Levend begraven

Tim Krabbé 'Het gouden ei'

De reis naar de vakantie bestemming

Mijn eerste muziek fragment vind ik zeer toepasselijk. In het begin van het boek zijn Rex en Saskia vertrokken met de auto op reis en tijdens hun doorreis rijden ze langs Parijs. Ik heb dit liedje niet alleen gekozen omdat ze langs Parijs rijden maar ook omdat als je naar het lied luistert je het gevoel krijgt dat je ook op reis bent. Wanneer ik naar dit lied luister, krijg ik het gevoel dat ik in de auto zit en naar het prachtige Franse landschap aan het kijken ben. 

De verdwijning: PANIEK

Dit stukje muziek uit de film: 'The Lion King' symboliseert perfect de verdwijning van Saskia. Wanneer na 30 minuten Saskia nog steeds niet terug is, begint Rex ongerust te worden. Het middenstuk van het lied verwijst naar het stuk in het boek waar Rex Saskia aan het zoeken is. Hij loopt heen en weer, roept haar naam maar nergens is ze te bespeuren. Het einde van het lied is iets rustiger, dit verwijst naar het moment waarop Rex beseft dat hij Saskia kwijt is.

De voorbereiding

Op dit moment is Raymond bezig met de voorbereiding van zijn plan. Hij maakt een flesje vol met chloroform om zijn slachtoffer te bedwelmen. Hij kocht een geweer en ging bijna dagelijks met de auto rijden om uit te zoeken wat nu de best manier was om zijn slachtoffer te ontvoeren. De muziek is nog redelijk rustig. Dit heb ik bewust zo gekozen omdat Raymond er ook op oefende om rustig te blijven wanneer hij met vrouwen aan het praten was.

Levend begraven

Wanneer Rex levend begraven is en hij eerst niet weet waar hij is. Daar draait dit lied helemaal rond. Rex is op dat moment een beetje introspectie aan het doen. Hij denkt na over hoe Saskia hier zou gelegen hebben, hoe bang zij wel niet geweest moest zijn. Op dit moment weet je ook de betekenis van de titel. Het gouden ei verwijst naar de doodskist waar ze niet uit kan. Ze zal er altijd in moeten blijven liggen. De titel van dit lied vind ik daarom ook zeer toepasselijk. Ik heb dit lied al heel vaak beluistert wanneer ik nadenk over de zin van het leven.

Onvindbaar

Rex en Saskia zijn allebei levend begraven, we zullen ze nooit meer terug zien. Er zal altijd een soort van onwetendheid ontstaan over hen. Niemand weet wat er met hen gebeurd is. Dit lied gaat over de verdwijning in jezelf. Je bent jezelf zoek. Volgens mij is dit ook gebeurd met Rex nadat hij Saskia is verloren. Hij vroeg zich voortdurend af waarom Saskia. Ook wanneer Raymond bij zijn deur stond om zichzelf aan te geven, belde hij niet de politie maar ging hij gewoon mee. Hij wilde weten hoe ze was gestorven. Hij wilde de leegt(onwetendheid) in hemzelf opvullen.

Persoonlijke beoordeling

Dit boek is een van de betere werken die ik gelezen heb. Je wordt direct meegesleept in het verhaal. De reden dat het ook zo'n goed boek is, is omdat je je goed kan in leven in het verhaal. Het zou best bij iemand die je zelf kent kunnen gebeuren. Het boek is zeer realistisch. De manier waarop Krabbé de moordenaar 'Raymond' beschrijft is zeer geloofwaardig. Als ik dit boek zou moeten samenvatten in 2 woorden dan zou het: 'KORT maar KRACHTIG' zijn.

Ik wil graag nog een paar werken van hem lezen. De manier waarop hij schrijft spreekt me enorm aan. Ik hoop dat zijn andere boeken ook zo kort zijn omdat je jezelf dan niet door het boek moet worstelen. Wanneer een boek kort is, kan je het in een dag uitlezen en blijft de herinnering beter bij.

Comment Stream

2 years ago
0

Uitgeverij en publicatiejaar ontbreken. Titel mocht origineler, niet? Taal voldoende. Muziekkeuze oké, net zoals de argumentatie. Maar: waar vind ik de verantwoording van de tekstfragmenten? 5,5/10