Ce poti face cu un bon de vacanta

Bugetarii din Romania primesc si in acest an bonuri de vacanta. Insa statul roman leimpune conditii, ca sa poata fi folosite.

Vacante numai in Romania

Ei bine, cei care lucreaza intr-o institutie publica, cum ar fi o primarie de sector in Capitala sau o regie autonoma, au si in 2015 beneficiul de a primi bon de vacanta. Ei pot sa mearga insa doar in vacante pe teritoriul tarii noastre, fie ca aleg sa mearga la mare ori intr-o statiune montana.

Se pot caza la hoteluri, dar si la pensiuni, daca au un astfel de bon de vacanta. Conditia este ca aceste unitati turistice sa fie avizate de catre reprezentantii Ministerului Turismului.

Bonul de vacanta, scutit de impozit

Bonul de vacanta este neimpozabil, potrivit legii. Angajatorii nu sunt insa obligati sa dea salariatilor astfel de tichete de vacanta, ci doar stimulate in acest sens. Un alt lucru de care trebuie sa tina cont cei care primesc bon de vacanta este ca nu poate fi instrainat.

Deci o ruda sau un prieten apropiat nu se poate bucura de o vacanta pe un astfel de tichet. Asadar, ei vor trebui sa isi plateasca singuri concediul. Si persoanele care lucreaza la companii la care statul roman este actionar majoritar primesc bon de vacanta.

Inlocuieste primele de concediu

Inanite de aparitia acestor bonuri, persoanele care lucrau la stat primeau bani, sub forma unor prime pentru concediu. Aceasta masura a fost insa inlocuita, bonurile de vacanta fiind si un sprijin pentru turismul romanesc, care se afla intr-o situatie nu tocmai favorabila, mai ales ca multi romani prefera sa mearga in vacante peste hotare. Ei aleg chiar si destinatii indepartate, precum Maldive sau America de Sud.

In ceea ce priveste vacantele in Romania, locurile care atrag cei mai multi turisti sunt statiunile de pe Valea Prahovei, zona Bran Moeciu, dar si Maramuresul sau Muntii Apuseni. In perioada de vara, litoralul Marii Negre este de asemenea cautat, chiar daca preturile concureaza, de exemplu, cu cele din Grecia, din Turcia sau chiar din Portugalia ori Spania.