Reiskosten vergoeding 3F

Getallen & Meten en meetkunde

Achtergrond:

Of je voor een werkgever gaat werken of je begint voor jezelf, iedereen krijgt vroeg of laat te maken met reiskosten vergoedingen. Maar hoeveel reiskosten maak je eigenlijk en hoe kun je dit berekenen? Hier gaat deze opdracht over. Maak de opdrachten en leer hoe je de reiskosten kunt berekenen.

Deze 3 betaal bonnen kun je gebruiken voor de opdrachten:

Betaalbon 1: 528,5 km mee gereden-----Betaalbon 2: 398,6 km mee gereden----Betaalbon 3: 401,1 km mee gereden.

*Volume geeft aan hoeveel liter benzine er getankt is.  

De vragen:

1. Reken per bonnetje uit wat je per kilometer minimaal vergoed zou moeten krijgen van je werkgever om de benzinekosten te dekken.

Let op: het aantal kilometer wat per tankbeurt gereden is staat onderaan het bonnetje geschreven.

2. Nou heb je bij de salarisonderhandelingen (Met je werkgever of klant) geregeld dat je 0,15 cent per kilometer krijgt vergoed. Tot hoe hoog kan de benzineprijs dan maximaal stijgen zodat ik er geen geld op hoef toe te leggen. Reken uit aan de hand van de gegevens op betaal bon 1.

3. Hoeveel kilometer kan je rijden met 1 liter benzine? Reken dit uit aan de hand van de gegevens op betaal bon 2. Gebruik je antwoordt als informatie voor verder vragen.  

4. Reken zonder rekenmachine uit hoeveel er in totaal betaald is voor de benzine, aan de hand van de 3 betaal bonnen. Schrijf de berekening op een kladblaadje.

5. Als je voor jezelf begint of je werkt zelfstandig mag je de BTW (Belasting Toegevoegde Waarde) aftrekken bij je belastingaangifte. Reken zonder rekenmachine uit hoeveel BTW er  betaald is, aan de hand van de 3 betaal bonnen. Schrijf de berekening op een kladblaadje.

6. Je woont in Leeuwarden en werkt op dit moment voor een opdrachtgever in Groningen. Je werkt vier dagen in de week en rijdt deze vier dagen naar Groningen en weer terug.

Gegevens:

  • Woonadres: Ruiterskwartier 41, Leeuwarden
  • Werkadres: Aquamarijnstraat 56, Groningen
  • Grootte van de benzinetank: 30 liter

a. Hoe vaak kan ik met één volle tank op en neer naar Groningen?

b. De filmopdracht duurt acht weken lang. Wat zijn mijn benzinekosten in deze acht weken? Ga uit van de benzineprijs van betaal bon 3.

c. Hoeveel benzinekosten per kilometer moet ik bij mijn werkgever minimaal declareren om de benzinekosten te vergoeden?