Skapa rum åt kund

Johannas rum

Vi fick en uppgift att skapa ett rum åt en kund, min kund blev Johanna. Först intervjuade jag henne för att skapa en illusion av henne och utgå från min uppfattning för att kunna skapa det perfekta rummet till Johanna. I min intervju fick jag reda på att Johannas hobbys var matlagning, äventyr, djur och att rita. Hennes drömyrke är arkitekt och hennes favoritårstid är våren. Hon gillar 80 och 90- tals musik och hennes drömhus ligger vid stranden. Hennes favoritfärger är ljusgrön och limegrön.  

Min första tanke var att jag skulle göra en fondvägg med ett vattenvall som var omfamnat av växter. Växterna skulle fortsätta ut på taket. Där vattenfallet tog slut skulle en klippa gå ut ur väggen och vara sängen. I taket skulle det hänga ner lyktor lite här och var. Tanken med detta rummet var att det skulle få mer liv och att det skulle vara som ett äventyr eftersom det var ett intresse Johanna hade.

I denna ritningen har jag visat att det ska vara ett stengolv som fortsätter ut från väggen som det andra. Jag har även lagt till en bokhylla. Bokhyllan ska fylla hela den väggen och facken är i olika storlekar så man får plats med lite olika saker. Tanken med så många fack var att Johanna skulle kunna fylla bokhyllan med minnen från hennes äventyr.  

Planritningen visar hur rummet från första skissen skulle sett ut.

I detta rummet har jag gått mer på strand känslan men ändå lite äventyrligt. Som att sova i en säng som hänger i kedjor från taket. under sängen skulle det vara en blå matta och likna vatten och resten av golvet skulle vara sandfärgat. Vid huvudänden av sängen skulle det vara två palmblad eftersom rummet skulle likna en strand. Jag har även ritat dit en surfingbräda som visar både strandkänsla och äventyrkänsla.

Slutresultatet blev alltså detta. Efter att jag visat henne mina skisser visste jag lite mer vad hon gillade och ogillade. Hon ville ha en blandning av båda skisserna. Hon gillade idén med den hängande sängen mer än klippa, men hon gillade även idén med vattenfallet. Jag gjorde då så att jag satte kakel på den biten av väggen som skulle vara vattenfall och som olika remsor så det såg ut som ett fall och inte så platt. Vattnet fortsätter ut på golvet i form av en blå matta och en mjuk heltäckningsmatta i sand färg så rummet får livlig känsla också. Idén med stengolv gillade inte Johanna utan gillade mjuka golv. Bokhyllan fick också följa med och även surfbrädan. Likaså taklyktorna.