Το ημερολόγιο μιας δράσης

Ένας χρόνος Αρχαία

11 /9/2016

Αρχαία και πάλι...Με νέες οδηγίες, νέο αναλυτικό, αλλά παλιό εγχειρίδιο. Α τάξη. Α1 συγκεκριμένα. Οι μαθητές άγνωστοι. Χρειάζεται να διερευνήσω τις διαθέσεις τους για το μάθημα. Χρειάζεται να γνωρίσω τους μαθητές μου. Ετοιμάζω ερωτηματολόγιο. Ποιο μάθημα φοβούνται; Γιατί το φοβούνται; Θα το δώσω μέσα στη βδομάδα...

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Να κυκλώσετε αυτό που θεωρείτε για σας σωστό :

 1. Ποιο μάθημα σας άρεσε περισσότερο στο Δημοτικό; Γλώσσα, Μαθηματκά, Ιστορία, Φυσική, Γεωγραφία, Αγγλικά, Θρησκευτικά, Γαλλικά/Γερμανικά
 1. Γνωρίζετε ποια είναι τα νέα μαθήματα που θα διδαχτείτε φέτος; Ναι, Όχι
 1. Γνωρίζετε σε ποια μαθήματα θα εξεταστείτε γραπτά τον Ιούνιο; Ναι Όχι
 1. Ποιο από τα παρακάτω μαθήματα του Γυμνασίου φοβάστε περισσότερο( Αν δε σας φοβίζει κανένα , δεν απαντάτε σε αυτή την ερώτηση ούτε στην επόμενη) : Γλώσσα, Λογοτεχνία, Οδύσσεια, Μαθηματικά, Αρχαία, Ιστορία, Φυσική, Βιολογία, Γεωγραφία
 1. Για ποιον ή ποιους από τους παρακάτω λόγους φοβάστε το μάθημα που κυκλώσατε στην προηγούμενη ερώτηση:

- Δε μου άρεσε στο δημοτικό

- Νομίζω πως είναι δύσκολο

- Με έχουν φοβίσει άλλοι γι αυτό

- Μου είναι εντελώς άγνωστο

 1. Τι σας φοβίζει περισσότερο στο Γυμνάσιο;( Μπορείτε να κυκλώσετε παραπάνω από ένα)

- Τα νέα μαθήματα

- Οι πολλοί καθηγητές

- Οι συμμαθητές μου

- Ο τελικές εξετάσεις στα 4 μαθήματα

- Μήπως δεν έχω ελεύθερο χρόνο

- Νομίζω πως θα είναι πολύ δύσκολο

- Το νέο περιβάλλον

- Δε με φοβίζει κάτι

 1. Πόσο σας φοβίζει και σας αγχώνει ένα διαγώνισμα ( κυκλώστε αυτό που σας εκφράζει περισσότερο) ; Πολύ, Μέτρια, Λίγο, Καθόλου
 1. Τι έχετε ακούσει για το μάθημα των Αρχαίων;

- Είναι δύσκολο

- Είναι εύκολο

- Οι καθηγητές που το διδάσκουν είναι αυστηροί

- Θέλει πολύ διάβασμα

- Μοιάζει με ξένη γλώσσα

- Είναι σημαντικό μάθημα

- Βοηθάει να μάθουμε καλύτερα τη γλώσσας μας

 1. Ποιος σας έχει μιλήσει για τα Αρχαία; Γονείς, δάσκαλος, φίλοι, κανείς

16/9/2016

Στην πρώτη συνάντηση με τους μαθητές δεν έδωσα το ερωτηματολόγιο. Μάλλον θα πρέπει να γνωριστούμε πρώτα.Ζωηρά μου φάνηκαν. Και δε φοβούνται. Σκέφτομαι πως θα πρέπει να αλλάξω θέσεις σε μερικούς . Μου αρέσει που ήθελα να κάνουμε ασκήσεις γνωριμίας.Η μόνη που δεν ξέρουν είμαι εγώ. Οι υπόλοιποι γνωρίζονται μεταξύ τους. Ευτυχώς μαθαίνω γρήγορα τα ονόματα. Ήδη συγκράτησα πολλά.Τους είπα πως θα τους διδάσκω Αρχαία και Γλώσσα. Δεν πτοήθηκαν καθόλου.Η ώρα πέρασε με παρατηρήσεις . Από τη διευθύντρια ενημερώθηκα για τις δυσκολίες 3 μαθητών. Τους προωθώ σε μπροστινά θρανία.

Χρειάζεται να παρατηρήσω τους μαθητές μου στην αυλή...Χρειάζεται να μάθω περισσότερα για τις μεταξύ τους σχέσεις.Η σημερινή εφημερία ήταν ό,τι έπρεπε για παρατήρηση . Με μια ματιά: απομονωμένος ο Γιώργος, δημοφιλής ο Γιάννης, αθόρυβη και ακόλουθος η Αθηνούλα, απόμακρη η Μαρίνα,σκανδαλιάρης ο διετής Ανδρέας, αγενής και τσαμπουκάς ο άλλος Ανδρέας.Είναι όμως έτσι;

23/9/2016

Αποτελέσματα ερωτηματολογίου.

Στατιστικά Α Γυμνασίου: δείγμα 22 μαθητές. Σεπτέμβριος 2016 .20 στους 22 δήλωσαν πως το μάθημα που τους φοβίζει περισσότερο είναι τα Αρχαία. Οι ίδιοι δήλωσαν πως για τα Αρχαία γνωρίζουν από τους γονείς τους και το δάσκαλο της ΣΤ. Θεωρούν το μάθημα δύσκολο αλλά σημαντικό. 5 στους 22 δήλωσαν πως νομίζουν πως θα μείνουν στο μάθημα. 15 στους 22 δήλωσαν ότι δεν ήξεραν πως δεν εξετάζεται τον Ιούνιο. 15 στους 22 πάλι δήλωσαν πως αν και είναι δύσκολο θέλουν να διδάσκεται. Και 18 στους 22 έγραψαν πως νομίζουν πως θα τους βοηθήσει να μιλάνε καλά ελληνικά...

Στέλνω τα αποτελέσματα σε φίλους μου σε ομάδα στο fb με την επισήμανση πως σε 1 μήνα θα ήθελα να έχω διαφορετικά αποτελέσματα.

Ειδικά το Βασίλη θα τον ενδιαφέρουν. Απαντήσεις φίλων: αναμενόμενα. Ενδιαφέρον στοίχημα ! Και αφετηρία νέων ερωτημάτων.Το ίδιο διαπίστωσαν σε άλλα σχολεία φίλες.

Στόχοι : 1. να πάψουν να φοβούνται το μάθημα 2. να γνωρίσουν πτυχές του αρχαίου κόσμου 3. να δημιουργήσουμε όλοι μαζί ένα υλικό που θα τους κάνει περήφανους.

Βήματα :

1. Διαμορφώνω κατάλληλο τμήμα στην τάξη.

2.Θα  συνδέσω το μάθημα με τη Νεοελληνική Γλώσσα, τη Λογοτεχνία, την Ιστορία, τα Εικαστικά , τη Γυμναστική, τη Βιολογία, τη Μουσική ( SOS Συνεργασία με τους συναδέλφους- δύσκολο!!!!!!!!!)

3. Θα εφαρμόσω κάποιες από τις διδακτικές τεχνικές που ελκύουν περισσότερο τα παιδιά ( ίσως κόμικ...Να δω τη δουλειά της Κατερίνας Προκοπίου...Να θυμηθώ τα σχετικά εργαλεία)

4. Θα προσπαθήσω να εκμεταλλευτώ τα ταλέντα τους ( αρκεί να τα αναγνωρίσω πρώτα...)

30/9/2016 Παρασκευή

Η ώρα πέρασε σήμερα κι εγώ δεν ασχολήθηκα ούτε με τα μισά από όσα σκόπευα. Θα πρέπει να επαναπροσδιορίσω τους στόχους μου και να διαχειριστώ καλύτερα το χρόνο.. Τα περισσότερα παιδιά έχουν διάθεση. Είδα πως τους αρέσει ο διάλογος. Και το παιχνίδι τους άρεσε. Ο Γ. όμως δε συμμετείχε καθόλου. Κι η Αθ. Το ίδιο. Σα να μην υπήρχαν. Ίσως φταίει που κάθονται μόνοι τους. Δεν πρόσεξα κι είπα να κάνουν την άσκηση με το διπλανό τους. Όμως αυτοί δεν είχαν διπλανό και τους έβαλα να καθίσουν μαζί και δεν έκαναν τίποτα. Κοιτούσαν απλά το βιβλίο και ο Γ μουτζούρωνε συνεχώς το θρανίο. Στο επόμενο μάθημα θα φροντίσω να δουλέψουν σε ομάδες. Μου είπε η Χ. πως η Αθ. ζωγραφίζει πολύ όμορφα. Ευκαιρία να ζωγραφίσει στο επόμενο μάθημα ένα παιχνίδι της αρχαιότητας αντί να το παίξει παντομίμα όπως τους ζήτησα. Με τον Γ δεν ξέρω τι να κάνω. Ίσως πρέπει να επικοινωνήσω με τους γονείς του.

Η Χ. ( η συνάδελφος) μου είπε πως θα φτιάξει με τα παιδιά πλαγγόνες και σβούρες στο μάθημά της. Τη ρώτησα για το μάθημα που παρακολούθησε και μου είπε πως κάποιοι μαθητές εκμεταλλεύονται όλο το χρόνο και κάποιοι άλλοι δε μιλούν καθόλου. Μου πρότεινε να απευθύνομαι εγώ στους μαθητές που δε μιλούν και να μη δίνω το λόγο μόνο σε όσους θέλουν, γιατί κάποιοι διστάζουν ή χρειάζονται το χρόνο τους.

Η Μ. η συνάδελφος που διδάσκει Λογοτεχνία και Οδύσσεια στο τμήμα, μου είπε πως δεν είναι στην ύλη η συνάντηση Αθηνάς – Τηλέμαχου, οπότε δεν μπορεί να ασχοληθεί με τα αντικείμενα της καθημερινής ζωής σύντομα. Ίσως θα πρέπει να τα συμπεριλάβω στη δική μου προσέγγιση. Η καταγραφή αντικειμένων θα βοηθήσει και στην κατανόηση της έννοιας του ουσιαστικού με το οποίο θέλω να ασχοληθώ στο μάθημα της Γλώσσας αλλά και των Αρχαίων.

Θα συγκεντρώνω το υλικό σε ένα ιστολόγιο. Μπορεί το υλικό που θα φτιάξουμε με τα παιδιά να φανεί χρήσιμο και στο μέλλον.

11/10/2016

Μετά την ενασχόληση με τα παιχνίδια που τους άρεσε( ιδιαίτερα η παντομίμα και το παιχνίδι στην τάξη) η πρώτη μας δουλειά με τα κόμικς! Διάλεξαν τους ήρωες και τους έδωσαν ονόματα. Η Άρτεμη χειρίζεται πολύ καλά τους υπολογιστές. Η ομάδα της είναι μπροστά στον υπολογιστή.Οι κινήσεις φαίνονται στο διαδραστικό.Η ομάδα του Γιάννη όμως έχει φτιάξει από το σπίτι το σενάριο στα Νέα Ελληνικά.  Τους είχα πει κάτι απλό.

" Σαν το βιβλίο των Αγγλικών, κυρία ;"

Με ρωτάνε συνεχώς για τις λέξεις. Ζαλίζομαι. Πώς λένε, κυρία, οι αρχαίοι " Ποιος είσαι;"  "Πώς λένε τους Σπαρτιάτες;"

Τσακώνονται...Βαβούρα.Πιο εύκολο θα ήταν να τους το δώσω έτοιμο.Σκέφτομαι πως θα μάθουν. Χρειάζεται να κάνω υπομονή. Αλλά η ώρα περνάει. Από το αρχικό κείμενο της ομάδας του Γιάννη μόνο 6 καρέ φτιάξαμε... Τους λέω πως αύριο η ομάδα της Μαρίας θα δραματοποιήσει το κόμικ.Οι άλλες ομάδες θα πρέπει να ετοιμάσουν αντίστοιχες παρουσιάσεις αλλάζοντας μόνο τα ουσιαστικά χρησιμοποιώντας λέξεις από το κείμενο 2 ή δικές τους από το Λεξικό.

Όμως είναι χαρούμενα! Μόνο αυτό θα έχουμε για αύριο;

Στο γραφείο δείχνω το κόμικ σε συνάδελφο φιλόλογο. "Το θέλεις;" ρωτάω. "Άφησέ το εκεί και θα δω." , απαντά. Πηγαίνω στη διευθύντρια και καθηγήτρια εικαστικών: "Τέλειο" μου λέει. Κανείς άλλος δεν ασχολείται. Πάει περίπατο η συνεργασία. Δεν απογοητεύομαι.  Όχι πια. Αν και κάποτε θα εγκατέλειπα, θα θύμωνα. Θα το δείξω αλλού...

18/10/2016

Οι μαθητές τα καταφέρνουν καλύτερα. Δείχνουν αυτό που έκαναν στην τάξη στους φίλους τους στο διάλειμμα.Αυτοί ενδιαφέρονται να μάθουν τι και πώς. Μου λένε πως θέλουν να φτιάξουν κι άλλο. Νιώθω ικανοποίηση, νιώθουμε ικανοποίηση. Θα φτιάξουμε υπόσχομαι.Αλλά θέλει οργάνωση και χρόνο. Κι έχω και τη γιορτή της 28ης .Είναι και η ύλη που πρέπει να βγει. Αν και φέτος είναι λιγότερη...

Ζητάω βοήθεια από την καθηγήτρια των εικαστικών. Μου λέει πως μια ωραία ιδέα για να δουλέψουμε τα επαγγέλματα των αρχαίων είναι να φτιάξουν τα παιδιά ζωγραφιές που θα γίνουν αυτοκόλλητα. Η Πόπη μου θυμίζει την αντιπαράθεση επαγγελματιών. Γιατί όχι; Χρειάζεται να οργανώσω ομάδες. Τεχνίτες, δάσκαλοι, σχετικοί με εμπόριο και θάλασσα, αγρότες/κτηνοτρόφοι. Να δω και τα παράλληλα.

20/10/2016

Τους δίνω τον κατάλογο με τα επαγγέλματα και ζητώ να τα κατατάξουν σε ομάδες( τεχνιτες κλπ). Συζητάμε για αυτά που  δεν ξέρουν.Τους χωρίζω σε ομάδες και κάθε μέλος αναλαμβάνει να μελετήσει και να δείξει στους άλλους με παντομίμα το επάγγελμα. Παρατηρώ πως σε κάποιους ανατίθενται πιο εύκολα επαγγέλματα. Η ομάδα προστατεύει τα μέλη της.Ραντεβού τη Δευτέρα λοιπόν...

2/12/2016

Επίσκεψη σε μουσείο του τμήματος για να δουν από κοντά τα αντικείμενα από την καθημερινή ζωή με τα οποία ήδη έχουν ασχοληθεί. Καθολική συμμετοχή! Μένω ενθουσιασμένη: αναγνώρισαν σχεδόν τα πάντα κι έπλασαν ιστορίες για τα αντικείμενα.Κορυφαία στιγμή: ο Αντρέας( που γενικά δυσκολεύεται) διαβάζει τα ονόματα στα όστρακα κι αναγνωρίζει το όνομα του Μιλτιάδη.

Μαθημα 4 - Φελλοποδες

6/12/2016

Ζωγραφίζουν ιστορίες...και τις μετατρέπουν σε παζλ...

7/12/2016

Επιχειρώ να διδάξω Α κλίση. Επισημαίνω τις διαφορές από τη νέα ελληνική, αλλά το μάθημα δεν τραβάει. Οι μαθητές κάνουν φασαρία. Απελπισία! Κάτι δεν κάνω καλά...

13/2/2016

Έχουν φέρει το βιβλίο της Λογοτεχνίας.Θα δουλέψουμε τα πρωτόκλιτα από ένα κείμενο του Ροίδη που υπάρχει στο βιβλίο. Τους λέω πως θα πρέπει να γράψουμε όλοι μαζί το διάλογο του μικρού με τον ανθοπώλη. Τέλεια. Σε λίγο γελάμε με το Ω ανθοπώλα  και του ανθοπώλου. Προσθέτουν λέξεις που τους γράφω στον πίνακα. Προκύπτει μια αστεία ιστορία που μοιαζει με τη γραμματική της φαντασίας.

Ενότητα 5 -

Αδύνατον να προσπελαστεί το κείμενο από τους μαθητές. Λέξεις άγνωστες ακόμα και στη νέα ελληνική. Θα επιμείνω στο νόημα και μόνο.

Δοκιμάζω άλλο τρόπο προσέγγισης. Ζούμε στο Λαύριο. Ευκαιρία να ασχοληθώ με τη φράση αργύρου πηγή. Επίσκεψη στα μεταλλεία...

Ενότητα 5 κείμενο

 • Εισαγωγή: Μπορεί η Αθήνα να ήταν η πόλη που πρώτη εγκαθίδρυσε το δημοκρατικό πολίτευμα, οι Αθηναίοι όμως δε συμπεριφέρονταν και τόσο δημοκρατικά απέναντι στις άλλες πόλεις. Με το βιβλίο του Πόροι ο Ξενοφώντας προσπαθεί να πείσει τους Αθηναίους ότι δεν είναι αναγκαίο να κάνουν πολέμους εναντίον των άλλων πόλεων, για να βελτιώσουν τα οικονομικά τους. Η Αθήνα έχει κι άλλους πόρους, που αν τους αξιοποιούσαν κατάλληλα, τότε θα ζούσαν πολύ πιο ευτυχισμένοι και χωρίς πολέμους.
 • 1. Τῶν Ἀθήνησι προεστηκότων ἔλεγόν τινες ὡς γιγνώσκουσι μὲν τὸ δίκαιον, διὰ δὲ τὴν τοῦ πλήθους πενίαν ἀναγκάζονται ἀδικώτεροι εἶναι περὶ τὰς πόλεις. Ἐκ τούτου ἐπεχείρησα σκοπεῖν εἴ πῃ δύναιντ’ ἂν οἱ πολῖται διατρέφεσθαι ἐκ τῆς ἑαυτῶν. Τοῦτο μὲν οὖν ἀνεφαίνετό μοι ὅτι ἡ χώρα πέφυκεν οἵα πλείστας προσόδους παρέχεσθαι.

Μετάφραση: Μερικοί από τους ηγέτες της Αθήνας έλεγαν ότι δήθεν γνωρίζουν το δίκαιο, όμως λόγω της φτώχειας του λαού αναγκάζονται να είναι άδικοι απέναντι στις (άλλες) πόλεις. Εξαιτίας αυτού επιχείρησα να διερευνήσω αν θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο οι πολίτες να συντηρηθούν από τη χώρα τους. Άρχισα, λοιπόν, να σχηματίζω την εξής γνώμη, ότι δηλαδή η χώρα είναι από τη φύση της ικανή να παρέχει πάρα πολλούς πόρους/ έσοδα.

Σύμφωνα με τον Ξενοφώντα ποιοι έλεγαν, τι ἔλεγον; Και όμως τι έκαναν; Για ποιο τάχα λόγο; Όταν το κατάλαβε αυτό ο Ξενοφώντας, τι σκέφτηκε για τη χώρα του;--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2ο μέρος Αἱ μὲν γὰρ ὧραι ἐνθάδε πρᾳόταταί εἰσιν· ἃ δὲ πολλαχοῦ οὐδὲ βλαστάνει ἐνθάδε καρποφορεῖ. Ὣσπερ δὲ ἡ γῆ, οὕτω καὶ ἡ περὶ τὴν χώραν θάλαττα παμφορωτάτη ἐστίν. Καὶ μὴν ὅσαπερ οἱ θεοὶ ἐν ταῖς ὥραις ἀγαθὰ παρέχουσι, καὶ ταῦτα πάντα ἐνταῦθα πρῳαίτα τα μὲν ἄρχεται, ὀψιαίτατα δὲ λήγει.

Μετάφραση: Γιατί οι εποχές εδώ είναι πάρα πολύ ήπιες και τα φυτά που σε πολλά μέρη ούτε καν φυτρώνουν καρποφορούν εδώ. Και όπως ακριβώς η γη έτσι και η θάλασσα γύρω από τη χώρα παράγει κάθε λογής αγαθά. Και ασφαλώς, όσα, βέβαια, οι θεοί αγαθά δίνουν σε κάθε εποχή και αυτά όλα εδώ πάρα πολύ νωρίς αρχίζουν και πάρα πολύ αργά σταματούν.

 • Πώς είναι οι εποχές( αι ωραι;) στην Αθήνα;
 • Αυτό τι συνέπεια έχει;
 • Για τη θάλασσα τι κατάλαβε ο Ξενοφώντας;
 • Τι συμβαίνει στην Αθήνα με τα αγαθά που δίνουν οι θεοί στους ανθρώπους;

3ο μέρος Πρὸς τούτοις καὶ ἀίδια ἀγαθὰ ἔχει ἡ χώρα. Πέφυκε μὲν γὰρ λίθος ἐν αὐτῇ ἄφθονος, ἐξ οὗ κάλλιστοι μὲν ναοί, κάλλιστοι δὲ βωμοὶ γίγνονται, εὐπρεπέστατα δὲ θεοῖς ἀγάλματα.

Μετάφραση : Επιπλέον, η χώρα έχει και παντοτινά αγαθά. Έτσι, από τη φύση υπάρχει σ’ αυτήν άφθονο μάρμαρο, από το οποίο γίνονται πάρα πολύ όμορφοι ναοί, πολύ ωραίοι βωμοί, και πολύ κομψά για τους θεούς αγάλματα.

 • Τι άλλα αγαθά έχει η Αθήνα;
 • Tι κατασκευάζουν από λίθο;

4ο μέρος

Ἔστι δὲ καὶ γῆ ἣ σπειρομένη μὲν οὐ φέρει καρπόν , ὀρυττομένη δὲ πολλαπλασίους τρέφει ἢ εἰ σῖτον ἔφερε. Καὶ μήν ὑπάργυρός ἐστι.

Μετάφραση: Υπάρχουν όμως και μερικές περιοχές που, όταν καλλιεργούνται, δεν παράγουν καρπούς, όταν όμως αξιοποιούνται για εξόρυξη, μπορούν να θρέψουν πολύ περισσότερους απ’ όσους θα έτρεφαν, αν καλλιεργούνταν. Και ασφαλώς έχει κοιτάσματα αργύρου( ασήμι).( Στο Λαύριο)

 • Ποιο άλλο είδος γης έχει η Αθήνα;
 • Πόσο αποδοτική είναι;
 • Ποια γη εννοεί;

ΑΣΚΗΣΗ : Ετυμολογικό: Να σχηματίσετε από μία ομόρριζη λέξη της νέας ελληνικής για καθένα από τα υπογραμμισμένα του αρχαίου κειμένου.

Μαθαίνω τι σημαίνουν:

πενίαν > ουσ. ἡ πενία = φτώχεια

σκοπεῖν του ρ. σκοπέω-ῶ = εξετάζω, διερευνώ > να διερευνήσω (πρβλ. σκοπός, σκέψη)

πέφυκεν > του ρ. φύω = είναι από τη φύση της ικανή

ὧρα = εποχή (του έτους) (πρβλ. πρόωρος, άγουρος < ά-ωρος = δεν έχει φτάσει στην ώρα του)

ἐνθάδε = εδώ/ πρῳαίτατα = πάρα πολύ νωρίς (πβ. ν.ε.: πρώιμος, πρωί, πρωινός)

ἄρχεται > του ρ. ἄρχομαι > αρχίζουν (πβ. ν.ε.: αρχή, αρχηγός, άρχοντας)

ὀρυττομένη > του ρ. ὀρύττομαι > όταν όμως αξιοποιούνται για εξόρυξη (πβ. ν.ε.: όρυγμα, ορυχείο, μεταλλωρύχος, αλατωρυχείο)

11/ 1/2017

Διαγώνισμα τετραμήνου

Θα δοκιμάσω κάτι διαφορετικό...Θα βάλω εικόνα στη θέση ερώτησης κατανόησης. Έχουν δουλέψει πολύ τις εικόνες και τους αρέσουν...Ευκαιρία να εκφραστούν και για το εκπαιδευτικό σύστημα.Να φτιάξω κι ένα διαφοροποιημένο για το Γιωργάκη. Μόνο εικόνες και αντιστοιχίσεις...Οι απαντήσεις θα αποτελέσουν αφορμή για συζήτηση με την ομάδα. Σκέφτομαι να τους δώσω και το διαγώνισμα της συναδέλφου που είναι πιο παραδοσιακό. Το συζητήσαμε και την ενδιαφέρει. Θα δώσει κι εκείνη το δικό μου στους μαθητές της μετά το πρώτο διαγώνισμα. Κάτι αρχίζει να κινείται στο σχολείο.Αρχίσαμε να συζητάμε για τα θέματα, για τις μεθόδους...Αρχίσαμε τις επισκέψεις. Πήγα στο τμήμα της Μαρίας για να παρακολουθήσω μάθημα σήμερα...Ήρθε στο δικό μου προχθές. Ανταλλάξαμε κάποιες ιδέες...Μας χρειάζεται να βλέπουμε την προσέγγιση του άλλου. Να συγκρίνουμε και να κρατάμε τα καλά...Μόνο να θυμάμαι να επικεντρώνομαι στα θετικά. Σε κανέναν δεν αρέσει η αρνητική κριτική.

16/1/2017

Διόρθωσα τα διαγωνίσματα. Αποτελέσματα: 22 μαθητές έγραψαν διαγώνισμα:

1 έδωσε λευκή κόλλα γιατί όπως δήλωσε έχει ήδη μείνει στην ίδια τάξη από απουσίες και δεν τον νοιάζει(Σημείωση: είναι ήδη δύο χρόνια στην Α και δεν παρακολουθεί. Δεν έχει μαθησιακά. Θα μπορούσε να τα καταφέρει.)

2 έγραψαν 8:απάντησαν μόνο στις ερωτήσεις κατανόησης.

10 μαθητές έγραψαν : 12-16

9 μαθητές έγραψαν: 17-20

Αύριο θα τους δώσω να γράψουν το διαγώνισμα της συναδέλφου σε ομάδες. Για να δούμε...Μετά θα συζητήσουμε τα αποτελέσματα.

Ζητήθηκε από τους μαθητές να διορθώσουν ο ένας το γραπτό της διπλανής ομάδας. Όλοι διόρθωναν τα ορθογραφικά. Τους φάνηκε πιο εύκολο το διαγώνισμα, αλλά είπαν πως μπορεί να ήταν πιο εύκολο γιατί ζητούσε να κλίνουν ουσιαστικά μόνο και δεν υπήρχαν ετυμολογικές και λεξιλογικές ασκήσεις. Οι ερωτήσεις κατανόησης τους φάνηκαν παρόμοιες αλλά τους άρεσε πιο πολύ η εικόνα που είχαν να αντιμετωπίσουν στο δικό τους διαγώνισμα.

20/1/2017

Προβληματίζομαι. Για να ενδιαφερθούν οι μαθητές που έγραψαν χαμηλά και θεωρώντας πως αυτό οφείλεται σε δική μου ελλιπή προσπάθεια να τους εντάξω στην ομάδα , τους αναθέτω μαζί με 2 άλλους να καταγράφουν ό,τι λέω στην τάξη. Η μία ομάδα θα γράφει τα ρήματα, η άλλη τα ουσιαστικά που χρησιμοποιώ όταν μιλάω στην τάξη( ανάμεικτα αρχαία και νέα). Ο στόχος μου διπλός: Να αισθανθούν μέλη της ομάδας και να συγκεντρωθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία.  Πιστεύω πως αν το καταφέρω, θα βελτιωθούν και οι επιδόσεις.Στην αρχή έγινε μια σχετική φασαρία.

-Το " Πείσω" είναι ρήμα, κυρία;

- Τι είχε μπροστά;

- Τίποτα!

-Τότε για σκέψου...Μήπως είναι το άλλο " πίσω";

- Αν όμως το είπατε στα Αρχαία, κυρία; Πετάγεται ο Γιάννης.( Καλό αυτό...Κάτι έχει καταλάβει...)

- Από πότε σας μιλάω Αρχαία, Γιάννη μου; Άλλο είναι να κλίνουμε ένα ρήμα στα Αρχαία κι άλλο στην καθημερινότητα να χρησιμοποιώ Αρχαία Γλώσσα...

Η ώρα περνάει χωρίς οι δύο ομάδες να ενοχλήσουν πάλι. Ησυχία στην τάξη. Όπως κι όταν μαγνητοφωνώ. Ενδιαφέρον! Θα επέλθει αλλαγή στη στάση των μαθητών; Θα δείξει...

3/2/2017

Επιχειρούμε απόδοση του μύθου του Αισώπου με ψηφιακά εργαλεία.Διάρκεια δράσης 2 διδακτικές ώρες. Πρώτα διαβάζουμε το μύθο, τις λέξεις, τον αφηγούνται οι μαθητές (Προσοχή! Όλοι.) και στη συνέχεια συζητάμε για την εικόνα που υπάρχει στο βιβλίο.

"Δύο κυνηγέται, ο κυων και η έλαφος". Αυτόν τον τίτλο διάλεξαν για την εικόνα του βιβλίου. Συζητήσαμε για τη λέξη " Γνωσις". Γιατί να υπάρχει σε αυτό το ψηφιδωτό; Θα μπορούσε να συνδεθεί με το κείμενο; Ρώτησαν για το σπαθί και τον πέλεκυν.

Η ψηφιακή απόδοση γίνεται (μεγάλη επιτυχία) σε 1 μόνο διδακτική ώρα.Παρευρίσκεται η καθηγήτρια των καλλιτεχνικών. Διαπραγματεύονται εύκολα το τι θα γράψουν και ποια εικόνα θα επιλέξουν. Το αρχαίο κείμενο το αντιγράφουν από το ψηφιακό σχολείο. Χειριστής του υπολογιστή ο Γιάννης. Είναι η σειρά του σήμερα. Τα καταφέρνει περίφημα. Στο διαδραστικό όλοι παρακολουθούμε τη δημιουργία του κειμένου. Παρεμβαίνουμε λίγο με τη συνάδελφο. Μόνο όταν οι ομάδες δεν ξέρουν ποια είναι η ωραιότερη λέξη. Αυτή η αναζήτηση της ωραιότερης λέξης, μου αρέσει...Δική τους ιδέα, αυθόρμητη.Γιατί τους είπα πως θα ανεβάσουμε τη δουλειά τους στο ιστολόγιο. Μα, ποια είναι η ωραιότερη λέξη; Στο διάλειμμα δε βγαίνουν.Ψάχνουν ένα ωραίο τέλος. Ο Γιάννης όμως είναι ποιητής και οι ποιητές ονειρεύονται.

https://storybird.com/books/8ztwuupkex/?token=sk3a...

10/2/2017

Ανασφάλεια. Συνειδητοποιώ μετά από κουβέντα με συναδέλφους πως έχω μείνει πίσω στην ύλη. Εκείνοι έχουν τελειώσει τη γραμματική της χρονιάς και προχωράνε στη Γ κλιση γιατί προλαβαίνουν. Οι μαθητές με ρωτάνε αν θα τα κάνουμε κι εμείς. Πώς να τους εξηγήσω πως ήδη έχουν μάθει πολλά από τρίτη κλίση,( χωρίς να τους υποσχεθώ πως θα τη διδάξω...) πως ξέρουν τους χρόνους πρακτικά, πως μπορούν να μετασχηματίζουν προτάσεις...

Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΜΑΞΗΣ

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Κύριος με τα σιδηρικά.

Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Χαίρεται.

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Χαίρου. Για πού το 'βαλες από δω ρε καλόπαιδο; Παλιατζής είσαι;

Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Γιατί κύριε; Πώς το κατάλαβες;

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Όλα αυτά τα σίδερα γιατί τα κουβαλάς μαζί;

Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Όλα αυτά. δεν είναι σίδερα που βλέπεις.

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Αλλά;

Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Όλα αυτά αποτελούν την πανοπλία μου

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Τι;

Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Όλα αυτά που βλέπεις αποτελούν την πανοπλία μου!

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Α! κουβαλάει απάνω του τα πλοία του Φοβάται μη του τα πάρουν φαίνεται Και δε μου λες; Αυτό εδώ το καμάκι για σουπιές είναι

Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Δεν είναι καμάκι. Λέγεται δόρυ

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Φόροι.. Παναγία μου Κι αυτή εδώ την ομπρέλα για τη βροχή την έχεις ή για την παραλία;

Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Δεν είναι, ομπρέλα. Αυτή λέγεται «ασπίς»

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Ασπίς;

Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Ασπίς

Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Αυτό λέγεται Θώραξ.

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Κόραξ;

Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Θώραξ,

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Μάλιστα … Κι αυτί εκεί στο κεφάλι σου|

Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Αυτί λέγεται περικεφαλαία ί

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Περικεφαλαία!

Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Ναι

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Τώρα κατάλαβα! Θα έχετε ακούσει καμιά φορά που λένε "βλάκας με περικεφαλαία", Αυτός είναι ρε Ωχ Το χέρι μου (Χτύπησε την ασπίδα)

Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Εσύ είσαι ο βλάκας που στο σίδερο απάνω βάρεσες γροθιά

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Σιδερένια ομπρέλα βαστάς θα σου σκουριάσει

Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Μα εσύ δεν είσαι ο Καραγκιόζης

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Ωχ Κάτι του ’χω κλέψει και με θυμήθηκε. Εσύ ποιος είσαι

Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Δε με γνωρίζεις;

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Κάτι μου λέει η μούρη σου, αλλά δεν θυμάμαι τι….

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Α Τώρα θυμήθηκα τι μου θυμίζεις. Το κατοστάρικο που ’χαμε με τις δραχμές κ΄ είχε τη μούρη σου πάνω… Ναι ολόιδιος είσαι. Αλλά δεν μου λες κυρ Αλέκο, πώς γίνεται ενώ έχεις πεθάνει.. να μου μιλάς Βουρκόλακας είσαι;

Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Καραγκιόζη, δεν κατάλαβες πως μεταφέρθηκες στο χρόνο; Δε θυμάσαι που σε κάλεσα;

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Δε σηκώνω τηλέφωνα…Με κυνηγάνε οι δανειστές.

Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Καραγκιόζη. Εσύ και οι απόγονοι μας, όταν έχετε προβλήματα, σκοτούρες, φασαρίες, το μυαλό σας γυρνάει στους προγόνους σας, κι εμείς τότε ερχόμαστε και σας βοηθάμε να νικάτε τα μεγάλα και μικρά προβλήματά σας. Τώρα θα με βοηθήσεις εσύ…

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Κι αυτό εδώ τι είναι;

Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Άμαξα , Καραγκιόζη μου.

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Θα πάμε βόλτα;

Comment Stream