Biologie

Het duurzame leven

Het duurzame leven. Hoe kunnen wij, als twee tieners, ervoor zorgen dat we milieuvriendelijker gaan leven? We hebben veel geleerd in deze weken over het milieu, en hoe we het beste ervoor kunnen zorgen.

Als een experiment, proberen we voor een week iets te doen aan ons afvalgebruik.

Veel te veel mensen gooien afval weg. Dit is zonde, want  om ervoor te zorgen dat onze grondstoffen niet opraken, moeten we ook ons afval gaan hergebruiken. dit hergebruiken van afval heet: recyclen

Maar niet veel mensen recyclen, of recyclen maar een beetje. wij recyclen ook niet veel, alleen papier. Daarom gaan wij een week recyclen, om zo weinig mogelijk afval te verspillen, en te kijken hoe het nou is om te recyclen.

Dus we proberen onze leefstijl te verbeteren door in plaats van afval weg te gooien, het hergebruiken/ recyclen.

Maar hoe recyclen we eigenlijk? en wat kunnen we recyclen?

en bovenal, wat is recyclen?

1. Wat is recyclen

Bij recyclen gaat het erom dat grondstoffen worden hergebruikt. Bij recycling worden de grondstoffen uit de spullen gehaald (bijv. plastic), en die kunnen dan worden hergebruikt. Recyclen is dus eigenlijk een kringloop. Hoe meer spullen er worden gerecycled, hoe meer grondstoffen we kunnen hergebruiken. Deze grondstoffen hoeven daardoor niet uit het buitenland gehaald worden. Zo raken de grondstoffen minder snel op, en besparen we bij de productie energie. Hoe meer recycling, des te minder spullen er op de vuilnisbelt terecht komen, en daardoor komen er weer minder giftige stoffen in het milieu terecht. Ook hoeft er niet meer zoveel vuilnis verbrand te worden. En dat levert dus minder vervuilde lucht op. Kortom; recyclen is goed voor het milieu

2. hoe kunnen we recyclen

Om te recyclen, moet al het afval dat gerecycled moet worden, eerst van elkaar gescheiden worden. om te zien in welke groepen afval gescheiden moet worden, zie hoofdstuk 3.

om te kunnen recyclen, moet dus het afval gescheiden worden. maar wat moet daarna gebeuren?

het is de bedoeling dat we zelf het afval scheiden. na dat dit is gedaan, moet het gescheiden afval wel naar de recyclefabriek gaan. maar hoe gebeurd dit?

om het afval naar de fabriek te brengen, bestaan er verschillende Vuilnisbakken. je moet dus je afval in de juiste afvalbak gooien.

hier zijn verschillende recyclingbakken te zien.

Verschillende soorten afval kunnen niet in deze afvalbakken, zoals oliën en frituurvet. Dit soort afval kan je recyclen, maar dan moet het naar het recyclagepark gebracht worden. zo'n recyclagepark is overal te vinden. hier kan je trouwens al je afval kwijt, en kan je alles scheiden.

Een voorbeeld van een recyclagepark

3.. Wat kunnen we recyclen?

recyclen begint bij het scheiden van het afval. Om dit te doen, moet je wel weten in welke groepen je afval moet scheiden. Veel mensen weten niet hoe ze moeten scheiden, en daarom recyclen ze niet. wij wisten dit ook niet. we wisten alleen dat we papier en glas konden recyclen. Dus daarom is het belangrijk dat iedereen weet hoe ze hun afval moeten scheiden.
Om afval te scheiden, zijn er verschillende groepen;

- Papier & karton    (Denk aan:Printpapier, kartonnen dozen)
- Glas               (Denk aan:glazen verpakkingen voor eten, of servies)
- PMD                (Denk aan:plastic flessen, drinkkarton van bv. melk,)
- Compost            (Dit is het afval wat je als compost in je tuin kan                        gebruiken. denk hier vooral aan groen afval, maar                          gebruik geen etensresten, want dan kan er ongedierte                      groeien in je tuin.)
-KGA                 (Klein, gevaarlijk afval. Denk aan chemicaliën,                            spuitbussen, of verf

-Batterijen          (Denk aan: normale batterijen, maar ook accu's)
-Oliën & frituurvet  (Denk aan: zonnebloemolie, olijfolie, en                                  frituurvetten)

- Lampen             (gooi deze niet bij het glas, maar scheidt deze                             apart, want er zitten gevaarlijke gassen in)

4. Een week recyclen

Nu weet je dus wat recyclen is, hoe je moet recyclen, en wat je kan recyclen.

Nu moeten we het ook nog in praktijk brengen. Daarom gaan wij, Maxime en Youri, een week recyclen. Dit hebben we gedaan:

https://tackk.com/hk7k6y

Dag 1.Vandaag hebben we onze Familieleden vertelt dat zij nu ook moeten gaan recyclen, en we hebben hun uitgelegd hoe ze hun afval moeten scheiden. Ook hebben we verschillende bakken bij de normale afvalbak neergelegd, waar je het afval dan kan gaan scheiden. Deze bakken hebben we gemarkeerd met een sticker.

de verschillende afvalbakken bij ons thuis

Dag 2.

Aangezien wij geen friteuse hebben, hadden we ook geen bak nodig voor oliën en frituurvet, deze hebben we dus weggehaald. we merkten dat de afvalbak voor glas al best vol was, dus die hebben we geleegd in de glasbak, die in onze straat staat. hier hebben we ook nog de papierbak geleegd, in de papiercontainer die ernaast stond.

Dag 3.

vandaag kwam de ophaaltruck voor het papierafval. maar we hadden het grootste deel van het papier al in de papierbak gegooid, dus we hoefden niet de ophaaltruck te gebruiken.

Dag 4.

Vandaag kwam de ophaaltruck voor normale afval. in onze 'normale' afvalbak, deden wij nu alleen nog maar etensresten, en de stofzuigerzak, omdat die onder het vuil zat, en nog wat andere vieze dingen, zoals babydoekjes.

Dag 5.

Vandaag ging alles goed met het recyclen. We hadden ook nog een bak neer gezet waar oude apparaten in konden, en een bak met KGA. deze brachten we naar het recyclagepark, samen met alle andere bakken. eenmaal aangekomen, hebben we alles in de daarvoor bestemde bak gedumpt.

Afvalverwerking rijsenhout

Dag 6 & 7

Deze 2 dagen was er niet veel afval om te recyclen, omdat we een paar dagjes uit hadden, en daardoor nauwelijks thuis waren. We zijn wel doorgegaan met het scheiden van het afval

5. Conclusie

Het is jammer dat lang niet iedereen aan het recyclen is, want het heeft zo veel voordelen voor het milieu. Wij denken dat mensen vaak niet weten hoe ze hun afval moeten scheiden, of het simpelweg gewoon te veel tijd vinden te kosten om hun afval te scheiden, en dat ze daarom niet recyclen.
Maar met de opwarmende aarde, is het belangrijk dat we goed zorgen voor de planeet, en de planeet niet gaan uitputten. hiervoor moeten we dus gaan recyclen.

Eigenlijk vonden we het recyclen helemaal geen last, maar vonden we het juist leuk, want je hebt echt het gevoel dat je goed bezig bent voor de natuur. Ook kost het sorteren helemaal niet veel tijd, want je weet al binnen een dag waar je je afval in moet leggen. Het wordt meer een automatisme, dan dat je er echt nog om moet nadenken. We zijn niet gestopt met recyclen, en we proberen anderen er ook van te overtuigen dat ze moeten recyclen. Want recyclen heeft geen nadelen, het heeft alleen maar voordelen. En daarom moeten we allemaal gaan recyclen, voor een schonere wereld.

Einde

Comment Stream