Westward Group Advisors for Tax and Estate Planning: Skatt strategi

Skatt strategi: Ändra TFSA konton är inte en stor sak

Överföring av skattefria sparkonton (TFSAs) och beskattning av gemensamt ägda fastigheter var bland de ämnen som tas upp i den senaste omgången av läsaren bokstäver. Här är vad de ville veta.

Fråga: i början av skattefria sparkonton (TFSAs) enkelt jag helt pengar till GICs, en strategi som jag sedan dess har övergett. Jag vill nu flytta de tidiga investeringarna i fonder, antingen vid samma institution eller möjligen någon annanstans. Behöver du en annan typ av TFSA-konto för att börja köpa aktier eller fonder? Kan du helt enkelt flytta pengar från en institution eller konto till ett annat? Ändras något när det gäller bidrag rum om jag byter?

A: TFSA överföringar är inte ovanliga och har ingen inverkan på TFSA rum, säger Doug Carroll, vice ordförande i skatt och estate planering för Invesco Canada Ltd. Om ditt nuvarande konto inte tillåter det och företaget du med inte har en som innehar aktier eller fonder, kan du överföra till en emittent som gör. Det är förmodligen bättre att dra tillbaka pengar från en TFSA och recontributing det till en annan, att riskera att overcontribution straff. Det är upp till TFSA emittenter att försäkra att överföringen kan genomföras direkt, och var kommer att ha en form för ändamålet,"sade Carroll. "O m du väljer att flytta till en annan emittent, två motsvarar för att säkerställa överföringen uppstår som det var tänkt."

Fråga: Jag är förvirrad över realisationsvinster undantag i samband med gemensamt ägande. I 10 år, har jag ägt en lägenhet i Ontario med min mor som bor där året runt. Jag har också ägt ett hus i Montreal i 20 år. Kan du berätta vad som händer när hon flyttar in i ett hem, eller dör, och lägenhet blir sålt? Det är troligen fördubblats i värde sedan köp för $350.000, men mitt Montreal hem har uppskattat mer.

A: du bor inte i fastigheten du äger gemensamt med din mor, så att du inte skulle omfattas av principal-residence undantaget för din del av fastigheten. Hennes andel skulle vara när du väljer att sälja. Så halv uppskattning skulle hänföras till du för skatteändamål och reavinstskatt skulle gälla till 50 procent av detta belopp.

Fråga: Vi köpte en duplex i platån för våra barn 2005 för $326,000. Inteckningen var i fyra namn — min fru, mina två barn och jag själv. Barnen bodde nere tills 2009 när övervåningen hyresgästen flyttat ut, och vår son flyttade sedan på övervåningen i lediga enhet. Vi sålde duplex förra året för $565,000. Vilka är de skattemässiga konsekvenserna? Vi var fyra ägare men de senaste fem åren det var helt ockuperat av våra barn. Min fru och jag har ägt en annan fastighet sedan 1980.

A: detta är komplicerat. I första hand, representerade omvandling av övervåningen hyra enhet till en huvudsakliga bostad 2009 en förändring av användning att departementet skatt ser som motsvarar en disposition. Så den uppskattning på att hälften av fastigheten mellan 2005 och 2009 kommer att vara skattskyldiga till alla fyra av dig, med realisationsvinster skatt på 50 procent av vinsten. Det är omfattningen av de skatter som betalas av din son och dotter, eftersom de är täckt av principal-residence undantaget som passagerare i fastigheten sedan 2005. Du och din fru, men också kommer att vara skyldig kapitalvinstskatt-för din del av gillanden av lägre enheten sedan 2005 och den övre sedan 2009.

Comment Stream