Maorier

            Maorier är en urbefolkning i Nya zeeland

En sak har alla urbefolkningar gemensamt, vadå?

Urbefolkningarna bodde i landet först, innan europeerna kom och koloniserade landet.

År 1100 invandrade maorierna sällskapsöarna i Polynesien.

Vart kommer de ifrån?

Maorierna bodde förut i östra Polynesien men flydde till Nya Zeeland för ca 800 år sedan med oceangående kanoter på grund av att Hawaiianier kom till Polynesien. Efter de flytt till Nya zeeland kallade Maorierna Nya zeeland för “De långa vita molnets land”

Nya zeeland är de land som senast blev bebott av en urbefolkning.

Nya zeeland består av ungefär 4,4 miljoner invånare var av 15% är Maorier.

Vad hade de för kläder?

Maorierna har en egen klädstil.

De är ganska avklädda men de som dem har på sig är väldigt färgglatt, med mycket fjädrar.

De målar sig även i ansiktet med svart färg med fina mönster. Om jag skulle förklara hur Maorierna ser ut så tycker jag att de är så är det väldigt kraftiga och högljudda med mörka och starka röster, även livliga och glada.

Tatueringar

Under 800-talet e.Kr. gjorde man tatueringar genom att skära sig i huden. Konsten kallas för “ta moko” och är väldigt känd för många maorier.

Man arbetade med ben från albatross och pigment från svamp. Man använde även bränt timmer som man skar ut mönster i huden, när man använt bränt timmer de blev man väldigt skrovlig på huden.

De här tatueringarna har ett syfte och det är att charma de motsatta könet. Männen hade tatueringar i ansiktet, på låren, på ryggen och faktiskt på rumpan. Kvinnorna hade tatueringar på läpparna, hakan och pannan.

En familj har ett eget slags mönster, de är unikt. Ingen annan som inte är med i familjen får härma och göra samma mönster.

Tradition

Maorier hade som de flesta urbefolkningarna en unik tradition.

En av traditionerna kallas för haka vilket är en dans som dansades innan krig eller slagsmål för att visa styrka, mod, stolthet och gemenskap. Den här dansen går ut på att stampa med fötterna, hojtas, klappa händerna, sjunga och tungan visas.

"Te Reo Maori"

Maorierna har ett eget språk som kallades för “Te Reo Maori”. Språket är viktigt för kulturen men det är endast ungefär 20% av maoriernas befolkning som pratar “Te Reo Maori”.

Du kan pröva med att säga

“- Kia Ora” vilket betyder hej.

Krig och sjukdomar

Efter alla krig och sjukdomar under 1860-talet minskades Maoriernas befolkning snabbt. De levde ungefär 250 000 maorier på Nya Zeeland och öarna runt om och sen blev det endast 40 000 kvar.

Hur blev de kristna?

I mitten av 1800- talet blev de flesta Maorierna kristna genom att bli tvingade till de.

Engelskmännen kom till Nya zeeland med ett avtal att Maorierna skulle bli skyddade och när de skrev på avtalet blev de tvingade att bli kristna. Efter ett tag blev de flesta kristna.

Engelskmännen lovade att skydda Maorierna men ändå blev det en del våld.

2006 var 55% (av hela Nya Zeeland) som kristna och 35% som inte trodde på någon religion alls.

Hur bodde de?

Maoriernas hus som de bodde i är oftast röda och väldigt prydliga med fina mönster. Huset sitter på 10 pelare som är ungefär en halv meter höga.

Idag

Idag bor Maorierna kvar på Nya Zeeland. Än idag dansar Nya Zeelands landslag “All black” i Amerikansk fotboll hakadansen, men lite annorlunda jämfört med dansen som Maorierna dansade för ungefär 1000 år sedan.

De finns två “olika” Maorier, de framgångsrika med jobb och lever ett normalt och mordernt liv och de mindre framgångsrika som är mer fattiga och har mycket våld och drogproblem. Det finns de Maorier som idag vill leva i ett mordernt samhälle och “passa in” och de finns de Maorier som vill ha kvar de gamla traditonerna och leva som ursprungligen.

Det låter ganska hemskt att de fattiga Maorier hamnar i slagsmål och har alkohol och drog problem men de flesta urbefolkningar och människor har de dåligt. Ändå har Maorierna betydligt mer möjligheter än aboriginerna som bor i grannlandet Australien.

De finns mycket orättvisa i Nya zeeland

När vissa Maorier söker samma jobb som en vit person får inte de jobbet bara för att de är Maorier.

De flesta Maorier är kristna idag.

Resonemang

Maoriernas hus hålls upp på en pelare som jag sa förut, jag tror jag vet varför husen är byggda så. Jag tror att maorierna försöker skydda sig från någonting, att de kanske vill skydda sig från marken om det skulle komma en översvämning, de är kristna så de kanske de vill komma närmare gud när de sover för att bli skyddade.

Jag tror även att de har gjort sina hus efter de själva, både maorierna och husen är “tatuerade”. En familj kanske har ett mönster, så genom att hålla reda på vilket hus som är ens eget så har de bara deras mönster att leta efter.

Maorier behandlas olika idag gemfört med förut för 1100 år sedan, då var Maorierna en urbefolkning som man såg upp till och alla var lika dana och lika värda. Nu vill vissa i Nya zeeland få bort Maorierna, eller tycker att de inte är lika mycket värda för att de är mörkhyade (de kallas att man är rassist).

När Maorierna inte passar in har de svårt att få ett jobb vilket då blir svårt att käna pengar.

Många i vårt land kan tycka att Haka är en väldigt konstig tradition när man dansar och sjunger och visar tungan osv, men det tycker inte jag. Tänk att en liten grupp står och dansar, jag blir glad när jag tänker på deras tradition. De dansar ju inte för dansars skull utan de visar deras styrka och deras mod. Tänk om en maor skulle komma till hit till Svergie när det är midsommar, vi dansar runt en stång och låssas vara grodor, är inte det lite konstigt det också?

Comment Stream