You can learn anything

What if...

Stel dat er geen high potentials zijn.... Dat de high potentials en de low potentials in feite dezelfde mogelijkheden hebben. Zou het zo kunnen zijn dat het verschil tussen high en low potentials gelegen is in een verschil in ervaringen? Wie geeft ze die ervaringen? Wat moet je doen om van low potentials high potentials te maken? Welke ervaringen moet je de "zwakste" medewerker geven om hem te maken tot de "beste" medewerker? Om hem een kans te geven zich echt te ontwikkelen?

Geneigd om te gaan helpen? Getriggerd? Ze hebben het uiteindelijk niet nodig.... Wat als we de laatste eendjes geholpen hadden? Wat zou dat gedaan hebben met het zelfvertrouwen van die eendjes? Zouden die eendjes net zo trots geweest zijn als de eerste eendjes? Zouden ze minder zelfvertrouwen hebben dan de eerste eendjes?

Zijn de eerste eendjes de high potentials?

Dat zou in veel organisaties betekenen dat zij geselecteerd zijn, dat zij kansen krijgen om zich verder te ontwikkelen en dat de rest minder kansen krijgt. Hele kleine verschillen in het begin kunnen uiteindelijk leiden tot enorme verschillen in ontwikkeling en dat is ook precies wat heel vaak gebeurt. We geven high potentials interessantere en uitdagendere taken. We denken vaak dat we prima in kunnen schatten wie iets kunnen leren en niet.

De wetenschap maakt daar trouwens gehakt van. Als jij als leidinggevende / docent gelooft dat iemand iets kan dan is de kans groot dat het ook echt uit gaat komen. Als je gelooft dat iemand zoiets niet kan is de kans ook weer groot dat het niet gaat lukken.

Benjamin Bloom: After forty years of intensive research on school learning in the United States as well as abroad, my major conclusion is: What any person in the world can learn, almost all persons can learn if provided with appropriate prior and current conditions of learning. This generalization does not appear to apply to the 2% or 3% of individuals who have severe emotional and physical difficulties that impair their learning. At the other extreme there are about 1% or 2% of individuals who appear to learn in such unusually capable ways that they may be exceptions to the theory. At this stage of the research it applies most clearly to the middle 95% of a school population.