Insuline

                             Wat is dat?
                        Alles over insuline

Waarom wordt er bij een diabeet insuline gespoten?

Insuline speelt een belangrijke rol in ons lichaam als het aankomt op de verbranding van lichaamsvet. Insuline is namelijk een hormoon dat in de alvleesklier wordt aangemaakt en het suiker dat we binnenkrijgen omzet in energie. Ook verlaagd insuline het glucosegehalte van het bloed. Als we suiker of voeding eten die rijk is aan koolhydraten, dan maakt het lichaam vanzelf insuline aan om de hoeveelheid glucose te reguleren. Insuline zorgt voor energie en de opslag van glucose in uw spieren.
Wanneer u bijvoorbeeld een chocoladereep eet, dan maakt het lichaam vanzelf veel insuline aan om uw bloedsuikerspiegel in stand te houden. Je voelt dan ineens een ‘energieboost’ opkomen, maar door het stijgen van insuline daalt uw bloedsuikerspiegel. Dan verstoor je eigenlijk het natuurlijk vetverbrandingsproces.Als je diabetes hebt, dan is het lichaam niet meer in staat om voldoende suiker oftewel de koolhydraten op een natuurlijke wijze uit de voeding om te zetten in energie. Daarom injecteren veel diabetici elke dag insuline. Toedienen kan met behulp van een injectiespuit, een insulinepen of een insulinepompje. Insuline kan worden ingespoten in de buik, bovenarm, bovenbeen of in de bil, maar hier kom ik later op terug.

Er zijn verschillende soorten insuline op de markt verkrijgbaar, kortwerkende of langwerkende of een combinatie hiervan. De dosering, toediening en gebruiksperiode van dit hormoon verschilt per persoon. Veel mensen zijn gebaat bij dit medicijn, omdat door kunstmatig een juiste hoeveelheid insuline toe te dienen, het lichaam weer normaal gaat functioneren.

Hoe werkt insuline?

Insuline is een hormoon. Hormonen zijn stofjes die de verschillende processen in het lichaam regelen. Insuline regelt de glucose-stofwisseling, en speelt een rol bij de vetstofwisseling. De naam insuline komt van het Latijnse woord voor eiland (insula). Insuline wordt immers gemaakt in de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier.

Glucose is een belangrijke brandstof, het levert energie. Glucose is afkomstig uit de koolhyraten in de voeding. Glucose wordt uit de darm opgenomen in het bloed, en wordt dan bloedglucose of kortweg glucose genoemd.

Na een maaltijd stijgt de bloedglucose, en dat stimuleert bij gezonde mensen de afgifte van insuline. Insuline zorgt er voor dat glucose wordt vervoerd naar de cellen, en dat de cellen open gaan, zodat glucose naar binnen kan om te worden verbrand tot energie. Glucose die niet direct nodig is wordt opgeslagen in lever, vet en spieren, en kan later worden gebruikt.

Bij onvoldoende insuline, of als de cellen ongevoelig zijn voor insuline, kan glucose de cel niet goed in, waardoor de bloedglucose stijgt.

Hoe kun je insuline toedienen?
In het begin staat een filmpje, zo kun je het makkelijker in je opnemen.
De meeste mensen spuiten insuline onderhuids (ofwel subcutaan) in het bovenbeen of in de buik, soms in een bil of de bovenarm. Je doet dat met een insulinepen ter grootte van een vulpen. Er zijn pennen die al gevuld zijn met insuline, en pennen waar u zelf een patroon met insuline in moet doen.
Hier een kort filmpje

Door middel van deze rotatiekaart kun je kijken op welke plaats je de insuline gaat toedienen.

Welke soorten insuline zijn er?

Er zijn verschillende soorten insuline verkrijgbaar, kortwerkende langwerkende of een combinatie ervan. De dosering, toediening en de gebruiksperiode van dit hormoon verschilt per persoon. Veel mensen zijn gebaat bij dit medicijn omdat door kunstmatig een juiste hoeveelheid insuline toe te dienen, het lichaam weer normaal gaat functioneren.

Hier 2 afbeeldingen waardoor het misschien makkelijker wordt van de duur van de werking:

Welke soorten insulinepennen zijn er?
Insulinepennen zijn in verschillende soorten verkrijgbaar. Zo zijn er navulbare pennen en wegwerppennen. De navulbare pennen kun je zelf steeds opnieuw vullen met insulineampullen. De wegwerppennen zijn al gevuld met insuline en kunt u weggooien als ze leeg zijn. De ontwikkelingen op dit gebied staan niet stil: fabrikanten ontwikkelen steeds nieuwe soorten insulinepennen.

Navulbare insulinepen

Wegwerp insulinepen

Hopelijk ben je nu een stuk meer te weten gekomen over insuline!

Comment Stream