Qulan

Qulan är en multisportanläggning på Tegs centralskolans skolgård. Qulan byggdes 2005 och kostade kommunen ca tre miljoner kronor. Tanken med denna anläggning är att elever ska vara ute på rasterna och bli mer intresserad av olika idrotter. Att komma ut på rasterna skulle öka elevernas prestation för att deras hjärnor har fått nytt syre. Därför skolan vill att barn ska idrotta mer är dels därför att då får man bättre blodcirkulation och det skulle göra så att eleverna orkar mer. Den andra anledningen är nu när dataspel och liknande har kommit så är det allt färre som idrottar. Det är viktigt med motion för annars kan man få besvärliga och farliga sjukdomar senare i livet.

De idrotter som kan utföras är klättring, fotboll, basket, innebandy och landhockey. Materialet på planen är konstgräs och det är korta sarger runt planen för att bollarna inte ska rulla iväg. Sargen är större vid fotbollsmålen så bollen inte ska flyga iväg när man skjuter. När det har regnat tar det lång tid innan planen har torkat och kan användas igen. Den kan inte användas på vintern på grund av snö men den används mycket på sommaren.   

Qulan används mer efter skoltid än på skoltid. Det beror på att eleverna inte har så mycket tid på rasterna. De som använder planen är allt ifrån yngre barn till vuxna. Att så många olika åldrar använder anläggningen beror på att det finns många olika sporter och det spelar ingen roll vilken ålder man är för att tycka om sport. Den sport som är mest populär på Qulan är fotboll.

   

Såhär ser Qulan ut en dag i mars. Det som du ser på bilden är klätterväggen och fotbollsplan. Det som också finns men som inte syns på bilden är fyra små mål och fyra basketkorgar.

David Ljungblahd 8d Tegs Centralskola

Comment Stream