QULAN

Qulan är en sportanläggning och även en lekpark som ska få eleverna att va ute på sina raster. Man kan tro att Qulan som den kallas bara är en fotbollsplan men i själva verket är de 5 sporter som kan utförs på anläggningen, fotboll, basket, landhockey, klättring och innebandy.

Qulan även kallad multisportanläggning finns i Umeå på Teg centralskola. Qulan som byggdes 2005 kostade drygt 3 miljoner kronor. Ett företag (okänt) sponsrade hela anläggningen. Företaget var ute efter att ungdomar skulle vara ute mer på rasterna, 2006 stod Qulan klar.

Qulan är till  större del fotbollsplan, det vill säga att underlaget är konstgräs med plastkulor som kommer från bildäck, runt kulan är det sarg som är cirka 1 meter hög. Det är 4 basketkorgar och innebandymål på Qulan, 2  innebandymål och basketkorgar på vardera lång sida. Multisportanläggningen är en femmannaplan som är cirka 30 meter lång och 15 meter bred med 2 st 5 manna fotbolls mål på kortsidorna.

Sargen går runt hela planen med 2 ingångar bakom dom båda fotbollsmålen, sargen är cirka 1 dm bred med en 2 dm tjock och 1 dm hög träbräda som är fastskruvad ovanpå sargen, sargen är vit och träbrädan är grå. Sargen är gjord av metall med en tunn plastskiva med reklam på fastskruvad på båda sidorna av sargen.

Andra delen av Qulan är landhockeyplanen som ligger 30 meter från fotbollsplanen. Där leker många ungdomar inte bara är på rasterna utan också på kvällar, de är samma slags sarg som på fotbollsplanen men sargen är mer lik en hockeyplan, underlaget är asfalt istället för konstgräs så man kan åka inlines. Det är nät bakom målen så landhockeybollarna/puckarna inte flyger över sargen, nätet är grönt som håller för hårda skott från puckar T.E.X

Tredje delen av Qulan är lekparken som bara är några få meter ifrån fotbollsplanen. Det är en klätterställning som är gjord av metall som många barn leker i. Det finns en gunga som flera barn kan gunga i tillsammans, underlaget är ett mjukt plastmaterial men under den stora gungan är det sant.

Intervju med Samuel Rohr 8D

-Vad tycker du om Multisportanläggningen?

-Den är en bra byggnad som hjälper T.E.X mej att komma ut på rasterna, men tyvärr har vi inte så långa raster säger Samuel

Gå in och läs om Qulan på

.http://www.mynewsdesk.com/se/umea/events/multianla...

Gjord Av : Linus Nilsson

Det här är Qulan

Comment Stream

2 years ago
0

QULAN