'Wij gaan Nederland Veranderen"- Jesse Klaver

Commentaar BNR:

Met Amerikaanse allure vertelde Jesse Klaver dinsdag wat hem drijft en wat hij wil als de nieuwe voorman van GroenLinks. Politiek verslaggever Jaap Jansen hoorde elementen voorbijkomen uit beroemde Amerikaanse toespraken en… uit de tv-serie Borgen.

“Nederlandse politici hebben meestal niet zo’n verhaal als een Amerikaanse presidentskandidaat wel heeft, namelijk: uit een armoedig gezin, een bepaalde opvoeding en zo, en daar een heel verhaal op bouwen, toekomstgericht. Jesse Klaver heeft zo’n soort verhaal wel”, zegt politiek verslaggever Jaap Jansen.

Hij herkende in de toespraak van Klaver een aantal stilistische bijzonderheden. “Het was een ontzettend Amerikaanse speech. Er zaten elementen in van Bill Clinton en Barack Obama. Bill Clinton werd door zijn moeder opgevoed. Barack Obama had geen vader, werd zelfs door zijn opa en oma opgevoed. Voor Jesse Klaver geldt hetzelfde.”

J.F.K.Ook in andere passages ziet Jansen gelijkenissen met toespraken van beroemde politici. “Hij wil het land opbouwen. Dat was eigenlijk een element van J.F.K.” En die initialen, merkt Jansen op, zijn eveneens de initialen van Jesse Feras Klaver zelf.

“En dan zei hij ook nog op een gegeven moment: ‘Laat de angst om te falen los en je kunt alles bereiken’. Dat was eigenlijk een vertaling van Franklin Delano Roosevelt, ‘The only thing we have to fear is fear itself’. En toen zei hij ook nog – hij maakte een soort zwak momentje, hij gaf zich zogenaamd bloot in de speech – ‘Mijn adviseurs hebben mij afgeraden om dit verhaal te houden’. Dat was weer een letterlijke quote uit een episode van Borgen, waarin Brigitte Nyborg zegt: ‘Mijn adviseurs hebben mij afgeraden om dit verhaal te houden’.”

Grote droomOp 21-jarige leeftijd wist Klaver al dat hij politiek leider wilde worden, zegt Jansen. “Ik ken hem al van voordat hij de politiek in ging. Hij begon bij DWARS, de GroenLinks-jongeren. En toen was zijn grootste droom niet de wereld helemaal veranderen of zo, maar politiek leider worden: dat was zijn grote droom. Dus acht jaar geleden zei hij dat al.”