The Amish

Geschiedenis

De Amish is bedacht door Jackob Amman uit Zwitserland in 1963. Vanuit Europa emigreerden veel Amish-gemeenschappen vanaf 1737 naar Noord-Amerika omdat hun levenswijze in Europa vaak niet getolereerd werd.

Leefwijze

De Amish wil alles zo eenvoudig mogelijk houden, dus hebben ze ook geen enkele elektrische apparatuur en doen ze alles met de hand. Ook is het belangrijk dat je trouw aan je familie en geloofswijze blijft.

Amish kinderen gaan tot hun 14e naar school. Daar krijgen ze les in lezen, schrijven en Bijbelkennis. Geschiedenis en Aardrijkskunde en andere vakken met kennis over 'de wereld' worden niet gegeven. Daardoor weten de Amish heel erg weinig over de buitenwereld.

Bijna alle Amish spreken  Pennsylvania-Duits, hun eigen taal die alleen de Amish spreekt. Met niet-Amish mensen spreken ze wel gewoon Engels.

Rumspringa

Als de Amish ongeveer 16 zijn mogen ze een paar maanden leven als gemiddelde Amerikaan. Dat heet de Rumspringa. Dan kunnen ze namelijk beter kiezen tussen het Amish-leven en het 'gewone' leven van een gemiddelde Amerikaan.

Straf

Als een Amish iets heeft gedaan wat volgens de gemeenschapsafspraken niet mag, dan kan die persoon  in opdracht van de kerkleiding door de hele gemeenschap genegeerd worden totdat die persoon zijn zonden heeft beleden waar de hele gemeenschap bij is. Tot dan mag je niet praten of luisteren naar die persoon. Soms gebeurt dat levenslang en zijn die mensen eigenlijk verstoten uit de gemeenschap.

Kleding

Comment Stream