Čo nového v redakcii?

Každý rok sa Vám v živote udeje veľa vecí. Pre každého člena našej redakcie bol tento rok taktiež výnimočný. Spolu s Vami sme zdieľali tipy či rady o móde, líčení alebo modelingu. A neraz sme sa sami nechali inšpirovať. Vaše ohlasy nám neraz spríjemnili dlhé dni v práci a vyčarili úsmev na tvári, za čo sme veľmi vďační a práca s časopisom nás baví dvojnásobne.

Ďakujeme!

Team Teen Spirit

Atlétka Martina Bobová: ,,Bola som na vyše tridsiatich pretekoch."

Martina Bobová žije športom

Každý máme vo svojom voľnom čase také to svoje ,,hobby". Ale len málo kto tomu obetuje svoj život, aby sa zdokonaloval. Mladá atlétka žije športom a povie Vám niečo zo sveta atléta.

Ako dlho sa venuješ atletike?

Už druhý rok.

V akých disciplínach presne pretekáš?

Beh na 60, 150,300m beh cez prekážky na 300m a skok do výšky.

Máš špeciálne oblečenie alebo dres?

Áno, mám. Bežecký dres ktorý používam iba na súťažiach a bežecké tretry v ktorých behám na súťažiach aj na tréningu . ( V tretrách môžem bežať len po Tartanovej dráhe)

Koľko krát do týždňa máš tréning a ako dlho?

Tréning mám 4-krát do týždňa a trvá približne hodinu a pol.

Koľko pretekov si cca absolvovala?

Toto už neviem spočítať ale bola som na vyše tridsiatich pretekoch.

Koľko máš medailí?

Doma mám 18 medailí.

Z ktorej medaile máš najväčšiu radosť a prečo?

Pre mňa majú všetky medaile rovnakú cenu , ale ak si mám vybrať tak najväčšiu radosť mi urobila medaila, ktorú som vyhrala v Česku. Bola to súťaž medzi Českom, Slovenskom a Poľskom. Vyhrala som bronzovú medailu v behu na 300 metrov.

V ktorých krajinách si bola na pretekoch?

Zatiaľ sme boli len v Česku a na Slovensku preto že súťaže v mojej kategórií ešte nebývajú medzinárodné. (len niekedy)

Aké boli najväčšie preteky ktoré si absolvovala?

Boli to preteky v Čechách (Frídek Místek) vyhrala som tam už spomínanú medailu v behu na 300 metrov.

Máš aj iné záujmy?

Vo voľnom čase hrávam bedminton.

10 typov  AKO SI ZACHOVAŤ ZDRAVÉ VLASY

Lenkine rady pre krajšie vlasy.

Vlasy sú korunou krásy každej z nás . Máme tu preto pre Vás pár typov ako si zachovať krásne a zdravé vlasy .

1 . Každodenné umývanie vlasov spôsoby ich rýchlejšie mastenie , preto ak si vlasy umývate každý deň skúste postupne zväčšovať  počet dní medzi umytím vlasov . Vlasy si umývajte šampónom len dva krát do týždňa .

2. Snažte sa vyvarovať rôznym tepelným úpravám ako je kulmovanie ak to však nedokážete, pred tým ako ho použijete , ochráňte vlasy aspoň špeciálnym sprejom na ochranu vlaxsov.

3. Vlasy si pravidelne podstrihujte aby neboli rozlámané.

4. Vlasy si po umytí opláchnite studenou vodou , ktorá zacelí končeky vlasov .

5. Na vlasy taktiež vplýva strava . Ak sa stravujete nezdravo , budú tak vyzerať aj Vaše vlasy . Preto do svojho jedálnička zaraďte veľa zeleniny a ovocia .

6. Vlasy nechajte vysušiť voľne na vzduchu . Vyhýbajte sa fénu a aj drhnutiu uterákom . Zbytočne to vlasy poláme. 12

7. Vlasy češte až keď sú úplne suché , pretože česanie za mokra taktiež spôsobuje lámanie končekov. .

8. Vyhnite sa chemikáliám , Dbajte na zloženie šampónov , aby neobsahovali alkohol .

9. Na rast vlasov taktiež pomáhajú rôzne vitamíny , ktoré zoženiete v lekárni.

10 . Kondicionér aj šampón nepoužívajte v príliš veľkých množstvách , zbytočne to vlasy zaťažuje.

Chyť mapu do ruky! Leto je tu!

Určite nechceš celé leto vysedávať doma za počítačom. Over si či sa vynájdeš v tom našom veľkom svete.

1.Hlavným mestom Pobrežia Slonoviny je:

A) Yamoussoukro

B) Dodoma

C) Harare

2.Ktoré z uvedených miest je hlavným mestom Bermúd:

A) Jamestown

B) Kingston

C) Hamilton

3.Kampala je hlavným mestom štátu:

A) Libanon

B) Uganda

C) Nigéria

4.Hlavné mesto Severného Írska je:

A) Belfast

B) Cardiff

C) Dublin

5.Tallin je hlavným mestom štátu:

A) Estónsko

B) Gruzínsko

C) Macedónsko

6.Hlavným mestom Bulharska je:

A) Riga

B) Sofia

C) Tirana

7.Ktoré z uvedených miest je hlavným mestom Fínska:

A) Kodaň

B) Štokholm

C) Helsinki

8.Buenos Aires je hlavným mestom:

A) Argentína

B) Peru

C) Chile

9.Hlavným mestom Sýrie je:

A) Jerevan

B) Damask

C) Islamabad

10.Kolombo je hlavným mestom:

A) Kolumbia

B) Srí Lanka

SPRÁVNE ODPOVEDE:

1   A

2   C

3   B

4   A

5   A

6   B

7   C

8   A

9   B

10 B

,,Plánujem Tókio alebo New York." zveruje sa nám nádejná budúca modelka Tereza Ťaptíková

Ako si sa dostala k modelingu?

K modelingu som sa dostala tak, že ma oslovila jedna skautka z agentúry.

Aká agentúra ťa zastupuje?

Zastupuje ma agentúra New Face Management.

Ako dlho si už v tejto agentúre?

V tejto agentúre som už asi nejaký rok.

Čo v nej všetko robíš?

Naša agentúra sa zaoberá modelingom, a to znamená, že fotí do časopisov, robí módne prehliadky, posiela modelky do zahraničia. Ja som zatiaľ mala iba fotenia, pretože som cestovať ešte nemohla kvôli tomu, že mám ešte málo rokov.

A pôjdeš niekde do zahraničia?

Áno, o rok pôjdem do Tokia alebo do New Yorku, Milána. Ešte neviem uvidím.

Páči sa ti v tejto agentúre?

Áno, so tam veľmi  spokojná.

Pôjdeš aj na nejakú módnu prehliadku?

Pôjdem, ale neviem kedy, lebo módne prehliadky nie sú presne načasované, oni sa vyvíjajú postupne, že kedy budú.

Plánuješ byť aj v budúcnosti modelkou?

To sa nedá takto povedať, pretože to neviem , ale zatiaľ to beriem ako moje hobby.

Z Vášho života

Chvíľky spoza lavíc Tercie B

Pred mesiacom nám zaslala Vanes článok s myšlienkou ukázať ľuďom, že trieda je druhá rodina. A určite sa jej to podarilo!

Pred tvojimi očami stojí Tercia B, ďalšia z mnohých tried. Ale, len málokto pozná náš skutočný príbeh. Každý sme iný, a tak trochu inak bláznivý. Nedá sa povedať, že by dvaja ľudia boli navlas rovnakí. Niektorí radi píšu poviedky s dramatickým námetom o Troch rožkoch, iní zachraňujú triedu správnymi odpoveďami, sú pretekári v trhaní strán zo zošitov,  závisláci na online hrách, bonzáci na ústnych odpovediach, ľudia s príliš bujnou fantáziou, ryšaví rebeli, športovci s ktorými nechceš hrať vybijanú, srandisti, ktorí by rozdávali samé jednotky, ľudia ktorí občas zabúdajú, usmievavé slniečka či ukričané bosorky. Áno takýto sme práve my! Nedá sa povedať, že by pani profesorka dokonale nezapadala do asociácie bláznov, práve naopak. Túži byť našou spolužiačkou tak veľmi, že miesto seba rada zapisuje iných žiakov do triednej knihy, kráča novou dobou ako čínsky reper či spieva Dancing Queen pri počítaní príkladov. Je nám oporou a podporou vo všetkých smeroch ako druhá mama, za to sme jej neskutočne vďační, je naším každodenným liekom proti škole a aj z fyziky dokáže urobiť neuveriteľné kúzlo v podobe záhadného Magic Boxu. Sme ako 30 dielikov puzzle, ktoré keď úspešne spojí tá správna profesorka triedna vytvoria takmer dokonalú triedu. Takmer. Ale nedovolíme, aby malé nezhody a hádky ranili náš skvelý kolektív. Kráčame spolu všetkými tými obyčajnými i neobyčajnými školskými dňami so smiechom na plné hrdlo, exkurziami s hudbou na plný autobus, školskými výletmi s bežeckými pretekmi hlodavcov či cvičeniami v prírode s objavom papagája. Keby sme mali vypísať všetky naše spoločné smiechom nabité chvíle aj Zojka by sa upísala. Keď si to tak vezmeme, Zojka je vlastne člen našej triedy, našej rodiny. Nikdy z triedy neodchádza, má ovčiu ofinu v očiach, je celkom tichá, ale iba my vieme v čom spočíva jej pravé čaro. Všetci sme jedna veľká šťastná rodina, držíme spolu, podporujeme sa, pomáhame si a tak to má byť. A najlepšie na tom je, že odomknutím našej triedy ráno, otvárame nový deň na ktorí sa nezabúda, lepšie povedané, nikto z nás nikdy nezabudne na naše študentské časy, ktoré sme zažívali spoločne.

Keď je učiteľka blízka osoba.

Zuzanka, Paula a Deniska, nám zaslali článok, ktorý je dôkazom, že aj učiteľ dokáže byť pre žiakov zaujímavá osoba.

Poznáme ju ako milú, empatickú a zábavnú pani profesorku , ktorá má vždy úsmev na tvári. V tomto rozhovore Vám priblížime jej záľuby a dozviete sa niečo zo života našej obľúbenej pani profesorky Ondrejovej.
Chceli ste vždy od malička učiť?
Nie, nechcela som, ani som od malička nevedela, čo by som chcela robiť.
Radi učíte?
Rada učím.
Ako dlho už učíte na našej škole?
Na tejto škole približne 20 rokov.
A páči sa vám tu?
Áno.
Myslíte si, že vás majú žiaci radi?
Netuším. (My určite áno.)
Keby ste si mohli vybrať, vybrali by ste si iné povolanie?
Možno aj áno.
Aké?
Rozmýšľala som, že čo by som robila. Rada by som robila záhradnú architektúru napríklad.
Dozvedeli sme sa, že nabudúci rok budete triedna profesorka. Aký mate z toho pocit?
Teším sa.
A máte obľúbenú triedu?
Vyslovene obľúbenú nie, ale mám obľúbených žiakov
Ktorých ?
To si ja teraz nespomeniem takto narýchlo. Napríklad aj vás
Prečo ste si vybrali práve občiansku náuku a telesnú?
Telesnu som si vybrala, lebo som milovala pohyb, športovala a mala som pocit, že budem
v tom živote najlepšia, keď budem môcť odovzdávať svoje vedomosti a zručnosti druhým.
A občianku som si musela vybrať, lebo telesná s inou kombinaciou nebola, len s ruštinou
a občiankou. Tá občianka sa mi zdala taká prijateľnejšia. Hrozné, čo?
Máte obľúbenú farba?
Mám, žltú.
Akú hudbu počúvate?
Ja počúvam rada hocičo, čo dobre znie. Aj vážnu, country aj normálne disco.
A máte nejaký obľúbený film?
Nie, ale mám rada všetky filmy, čo sa týkajú života a osudov ľudí, či sú to buď nejaké také
psychologické trilery alebo niečo, čo je z lekárskeho prostredia, zo súdnej siene, kriminálky.
Také rozumné veci čo nám vypovedajú o osudoch a o charakteroch ľudí. Rada študujem vo filmoch nech je to čokoľvek. Tie postavičky ako sa blbo mnohé správajú.
Aké sú vaše záľuby?
Moje záľuby? Veľmi rada sa zabávam v záhrade s kvetinkami a v minulosti to bolo aj so
zeleninou, ale tá ma už prešla, lebo som si dopestovala a potom mi to zhnilo v zime, lebo
som to nemala možnosť uskladniť, tak aby mi to nezhnilo. Takže kvety a rada lyžujem, rada som doma, bufetím, keď prídem domov na gauči to je záľuba. Nemusí byť ani televízor, ale môže byť aj televízor. Ale gauč, v posledných rokoch gaučik.

Vždy dobre naladená a s úsmevom na tvári.

Talent mesiaca

Lucia Jesenská - fotografka, umelkyňa, človek s citom pre detaily

Každý mesiac Vám predstavujeme ľudí s rozličnými talentmi, ktorí sa rozhodli svoje jedno percento rozšíriť až na sto. Inak na tom nie je ani mladé slniečko Lucka, ktorá sa rozhodla ukázať fotkami detaily sveta, ktoré vníma len pravý umelec.

A, čo je fotenie pohľadom mladej dámy?

Fotenie je záľuba, ktorá je v dnešnom svete stále známejšia a
obľúbenejšia. Niektorí fotia pomocou klasických fotoaparátov, iní siahajú
po tých kvalitnejších, väčšinou zrkadlovkách.
Každý, koho fotenie baví a chcel by začať by mal poznať aspoň základy.
Možno si poviete, že je to celé veľmi jednoduché. Veď predsa stačí
zobrať foťák, nájsť si pekný objekt a pár krát štiknúť spúšť.
No nie je to tak. Každý fotograf sa musí naučiť základy fotenia, čo je to
kompozícia, expozícia, šum, citlivosť a podobne. Tak isto každý by mal
poznať a ovládať svoj fotoaparát najviac ako to len ide. Predsa len, s
technikou, o ktorej čo to vieme a s ktorou vieme pracovať sa nám fotí
omnoho ľahšie a aj výsledné fotky sú o dosť lepšie.
Mnoho začínajúcich fotografov siaha hneď na začiatok po drahých, až
priveľmi kvalitných a profesionálnych fotoaparátoch. No to je celkom
zbytočné. Na začiatok vám stačí jednoduchá zrkadlovka s pár funkciami.
Vždy si nechajte poradiť od profesionálnejších fotografov, tí sa v tomto
obore vyznajú určite viac a vďaka ich radám sa môžete vyhnúť
zbytočným chýbam.
No a čo je na fotení tak fascinujúce a krásne? Jednoducho všetko. To, že
zoberiete fotoaparát, vyjdete von, vnímate krásu okolo vás a zachytávate
ju zo všetkých uhlov. Do každej fotky vložíte emócie. Je len na vás, či
fotku spravíte farebnú, veselú, alebo naopak, pochmúrnu, občas až
depresívnu. Každá fotka hovorí o vás, o vašich pocitoch, o tom, ako sa
cítite. Vďaka foteniu tiež zažijete kopu zábavy a domov si prinášate nové
zážitky. Spoznávate nové, krásne miesta, prírodu a ľudí s rovnakými
záujmami. Zúčastňujete sa rôznych súťaží, na ktorých sa naučíte viac a
viac o fotení. Učíte sa na vlastných chybách a vďaka ním sa stále
zlepšujete. Každý obyčajný objekt dokážete poňať vlastným spôsobom a
spraviť z neho neobyčajnú, nádhernú fotku. Fotenie vás naučí nepozerať
sa na veci tak ako ostatní, zrazu začnete vnímať tú naozajstnú krásu, naučí
vás nevzdávať sa, tešiť sa z každého úspechu, každej vydarenej fotky.
Pamätajte, že za každým úspechom sa skrýva kopec driny, a tak je
dôležité, aby ste sa nevzdali po pár nevydarených záberov, ba naopak, je dôležité, aby vás práve tie nepodarené zábery popohnali vpred...

Lucia Jesenská na súťaži so zaslúženým prvým miestom.

Vyzerať v lete ,,šik" :)

Prichádza leto a s ním aj nové kúsky do vášho šatníka. Mám tu pre vás pár rád ako vyzerať v lete „šik“. Do módy prichádzajú sedemdesiate roky a s nimi aj strapce. Strapce vnášajú do odevov retro atmosféru. Môžeme ich nájsť naozaj všade, napríklad na šatách, kabelkách ba dokonca aj na lodičkách. Taktiež sú v móde aj zvieracie vzory. V každom obchode nájdeme minimálne jeden kúsok so zvieracím vzorom alebo zvieraťom. Na tričkách môžeme vidieť či už papagáje, lastovičky, motýle a i. S púdrovou farbou budete kráľovné ulíc. Pudrová farba- elegantná, luxusná, nežná, mladistvá .
Táto farba však opticky vyhladí pokožku a dodá jej celistvejší a žiarivejší dojem. Pudrové odtiene majú 4 odlesky- marhuľový, slonovinový, krémový a ružovkastý. Verím že si vyberiete aspoň jeden z týchto tipov a naplno ich využijete a budete žiariť.

Pripravili:

Šéfredaktor: Zuzana Linceni
Grafika: Vanesa Opšenáková
Fotografie: Lenka Neplechová, Lucia Jesenská, Daniela Matejovská
Tím redakcie:
Bobová Martina
Dókušová Simona
Hajdová Laura
Hullová Denisa
Jesenská Lucia
Kostihová Nina
Linceni Zuzana
Matejovská Daniela
Mikitová Júlia
Neplechová Lenka
Opšenáková Vanesa
Raimerová Kristýna
Romančíková Alžbeta
Štermenská Paula
Ťaptíková Tereza
Václavíková Martina

Comment Stream