Insuline Spuiten:

Waarom wordt erbij een zorgvrager met diabetes insuline gespoten?
Er wordt bij zorgvrager met diabetes insuline gespoten, omdat de pillen en het dieet van de zorgvrager niet voldoende werken. Meestal is de laatste stap dan insuline spuiten. Dit wordt altijd in overleg met de arts gedaan.

Hoe werkt insuline?
Insuline is een hormoon wat aangemaakt wordt in je alvleesklier(pancreas). De insuline zorgt ervoor dat suiker worden opgenomen in de cellen die glucose nodig hebben. Bij diabetes is dit verstoord. Insuline is de sleutel tot de cellen waar de glucose nodig is, maar als er te weinig insuline is. Blijven de koolhydraten of suikers te lang in je bloed zitten.
Is op de lange termijn gevaarlijk omdat je bloedvaten hierdoor beschadigd worden, wondjes genezen minder snel en goed. En daarnaast kunnen de zenuwen ook door beschadigd worden door de slechte doorbloeding met kans op gevoelloosheid in de ledematen. Ook de kans om in een coma te raken en hierdoor te sterven is dan erg groot.

Hoe kun je insuline toedienen?
Insuline kan worden ingespoten met een insuline pennen daarin heb je verschillende soorten van. Pennen die je na één gebruik kan weggooien maar je hebt ook pennen die na- vulbaar zijn, dit houdt in dat je insuline pen telkens met een nieuwe insuline vulling kan vullen als de insuline op is. Net als bij een vulpen eigenlijk, bij een vulpen is na verloop van tijd de inkt op en dan kun je de vulling vervangen.  
Verder heb je ook nog een insuline pomp, deze geeft 24/7 insuline af. Deze pompt checkt zelf regelmatig de bloedsuiker van een zorgvrager en weet dan precies hoeveel insuline er gespoten moeten worden bij de zorgvrager. Dit is nog preciezer dan wanneer je zelf doet via een insuline pen. De pomp meet exact wat en wanneer je meer of minder insuline nodig hebt. Deze pomp kan heel geschikt zijn voor mensen die veel last hebben van bloedsuiker schommelingen, maar ook voor mensen die door hun drukke leven, vergeten om insuline te spuiten

Welke soorten insuline zijn er?
Je hebt verschillende soorten insuline.
Je hebt langwerkende insuline--> zeer langzaam opgenomen
Middellang werkende insuline --> Matig langzaam opgenomen
Kort werkende insuline--> gewone, zogenoemde 'regular' insuline.
Superkort werkende insuline--> kortwerkende insuline analoga.

Lantus--> Is een langdurende insuline, die je 1 maal per dag hoeft te spuiten en dit is goed voor de rest van de dag. De Lantus moet je wel elke dag op het zelfde moment spuiten. Tijdstip en dagdeel maakt niet uit zolang het maar hetzelfde is. bv. elke avond voor het slapen gaan of elke ochtend voor het ontbijt.
Novorapid--> is een kortdurende insuline. Novorapid wordt vaak gespoten met een langdurende middel om de nacht mee door te komen. In overleg met de arts en vaak ook de diabetesverpleegkundige wordt er een schema gemaakt. Hieronder staan de 2 meest voorkomende beschreven.
Tweemaal per dag: een combinatie van een kort- en een middellangwerkende insuline, die u inspuit vóór het ontbijt en vóór het avondeten.Viermaal per dag: driemaal per dag vóór het eten een kort werkende insuline en eenmaal vóór de nacht een middellang werkende insuline.

Welke insuline spuiten zijn er?
Insuline  wordt subcutaan gespoten, dit houdt in dat de insuline in het vetweefsel wordt gespoten in buik of bovenbeen. Dit is net onder de huid. Daarom wordt er ook een kleine naald gebruikt.
Je hebt verschillende soorten insuline spuiten.  
Na- vul pennen--> Pennen die waarvan je de insuline kan worden vernieuwd.
Weggooi pennen--> Pennen die na gebruik, weggegooid kunnen worden.


Comment Stream