afval

afvalverwerking

afval is alles wat we weggooien,industrieel afval,natuurlijk afval en huishoudelijk afval en dat is heel veel !

gemiddelt gooien we 500 kilo per gezin weg. Dat is meer dan anderhalve kilo per dag. En als je dan na gaat hoeveel mensen op de wereld leven. Dan vraag ik me af waar al dat afval blijft?Het afval gaat via vuilniswagens naar verschillende bedrijven.Vervolgens worden verschillende soorte afval op verschillende manieren verwerkt .

chemisch afval wordt verbrand (apart van gewoon afval). Maar het kan soms ook gercycled worden bijvoorbeeld batterijen of bepaalde materiaalen. Tijdens het verbranden komen veel giftige stoffen vrij, bijvoorbeeld fijnstof. Fijnstof is een vorm van luchtverontreiniging en erg slecht voor het milieu en de mens.

GFT-afval is afval uit het huishouden en een groot deel is keukenafval. GFT-afval wordt na veel processen gebruikt als bodemverbeteraar voor bijvoorbeeld akkers-en tuinbouw.

huishoudenlijk afval gooi je thuis weg. En wordt ook verbrand. De stroom die hiermee wordt opgewekt, wordt als groene stroom gebruikt vanwegen de biomassa in het afval.                                                                                                                          


afval en natuur

Zwerfafval is afval dat door mensen bewust of onbewust is weggegooid of achtergelaten op plaatsen die daar niet voor bestemd zijn. Het achterlaten van deze afvalstoffen bezorgd de natuur heel wat schade. het duurt bij kouwgom 20 tot 25 jaar tot het weg is.Het duurt dus heel lang voor deze afvalstoffen afgebroken zijn. Daarnaast is zwerfafval een grote bron van ergernis voor burgers en terreineigenaren, en kost het een hoop geld en moeite om het landschap weer op te ruimen. ik zie bijvoorbeeld vaak genoeg dat tieners hun blikjes of flesjes laten liggen, en dan denk ik, wat voor moeite id het nou om even naar de prullenbak te lopen. Want als iedereen dat zou doen, zou het milieu al een stuk minder vervuild zijn. En economisch gezien zal het ook wat geld schelen want dan hoeft er ook minder opgeruimd  te worden.

iedereen heeft een beetje invloed op het vuilen van de natuur dus.

hoe houd jij de natuur afval vrij?

je kunt een steentje bijdragen door:

- oude apparaten in te zamelen om vervolgens te recyclen.

- alles in de prullenbak  te gooien inplaat van op de grond of in het water.

- de vuilniszakken in de container of in de vuilnisbak te doen.

- zo veel mogelijk hergebruiken kan ook geen kwaad.

- en als je afval tegen komt, dan kun je het toch opruimen ook al heb je het niet zelf gedaan.

mijn afval gebruik


ik gooi per week ongeveer 50 dingen weg. Van een snoep papiertje tot grotere spullen die ik niet meer gebruik. ik neem bijvoorbeeld altijd een flesje water mee naar school en als ik dan weer thuis kom gooi ik het flesje weg. Of plastic zakjes die gooi ik ook altijd weg terwijl je ze gewoon kunt hergebruiken. IK heb voor me zelf afgesproken dat ik voortaan de flesjes en de tasjes hergebruik en als ik een keer vuil tegen kom op straat dat ik het gwn even in de prullenbak gooi, kleine moeite !

ik denk dat als iedereen ook z'n beste doet om de natuur netjes te houden dat dat echt een stuk zou schelen. Als iedereen mee werk is het ook minder werk. En als dat nou niet helpt dan is het misschien een idee dat mensen gewoon een boeten krijgen als ze de natuur vervuilen. En dat geld is dan weer handig voor de economie, voor het waterbeheer, vuilnisbedrijven enz.


Comment Stream