Dincolo de evenimentele politice care au marcat o lunga perioada de tranzitie ce parea sa nu se mai termine, condimentata la timp cu o criza a economiei globale, cea romaneasca a facut pasi mari si din ce in ce mai repezi catre un model ce se apropie de cel vestic. Cu toate reminescentele regimului comunist, a implicarii constante a politicului in ramurile industriei si a spiritului balcanic ce planeaza mereu asupra tuturor lucrurilor, constatam o rafinare a proceselor de business. O consecinta si in acelasi timp o confirmare este aparitia unor afaceri de nisa, care au aparut pentru a umple un vid de oferta, derivat din cerinte specifice.

Odata cu dezvoltarea economiei, pe verticala dar si pe orizontala, mai multi antreprenori au inceput sa se orienteze spre tipuri de servicii auxiliare sau de conjunctura, lasand deoparte zonele care atrageau in mod traditional atentia. Si bine au facut – cei care au intuit momentul ideal si au avut rabdarea sa isi creasca afacerea si sa o promoveze corespunzator, s-au bucurat ulterior de clientela. Un exemplu care vine in minte destul de usor, mai ales prin prisma evenimentelor ultimilor ani, sunt firmele de recuperari creante. Acestea profita de o nevoie aparuta si extinsa subit, ca urmare a colapsului economic, si ofera solutii companiilor ce au de recuperat debite de la clienti.
Exemplul de mai sus deriva din latura negativa a boom-ului economic. Din cea pozitiva, se desprind firme de prestari servicii, care se adreseaza unei paturi mijlocii si medii in crestere. Firme de trend, precum cele de organizari evenimente, agentii imobiliare, decoratiuni interioare, montaj termopane si altele similare au scazut dupa entuziasmul din 2006-2008, dar altele din aceiasi perioada au ramas.
Chiar daca achizitia de automobile spre exemplu a avut o perioada de scadere, apoi de stagnare, apartamentul sau masina cumparata in anii de prosperitate a ramas la cineva.
Nu e paradoxal ca firme de tractari auto ca aceasta fac bani din remorcari pe platforma non stop, intr-o perioada in care industria nu e tocmai pe roze. Este unul dintre cele mai bune exemple poate: are o larga plaja de potentiali clienti, se bazeaza pe statistica si nesansa (ne place sau nu, masinile se strica, accidente au loc), si pe beneficiari care sunt pusi in situatia de a simti imediat nevoia unui serviciu. Cand ai ramas cu masina noaptea, in drum spre Botosani, nu e nevoie sa te convinga nimeni de utilitatea unei colaborari cu o firma de profil.