorgd door sympathische zenuwvezels die de zweetproductie en de hoeveelheid geproduceerd zweet regelen.
Er zijn twee soorten zweetklieren, de eccriene en de apocriene klieren. Eccriene klieren komen vaker voor en zitten op de handpalmen, voetzolen, hoofdhuid en in de oksels. Deze klieren produceren zweet bij warm weer of bij stressvolle emotionele belevenissen. Eccriene zweetklieren zijn lange, gedraaide, holle buisjes die van de bovenste huidlaag (opperhuid) naar de dieper gelegen huidlaag (lederhuid) lopen. Deze klier heeft een onregelmatig gedraaid basissegment, een recht segment dat van het spiraalvormig deel naar de bovenste huidlaag (opperhuid) loopt en een eindsegment dat door de opperhuid wordt omgeven en dat uitmondt in het huidoppervlak. Het zweet in een eccriene klier wordt in het gedraaide basissegment gemaakt en is waterig of slijmachtig en dik. De gehele klier is ruimschoots voorzien van bloedvaten.
De apocriene zweetklier wordt actief tijdens de puberteit. Deze klieren scheiden zweet af onder invloed van hormonale factoren in het lichaam. Bij de apocriene zweetklieren ligt het gedeelte dat stoffen afscheidt in de diepere huidlagen (lederhuid), maar het kan tot diep in de onderhuidse vetlagen doorlopen. De kanalen van de apocriene zweetklieren liggen dichtbij en parallel aan een haarzakje. Ze monden gewoonlijk uit in dit haarzakje, boven de uitgang van het talgklierkanaal. Sommige kanaaltjes komen rechtstreeks aan het huidoppervlak uit. De klieren worden omgeven door los bindweefsel dat rijk is aan bloedvaatjes. Zweet wordt in apocriene zweetklieren op dezelfde wijze geproduceerd als in eccriene klieren. Het zweet uit de apocriene zweetklieren bevat echter ook eiwitten en vetzuren, die het dikker maken en het een melkachtige of gelige kleur geven.
De talgklieren scheiden talg, een olieachtige substantie, af. Talgklieren zitten verspreid over de gehele huid, behalve op de handpalmen en voetzolen. Deze klieren bevinden zich veel dieper in de lederhuid en staan in verbinding met een haarzakje. De talgklieren bestaan uit afzonderlijke groepjes cellen of uit grote en complexe groepen trosvormige klieren, die uitkomen in het grote centrale kanaal.

puistjes en andere huidaandoeningen veroorzaken.

Comment Stream